برترینها: کمتر از یک هفته تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا زمان باقی است و این احتمال وجود دارد که برخلاف پیشبینیهای احتمالی از پیروزی یکی از دو جناح معروف آمریکا در این انتخابات، ورق برگردد و سرنوشت دیگری رقم بخورد.
نتایج نظرسنجیها چند روز مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، عمدتا نشانگر پیروزی جو بایدن، نامزد حزب دموکرات بر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری کنونی است. رسانههای آمریکایی با مقایسه و ترکیب نتایج نظرسنجیها در مقیاس ملی و ایالتی میگوید جو بایدن 74 درصد شانس پیروزی دارد. این تحلیل در حالی انجام شده که نظرسنجیها پس از کنوانسیون ملی حزب جمهوریخواه، شانس بیشتری برای پیروز ترامپ قائل شدهاند.
با این همه تجربه انتخابات سال 2016 میلادی و نتایج نظرسنجیهایی که کلینتون را پیروز حتمی انتخابات میدانست، هنوز در خاطرهها زنده است. بسیاری از شهروندان ایالات متحده با یادآوری آن تجربه در موسسههای نظرسنجی و تحلیلهای کارشناسان و رسانهها، به نظرسنجیهای این دوره بیاعتمادند. بسیاری از مردم جهان هم همینطور.
دونالد ترامپ در کارزارش برای انتخابات پیش رو بر شعار «نظم و قانون» متمرکز شده و تلاش میکند دموکراتها را شریک جرم ناآرامیهای متعاقب مرگ جرج فلوید معرفی کند. اگر او در پیشبرد این کارزار موفق نباشد، مسلما اکثریت شهروندان ایالات متحده او را مسئول شورشهایی میشناسند و خواهند شناخت که عملا کشور را برای چند ماه به لرزه درآورده است.
رایدهندگان آمریکایی روز سوم نوامبر مشخص خواهند کرد که آیا دونالد ترامپ چهار سال دیگر هم در کاخ سفید خواهد ماند یا نه.
رقیب رئیسجمهوری جمهوریخواه در این انتخابات جو بایدن، از حزب دموکرات، است که از دهه 1970 میلادی در سیاست این کشور حضور داشته است و بیشتر به عنوان معاون باراک اوباما شناخته میشود.
چرا دونالد ترامپ میتواند پیروز انتخابات باشد؟
برای شناخت دقیقتر تمایل صاحبان رای و فراتر رفتن از نتایج نظرسنجیها دلایلی که براساس آنها دونالد ترامپ میتواند برخلاف نتایج نظرسنجیها پیروز و در کاخ سفید ماندگار شود را بهتر بشناسیم.
ریزشی در هسته سخت هواداران ترامپ روی نداده است
ترامپ حمایت هسته سخت رایدهندگانش را با خود دارد. یک موقع انتخابات اقناعی است و موقع دیگر بسیجی. به این معنی که اقناع ناظر است به قبولاندن یک کاندیدا به افرادی که هنوز تصمیم نگرفتهاند و بسیج، مساله متحد کردن و به حرکت درآوردن هواداران یک کاندیدا است. انتخابات 2020، انتخابات بسیجی است. هسته سخت هواداران ترامپ ترکیبی است از مسیحیان محافظهکار، و بهطور روشنتر ملیگرایان مسیحی و همچنین افرادی که نگرشی بسته در قبال مهاجرت دارند. میان هر دو گروه، نکات مشترک بسیاری وجود دارد. این دو گروه، بزرگترین هواداران ترامپ به شمار میروند. این دو سوژه در واقع نمایانگر وحشت بسیاری از آمریکاییهای سفید در قبال تنوع [گوناگونی و چند رنگی] جامعه است.
نظام انتخاباتی به نفع ترامپ است
الکترال به سیستمی در انتخابات کشور آمریکا اتلاق میشود که براساس آن هر ایالت به تعداد نمایندگان خود در مجلس کنگره و سنا، افرادی را انتخاب میکند که به طور معمول باید کاندیدایی را که مردم آن ایالت انتخاب کرده اند را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کرده و به آن رأی بدهند، هرچند که ممکن است به ندرت این قاعده نقض شود. بررسی نظام انتخاباتی (سیستم الکترال) ایالات متحده بیانگر آن است که این سیستم به نفع ایالات روستایی [ایالات مذهبیتر] است. همین هم میتواند به ترامپ امکان دهد که با حمایت مردمی کمی، پیروز انتخابات شود.با توجه به اهمیت تلاشهای جمهوریخواهان برای کاهش شمار رای دهندگان، مخالفان ترامپ باید برای شکست او در مقیاس بزرگی جابهجا شوند. این کار در زمان حاضر بسیار مهمتر از دورههای گذشته است و احتمالا میتواند کار را برای دموکراتها بسیار دشوارتر کند.
همه چیز به تصمیم ایالتهای چرخشی بستگی دارد
اگر ترامپ بتواند در برخی ایالت کلیدی پیشرفت کند، با وجود عقب بودن در نتایج نظرسنجیهای سراسری احتمالا پیروز انتخابات خواهد بود. اگرچه بایدن در حال حاضر در نظرسنجیهای این شش ایالت چرخشی [ایالتهایی که پیروزی دموکراتها یا جمهوریخواهان در آن بطور سنتی مشخص نیست و در هر دوره به سوی یکی از دو حزب متمایل میشوند] صدرنشین است و تنها به پیروزی در سه تا از این ایالات تعیین کننده نیاز دارد، «اما از یاد نباید برد که رقابت در کارولینای شمالی همواره بسیار نزدیک است. [در این دوره] به نظر میرسد با آنکه بایدن صدرنشین است، رقابت میان دو حزب در پنسیلوانیا و ویسکانسین هم شدت میگیرد. بهعلاوه فلوریدا، ایالتی که رقابت همواره در آن تنگاتنگ بوده است، در این دوره نمیدانیم که آیا بایدن میتواند آرای لاتینها [مهاجران اسپانیایی زبان] را به خود جلب کند یا نه؟» این عدم قطعیت از نگاه منفی بخشی از مهاجران کوباییتبار نسبت به کاندیدای دموکراتها نشات میگیرد.
