1. سازمان بورس در حرکت عجیبی بورس را دوشیفتی میکند. انگار مسوولان عزیز از تاثیر بعضی سهمها بر یکدیگر بیخبرند، مثلا نمیدانند نمیشود یک شرکت سرمایهگذاری در یک تایم معامله شود و زیرمجموعههایش در تایم دیگری ! شکر خدا این قانون لغو شد و قرار شد بازار مثل سابق از 8:30 صبح تا 12:30 ظهر باشد. خبری که مسلما با واکنش مثبت بازار همراه خواهد بود.
2. از طرف دیگر در یک حرکت بیبرنامه سازمان بورس چندی پیش دستور داده بود سقف اعتبار مشتریان باید به 10 درصد کاهش پیدا کند، این تصمیم عجیب بسیاری از سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی را مجبور کرده بود که سهام اضافه شان را که با اعتبار خریده بودند بفروشند و این فشار فروش و عرضه شاخص را به پایین هول داده بود. حالا این قانون به حالت سابق برگشته و دوباره با افزایش اعتبارات انتظار میرود سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی دست به خریدهای گستردهای بزنند. این حجم از تقاضا میتواند باعث جمع شدن صفهای خرید شود و بازار را یکدست سبزپوش کند.
3. یکی از عجیبترین قوانینی که این اواخر وضع شده بود محدود کردن سقف خرید صندوقهای با درآمد ثابت بود که گفته بودند نباید بیش از 5 درصد داراییشان را در سهام سرمایهگذاری کنند و صندوقها به ناچار دست به فروشهای گسترده زدند تا تعداد سهامشان را به زیر 5 درصد برسانند. اما حالا قانون جدید میگوید صندوقها میتوانند تا 15 درصد در سهام سرمایهگذاری کنند یعنی 3 برابر حالت قبل. بعید است صندوقها از کنار بازار جذاب سهام ساده بگذرند و به سپرده کردن پول در حسابهای بانکی و اوراق مشارکت دلخوش کنند و از این فرصت خوب بی بهره بمانند، در نتیجه این قانون نیز به افزایش شدید تقاضا میانجامد.
موارد فوق فقط تعدادی از قوانین عجیب و غریب و غیرکارشناسانهای بود که سازمان بورس طی چند هفته اخیر وضع کرده بود و هربار همچون تیشهای بر ریشه شاخص بورس فرود میآمد، اما ظاهرا مسوولان متوجه نتایج تصمیمات غیرکارشناسی خود شدهاند و در پی اصلاح برآمدهاند.
همچنین قرار بود یکشنبه این هفته جلسه اضطراری شورای بورس برگزار شود تا در مورد اتفاقات اخیر بازار و ریزش شاخص در آن بحث و بررسی شود که به خاطر وخامت اوضاع این جلسه را جلو انداختهاند و قرار است شنبه اول صبح برگزار شود. این خبر نیز به خودی خود خبر مثبتی است که نشان میدهد مسوولان در تلاش هستند تا از بورس حمایت کنند. دقیقا همان حمایتی که این روزها مردم انتظارش را میکشیدند.
میدانیم که قرار است به زودی، شاید چهارشنبه همین هفته، عرضه صندوق دارادوم انجام شود و دولت همچون هر فروشنده دیگری تمایل دارد اموالش را به بالاترین قیمت ممکن بفروشد، بنابراین دود ریزش بازار بیش از همه به چشم خود دولت میرود و هزاران میلیارد تومان از درآمد دولت میکاهد. به خوبی میدانیم دولت امسال امید زیادی به درآمدهای بورسی خود بسته است. چه از محل مالیات معاملات و چه از محل عرضههای اولیه و همچنین فروش اموال خود در بورس در قالب صندوقهای ETF. اگر قرار باشد شاخص بیشتر از اینها ریزش کند خیلی از مردم تصمیم به خروج خواهند گرفت و این خروج پول از بورس نه تنها باعث تورم و فشار به سایر بخشهای اقتصاد میشود، بلکه در درآمدهای دولت اخلال جدی ایجاد خواهد کرد، بنابراین دولت ناچار به حمایت از بورس بوده و خواهد بود. در چنین شرایطی وقتی استراتژی کلی دولت مشخص است، گرفتن تصمیمات یکشبه کارشناسی نشده و اجرای سریع آنها جز اینکه به ضرر سهامداران خرد تمام شود تاثیر دیگری نداشته است.
امیدواریم حالا و با لغو آن قوانین، بازار به روال طبیعی خود بازگردد و به دور از حاشیههای ناشی از دخالتهای قانون گذار، انشاءالله از این به بعد شاهد بازاری پویاتر، منطقیتر و به دور از هیجان باشیم. چنین بازاری هم به نفع مردم خواهد بود و هم به نفع دولت و بازی برد- بردی را رقم میزند.