خبرگزاری تسنیم: بشار اسد رئیس جمهور سوریه با شبکه تلویزیونی روسی زفیزدا مصاحبه کرد. وی در این مصاحبه تاکید کرد که هیئت دمشق در جریان نشست کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو در خصوص مسائل مرتبط با ثبات سوریه مذاکره نمیکند.وی در این گفتگو تاکید کرد که ترکیه و کشورهای حامی آن از جمله آمریکا و متحدانش اهمیتی به فعالیتهای سازنده کمیته قانونگذاری سوریه نمیدهند و مطالبات آنها تنها با هدف تضعیف دولت سوریه و تجزیه آن دنبال میشود. وی در این مصاحبه تاکید کرد که دولت سوریه این روش را نمیپذیرد و در خصوص مسائل مرتبط با ثبات سوریه مذاکره نخواهد کرد.
رئیس جمهور سوریه همچنین تاکید کرد که ایران و روسیه برای موفقیت آمیز بودن مذاکرات سیاسی تلاش زیادی میکنند.
بیشتر بخوانید
خیز کشورهای عربی برای ازسرگیری روابط با سوریه
تکذیب خبر حمله آمریکا به مواضع حشد شعبی در مرز عراق و سوریه
شبکه روسی زبان زفیزدا این مصاحبه را در پنجمین سالروز آغاز عملیات نظامی روسیه در سوریه ترتیب داده است.
رئیس جمهور سوریه در تشریح شرایط قبل از حضور نظامی مسکو در این کشور تاکید کرد که تروریستها در مناطق متعددی از سوریه پیشروی کرده و با حمایت مستقیم آمریکا، فرانسه، انگلیس و حتی قطر و عربستان شهرهای مختلف سوریه را اشغال کرده بودند. وی تاکید کرد که عناصر مسلح از حمایت غیر مستقیم کشورها و محافل بینالمللی غربی برخوردار بودند.
وی افزود کمک به سوریه از چند منظر حائز اهمیت بود، اول این که سوریه موقعیت سیاسی مهمی در منطقه داشت و هرگونه اختلال در این کشور باعث اختلال در تمامی خاورمیانه میشد. نکته دوم اینکه تروریسمی که سوریه با آن مبارزه میکرد، همان تروریسم جهانی بود، لذا منافع روسیه ایجاد میکرد که در سوریه به تروریسم حمله کند و ثبات و آرامش را در این کشور ایجاد کند.
اسد اظهار داشت تروریستها طی 5 سال گذشته روشهای خود را تغییر و گسترش داده اند، لذا ما از روند مبارزه با تروریستها درسهای زیادی گرفتهایم.
وی افزود دو ارتش روسیه و سوریه در روند مبارزه و تعامل با گروههای تروریستی تجربه بسیار زیادی را در ابعاد نظامی به دست آورده و تا زمانی که تروریسم به پایان کار خود نرسد، درسهای جدیدی خواهند گرفت.
رئیس جمهور سوریه در بخش دیگری از این مصاحبه به روند درگیریها برای آزادسازی حلب اشاره و تاکید کرد که حلب تا بیش از دو سال محاصره بود و در اکثر مواقع این محاصره به صورت کامل دنبال میشد و اگر هم منافذی برای ورود مواد غذایی یا برخی نیازهای اساسی مردم وجود داشت، در زیر گلوله باران عناصر مسلح و با ریسک بسیار بالا انجام میشد. اگر مردم حلب در این مبارزه مقاومت نمیکردند ارتش نمیتوانست خود را برای جنگ بزرگ آزادسازی حلب آماده کند. وی ادامه داد که شرایط سوریه در دوره بعد از آزادسازی حلب در ابعاد سیاسی و نظامی هرگز مانند قبل از آن نبود.
وی تاکید کرد که نقش نظامی روسیه در عرصه سوریه مبتنی بر دو نکته مهم بود مسئله اول مبارزه با تروریسم بین الملل و تروریسم جهانی بود و موضوع دیگر توازن بینالمللی بود که باید در جهان ایجاد میشد و این موضوع نیازمند نقش آفرینی روسیه بود.
اسد به کارشکنیهای بینالمللی و مواضع رهبران غربی ضد خود اشاره و تاکید کرد که همواره در این مدت مواضعی مبنی بر ضرورت کنار رفتن وی مطرح میشد، آمریکا عادت کرده است که روسای جمهور متعدد را در اختیار داشته باشد و هر موقع که میخواهد آنها را ابقا کرده و زمانی که نقش آنها به پایان میرسد، از کار برکنار کند، البته من یکی از این افراد نخواهم بود، به همین علت تمام مواضعی که آنها مطرح میکردند برای من اهمیتی نداشت.
وی با اشاره به مطالب مطرح شده درکتاب ترامپ اظهار داشت که از دوره بعد از جنگ جهانی دوم، سیاست آمریکا سیاست هژمونی طلبی و کودتا در کشورهای مختلف و ترور و سیاستهای جنگی بود. این موضوع کاملا طبیعی است و ترامپ موضوع تازهای را مطرح نکرده است. نکته جالب ترامپ این است که او نظام آمریکا را رسوا کرده و رفتارهای متناقض دولتی که پیش از این خود را در پشت نقابهای زیبای دموکراسی و حقوق بشر و مسائل مشابه آن مخفی میکرد، به صورت علنی بیان میکند. او انسان رکی است و به رفتارهای خود اذعان میکند. البته اگر او نیز این مطالب را نمیگفت ما توانستیم متوجه شویم که این موضوع بخشی از سیاستها و تفکر آمریکاییها است.