نقش عنصر زمان
ترامپ تلاش میکند رای دهندگان سفید را از حاشیه نشینان پرشمار و فرودست بترساند تا آنها به حمایت از او ادامه دهند. برای همین است که کارزار انتخاباتی وی بر شعار نظم عمومی استوار شده است. اینها پیامهای روشن با ویژگیهای نژادی و علیه تهدید سوسیالیسم هستند. اما این حربه خیلی در برابر بایدنی که بهعنوان یک فرد میانهرو شناخته میشود، کارگر نمیافتد. با این همه عامل زمان به نفع جمهوریخواهان عمل میکند...استیصال در برابر کووید-19 و از سرگیری آهنگ رشد اقتصادی نسبت به تابستان 2020 و نه زمستان 2019، میتواند به جمهوریخواهان برای پیروزی در این انتخابات کمک کند. دشمن اصلی ترامپ در این انتخابات جو بایدن نیست، بلکه زمان است. برای اینکه انتخاب دوباره ترامپ باید کاری کند که زمان برعکس و گذشته تبدیل به حال شود. این یک تاکتیک جدید نیست. بسیاری از دموکراتها و جمهوریخواهان در انتخابات گذشته برای رویارویی با رسواییها، همین کار را کرده اند. اگر ترامپ پیروز شود، به این معنا است که او توانسته کاری کند که رای دهندگان وضعیت کنونی را فراموش کنند.
ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده است
انتخابات امسال برای ترامپ، به یک معنی مثل مسابقه در زمین خودی است و بایدن به زمین حریف رفته است. ترامپ از منافع جایگاه رئیس جمهوری کنونی استفاده میکند و از دسترسی به رسانهها بهره میبرد. بنا به تعریف بایدن یک تماشاگر است و نمیتواند از امکانات دولتی استفاده کند... بهعلاوه اگرچه زمان به سرعت میگذرد، اما ترامپ میتواند همچنان از امکاناتش برای مدیریت بحران کووید-19 بهره ببرد، دقیقا همان فاکتوری که باعث کاهش محبوبیت او شده است.
شرایط بحرانی آمریکا بیش از آنکه به ضرر ترامپ باشد، به نفع اوست
شاید نکتهای که بیش از سایر موارد مغفول مانده این واقعیت باشد که ترامپ از وحشت [دیگران] تغذیه میکند.همهگیری ویروس کرونا هم به او ضربه زد و هم به یاریاش آمد. واکنش دولت بهشکل وحشتناکی ناکارآمد است که باعث و بانیاش شخص ترامپ است. با این حال همین وضعیت خراب سلامت میتواند هدیهای برای اردوی جمهوریخوان باشد. به این ترتیب که میزان هراس مردم در حال حاضر از حد متوسط فراتر رفته است. با این وصف، اگر ترامپ بتواند وسیلهای برای بسیج نگرانیها و ترسهای مردم به نفع خودش پیدا کند، شانس پیروزی در انتخابات را دارد.
وضعیت ترامپ در نظرسنجیها بر اساس آرای الکترال
اوهایو؛ پیشتازی 2 درصدی ترامپ
بنا به آخرین نظرسنجی منتشر شده از رای دهندگان اوهایو، 49 درصد آنها از دونالد ترامپ حمایت می کنند. طبق این نظرسنجی جو بایدن رای 47 درصد از رای دهندگان احتمالی در اوهایو را به دست خواهد آورد.
آیووا؛ رقابت تنگاتنگ بایدن و ترامپ برای 6 رای الکترال
در آیووا دونالد ترامپ و جو بایدن هر کدام 47 درصد آرای رای دهندگان احتمالی در این ایالت را به دست خواهند آورد.
جورجیا؛ رقابت فشرده ترامپ و بایدن در پایگاه جمهوریخواهان
در جورجیا رقابت نزدیک و فشرده ای بین جو بایدن و دونالد ترامپ در این ایالت جنوبی در جریان است. بنا به آخرین نظرسنجی انجام شده جو بایدن و دونالد ترامپ هر کدام از حمایت 46 درصد رای دهندگان احتمالی جورجیا برخوردار هستند.
آریزونا؛ رقابت تنگاتنگ برای کسب 11 رای الکترال
نتیجه آخرین نظرسنجی منتشرشده از نظر رای دهندگان در آریزونا نشان می دهد که 48 درصد از آنها قصد دارند به دونالد ترامپ رای بدهند. این در حالی است که 47 درصد نیز از جو بایدن حمایت می کنند.
فلوریدا؛ رقابت شانه به شانه ترامپ و بایدن
آخرین نظرسنجی فلوریدا حاکی از رقابت تنگاتنگ ترامپ (48%) و بایدن (45%) است. رای به طور سنتی در سبد جمهوریخواهان ریخته میشود. فلوریدا کلیدیترین ایالت در انتخابات آمریکاست. کسی که آرای الکترال این ایالت را از آن خود کند پیروز انتخابات نوامبر است.
تازهترین وضعیت نظرسنجیها در انتخابات 2020
منابع: بی بی سی فارسی، یورونیوز، فرارو