خبرگزاری فارس: نشریه آمریکایی «نشنال ریویو» در یادداشتی به قلم «فِرِد فلیتز» به بررسی تمایل «جو بایدن» رئیسجمهور احتمالی بعدی آمریکا برای بازگشت به توافق هستهای ایران پرداخته نوشت علیرغم تعجیلی که شاید بایدن برای این کار داشته باشد اما واقعیتهای جدی و سختی در مسیر بازگشت واشنگتن به برجام وجود دارد.
فلیتز که خود در سال 2018 معاون دستیار «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و مسئول دفتر مشاور امنیت ملی او بود، مینویسد: «بازگشت به برجام در اولویتهای بالای چپها در صورت پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری 2020 آمریکا بود. در مسیر کارزار [انتخاباتی]، بایدن و مشاورانش دائماََ میگفتند که اگر او پیروز شود اولویتش [بازگشت به برجام] خواهد بود اما این را نیز اضافه کردند که دولت بایدن زمانی که ایران به پایبندی کامل به تعهداتش بازگردد، به توافق میپیوندد تا سپس بتوانند معایب و نقصهای آن را اصلاح کرده و تاریخ انقضایش را تمدید کنند».
وی با بیان اینکه بایدن در زمان ریاستجمهوری احتمالی خود با فشار شدیدی از سوی چپگرایان آمریکایی و سران کشورهای اروپایی برای بازگشت سریع به برجام حتی در صورت عدم پایبندی ایران روبهرو خواهد بود، مدعی شد: «مشکل اینجاست که طی دو سال قبل، عیوب و نواقص بزرگ توافق هستهای، بیچون و چرا شده است. نگرانیهای جدیدی هم درباره بیثبات شدن خاورمیانه در صورت بازگشت آمریکا به برجام وجود دارد».
نشنال ریویو در ادامه ضمن اشاره به خروج ترامپ از برجام در سال 2018 و تکرار این جمله که بدترین توافق تاریخ آمریکا بود، نوشت:«پس اشتباه نکنید، برای بسیاری از دموکراتها، بازگشت سریع به برجام، انتقام [گرفتن از ترامپ و جمهوریخواهان] است».
نویسنده این یادداشت با اشاره به فشارهای اقتصادی و تحریمی دولت ترامپ به ایران بعد از خروج از توافق هستهای، آمده است: «مسئولان ایرانی سپس تصمیم گرفتند که به تبعیت خود از برجام در ابتدای 2020 خاتمه دهند. در نتیجه ایران اکنون از طریق غنیسازی اورانیوم بیشتر از محدودیتها، فعالسازی سایتهای هستهای که در برجام تعطیل شده بودند و تسریع طراحی سانتریفیوژهای پیشرفته، آشکارا توافق هستهای را نقض میکند».
ترامپ بعد از خروج از برجام وعده داده بود با پیگیری سیاست فشار حداکثری، ایران را به حضور پای میز مذاکره برای رسیدن به «توافقی بهتر» -به زعم او- مجاب خواهد کرد. در حالی که بیش از دو سال از این وعده میگذرد دولت آمریکا در تحقق این هدف ناکام مانده و به همین دلیل ترامپ از سوی گروههای مختلف در آمریکا آماج انتقادات قرار گرفته است.
در پایان این مطلب آمده است: «با توجه به میزان تغییر وضعیت ایران از زمان دولت [باراک اوباما]، بایدن باید مشاور امنیت ملی را انتخاب کند که در برابر فشارها برای بازگشت سریع به برجام مقاومت کرده و دلایل لزوم بیرون ماندن آمریکا از این توافق را بررسی کند. شاید برای بایدن و مسئولان دولتش، خشمگین کردن ترامپ با لغو خروجش از توافق هستهای لذتبخش باشد اما چنین اقدامی به نفع آمریکا یا امنیت جهانی نیست».
پیش از این نیز خبرگزاری «آسوشیتدپرس» ترامپ با تصویب قوانین و دستورات جدیدی در حوزههای ایران، چین، روسیه و رژیم صهیونیستی، درصدد قفلکردن سیاست خارجی پیش از آغاز به کار بایدن است.