وی افزود: آمریکاییها نمیخواهند شریکی در دنیا داشته باشند. آنها حضور دولتهای مستقل را نمیخواهند، به همین علت غرب نیز وابسته به آمریکا است و غربیها مستقل نیستند.
رئیس جمهور سوریه در بخش دیگری از این گفتگو به موضوع مذاکرات سیاسی اشاره و تاکید کرد که روسیه و ایران نقش مهمی در حمایت از این مذاکرات و پیشبرد آن داشتهاند تا دستاوردهایی هر چند نسبی در این مذاکرات حاصل شود. وی در خصوص استفاده از واژه معارضان در مورد شبه نظامیان مسلح و گروههای مخالف سوریه گفت که شرط اساسی معارض این است که ملی گرا باشد، اما اگر این افراد مرتبط با سرویسهای اطلاعاتی خارجی باشند، دیگر نمیتوان آنها را معارض نامید.
اسد تصریح کرد: اتفاقی که در مذاکرات سیاسی افتاد، این بود که برخی گروههای سیاسی دیدگاههای دولت سوریه را مطرح میکردند، اما برخی دیگر از سوی ترکیه انتخاب شده بودند و ترکیه و آمریکا که در پشت سر این کشور قرار دارد نمیخواستند این مذاکرات به نتایج واقعی برسد.
وی خاطرنشان کرد: آنها [ ترکیه و آمریکا]به دنبال تضعیف و تجزیه دولت هستند، مانند اتفاقاتی که در مناطق دیگر مداخله آمریکا روی داده و قانون اساسی و تصویب آن باعث ایجاد نابسامانی و هرج و مرج شده و نتوانسته ثبات را در کشور مستقر کند. اینها موضوعاتی است که ما آن را نمیپذیریم. ما در خصوص مسائلی که به ثبات سوریه آسیب میزند با کسی مذاکره نمیکنیم. اگر بخواهیم این مذاکرات نتیجهبخش باشد باید تمام افراد حاضر در مذاکرات به آنچه که ملت سوریه در تمامی رویکردها و گرایشهای سیاسی مختلف به دنبال آن هستند، معتقد باشند. من تصور میکنم که دورههای آینده مذاکرات بیش از پیش حقیقت موضوع را روشن خواهد کرد، اگر مذاکرات به صورت سوری- سوری باشد، موفقیت آمیز خواهد بود، اما تا زمانی که مداخله خارجی در روند مذاکرات صورت گیرد، امکان موفقیت آن وجود نخواهد داشت.
اسد در بخش دیگری از این مصاحبه به امکان اصابت موشکهای تروریستها در مناطق مختلف این کشور قبل از سال 2018 اشاره و تاکید کرد: به نظر من انسان طبیعتش طوری است که با هر شرایطی سازگار میشود، لذا زندگی در دمشق با این شرایط هم ادامه پیدا کرد. من شخصا همه روزه در محل کارم حاضر میشدم و هیچگاه حتی در زیر احتمال سقوط موشک نیز کارم را متوقف نکرده ام. انسان نمیتواند در این شرایط مخفی شود، در غیر این صورت تروریستها اهداف خود را محقق میکردند. نقطه قوت سوریه این بود که زندگی در آن ادامه داشت.
وی به مقابله دائمی سوریه با گروههای تروریستی اشاره و تاکید کرد که این تروریستها از دهه 50 در سوریه فعالیت میکردند. در آن دوره آنها به دنبال ایجاد هرج و مرج بودند و گروههای مسلح در اختیار نداشتند، اما در دهه 60 به سمت سلاح روی آوردند و در دهههای 70 و 80 به گروههای سازمان یافته تبدیل شدند. همین گروههای تروریستی الان تاکتیکها و حمایتهای سیاسی و بینالمللی را در اختیار دارند.
اسد اظهار داشت که تروریسم در سوریه ریشه دوانده و ما حتی اگر بر گروههای تروریستی پیروز شویم، باید این فکر را داشته باشیم که آنها ممکن است یک روز بنا به عللی بسیار ساده باز گردند. تا زمانی که غرب به دنبال بازگشت به تاریخ استعماری و هژمونی بر کشورهای دیگر باشد، ناگزیر است که این رویکردهای تروریستی را به اشکال مختلف احیا کند؛ لذا حتی اگر ما بر گروههای تروریستی کنونی پیروز شویم نیز باید بدانیم که ممکن است آنها در آینده به شکلی جدید ظاهر شوند. جنگ ما بیش از اینکه جنگ با شخصیتهای مختلف تروریست باشد، جنگ با رویکردها و تفکر تروریستی است، اگر این تفکر روزی به پایان برسد، غرب دیگر هیچ دستاویزی برای بازگشت به سوریه و احیای مجدد این تفکر نخواهد داشت.
وی مبارزه فکری را سختتر از مبارزه نظامی دانست و با اشاره به اینکه ریشه کنی تفکرات تروریستی لااقل در کوتاه مدت غیرممکن است، تاکید کرد که غرب نیز رویکردهای خود را تغییر نخواهد داد. ایجاد نسلهای جدید با تفکر درست و غیر افراطی و غیر تعصبی زمانبر است، اگر به گذشته نگاه کنیم میبینیم که ایجاد رویکردهای تروریستی و افراطی 50 سال طول کشیده تا به این مرحله برسیم. صدها میلیارد دلار برای تقویت این رویکردها هزینه شده و غرب از زمان حاکمیت انگلیس در سوریه قبل از موجودیت آمریکا این گفتمان را حمایت کرده است. آنها از اوایل قرن بیستم میلادی از رویکردهای افراط گرایانه دینی پشتیبانی کردهاند و مقابله با این رویکرد به زمان زیادی نیاز دارد.