خبرگزاری مهر: محسن بهاروند معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال تعداد ایرانیان زندانی در اروپا و آمریکا اظهار داشت: در مجموع کسانی که در اروپا بازداشت بوده و با درخواست آمریکا برای استرداد به آمریکا مواجه هستند و همچنین کسانی که در خود آمریکا بازداشت شده اند، در مجموع بیش از 20 نفر است.
وی ادامه داد: تا حدود زیادی معتقد به این هستیم که مسائل انسانی را از مسائل سیاسی تا جای ممکن جدا کنیم، لذا اگر در مواردی این امکان وجود داشته باشد که بتوانیم افراد را با هم مبادله کنیم، آمادگی انجام این کار را داریم.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه گفت: ایران معتقد است که همه زندانیانی که به خاطر این مسائل بازداشت و زندانی شدهاند، باید آزاد شوند. یعنی همه زندانیان دو طرف در مقابل هم، آزاد شوند. هر کسی که مورد درخواست ما و آنها بوده، به شرط اینکه مانع قانونی لاینحلی نداشته باشد، آمادگی انجام تبادل را داریم.
بهاروند افزود: موضوع دوم این است که من شخصاً از نظر حقوقی معتقد هستم که این دستگیریها غیرقانونی است. بهخصوص در کشورهای اروپایی که عضو برجام بوده و متعهد به قطعنامه 2231 شورای امنیت هستند، این دستگیریها غیرقانونی است.
وی عنوان کرد: آمریکا بر اساس قانون یکجانبه خودش در مورد تحریم ایران درخواست دستگیری این افراد را میکند و اگر کسی پایبند به این موضوع است که این تحریمها باید رفع شود، زمانی با کسی مواجه میشود که معاملهای انجام میدهد که خلاف درخواست، تحریم و قانون یکجانبه آمریکا است، نمیتوان او را مجرم دانست.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه اضافه کرد: این بازداشتها اصل جرم بودن دوگانه را مورد خدشه قرار میدهد و کسی که میخواهد مسترد شود، باید طبق قانون هر دو کشور جرمی را انجام دهد. کشورهای اروپایی اگر پایبند به این توافق هستند، نباید مسائل مربوط به تحریمها یکجانبه آمریکا و دور زدن آنها جرم باشد.
بهاروند تاکید کرد: من معتقد هستم که، چون اقدام آمریکا، یکجانبه بوده و بر اساس قانونی یکجانبه در حال انجام است، اصولاً باید جرایم را سیاسی تلقی کرد و حرف آمریکا را قبول نکرد. در نتیجه اروپاییها نباید این افراد را به آمریکا مسترد کنند.