یارانه معیشتی پس از ورود ویروس کرونا به کشورمان و رکود کسب و کار مردم تعیین شد. یارانه معیشتی ممکن است به صورت مستقیم یا غیر مستقیم باشد. یارانه معیشتی و یارانه نقدی مجزا هستند. یارانه معیشتی به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود.
پس از ورود ویروس کرونا به کشور در سال گذشته ، دولت با انواع تسهیلات مانند پرداخت وام کرونایی به مشاغل آسیب دیده، وام یک میلیون تومانی و یارانه 100 هزار تومانی کرونا تلاش کرد از افراد آسیب دیده حمایت کند. اما آیا برای شناسایی افراد آسیب دیده همه فاکتورها و شاخص ها در نظر گرفته شده است ؟
در این خصوص گفتگوی رکنا با حسین میرزایی ، سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا را بخوانید:
میرزایی در خصوص نحوه شناسایی افراد طرح حمایتی کرونا گفت: طبق تصمیم اخیر دولت و مجلس در انتها قرار بر این شد که وزارت رفاه 34 میلیون نفر از افرادی که دارای اولویت دریافت حمایتی کرونا هستند را شناسایی و سپس معرفی کند. این افراد بیشترین آسیب را از کرونا دیده اند و پیرو صحبت های رهبری فاقد درآمد ثابت هستند. فاکتورهایی که مدنظر قرار گرفت به شرح زیر است:
1- جزو جامعه معیشت بگیر باشند.( کسانی که جزو سه دهک درآمدی نباشند ، همان 60 میلیون نفری که از سال گذشته مشمول طرح حمایت معیشتی شده اند.)
2- فاقد درآمد ثابت باشند.( به کارکنان دولت ، بازنشستگان و هر کسی که در جایی ثبت درآمد ثابت می شود و سازمان امور مالیاتی و بیمه تایید کرده باشد تعلق نمیگیرد.)
3- فاقد بیمه پردازی فعال باشند. یعنی فردی که بیکار شده است یا از قبل بیکار بوده است.( به کسی که در جایی مشغول به کار است و بخشی از درآمدش را بابت بیمه پرداخت می کند تعلق نمی گیرد.)
4- دهک بانکی افرادی که نشان دهنده این است که از درآمد حداقلی برخوردار هستند.
میرزایی در توضیح دهک بانکی افراد گفت: بررسی وضعیت و نماگرهای اقتصادی گردش حساب افراد ، دارایی هایی مانند خودرو ، ملک و سفرهای خارجی و مجموع این فاکتورها که در حساب های بانکی افراد قابل بررسی است محاسبه و در نظر گرفته می شود.
دارایی ها و تراکنش های بانکی و خرید کل خانواده مورد بررسی قرار گرفت
سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا در ادامه افزود: مجموع روند شاخص های بانکی کل اعضای خانوار در سال های 95 تا 98 که هر سال در چه دهک بانکی قرار داشتند در حدود 50 شاخص و زیرشاخص مختلف که از 60 منبع داده ای بررسی می شود ، مورد ارزیابی قرار گرفته است.
یک بار براساس جمیع شاخص ها و یک بار براساس دهک بانکی. در مورد دهک معیشتی این مساله بررسی شده است و مرتب به روز رسانی می شود، اما از طرفی دهک بانکی هم مورد توجه قرار می گیرد. در 6 ماهه اول سال 99 هم وضعیت تراکنش های خرید کل خانواده را تحلیل کردیم و در مجموع به 34 میلیون نفر که این مشخصات را داشتند رسیدیم.
میرزایی درباره تفکیک 34 میلیون نفر مشمول طرح حمایتی گفت: تفکیک جمعیتی به این شکل است که 8 میلیون و 900 هزار نفر تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند و25 میلیون نفر هم جزو فاکتورهایی بودند که در بالا ذکر شد.
آیا کشور 34 میلیون نفر نیازمند در کشور دارد؟
میرزایی در ادامه گفت: قرار بر این بود که منابع محدودی که داشتیم در شرایط کرونا به نحو بهینه ای بین افرادی که اولویت دارند توزیع شود. نمی توان گفت که این 34 میلیون نفر نیازمند و فقیر هستند. بلکه این افراد نسبت به دیگر افراد جامعه در اولویت بودند.
وی گفت: مجموع شاخص های مختلفی که مورد ارزیابی قرار گرفت در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان موجود است. این بانک که در پروژه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و دائما به روزرسانی می شود ، در موارد مختلف از آن بهره برداری می شود. حمایت معیشتی بنزین ، تسهیلات یک میلیون تومانی کرونا، حمایت معیشتی کرونا کمپین هایی هستند که بر پایه بررسی وسع اقتصادی و اجتماعی افراد در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان شناسایی شدند.
میرزایی افزود: بحث مبلغ یارانه نقدی - 45.500 تومانی - و رسیدگی به جاماندگان در چارچوب سازمان هدفمندی یارانه است. وزارت رفاه در تعیین مبالغ و زمان پرداخت و تعداد مشمولان ورود نمی کند. اما طرح معیشتی بنزین که به 60 میلیون نفر پرداخت می شود ، تحت نظر وزارت رفاه شناسایی شدند. برای معترضین به این طرح از 15 آذر امسال امکان اعتراض مهیا شده است. افراد معترض و متقاضی یارانه معیشتی بنزین می توانند به سامانه hemayat.mcls.gov.ir مراجعه و درخواست خود را ثبت کنند. اما برای طرح حمایت معیشتی کرونا جای هیچ اعتراضی وجود ندارد.
ملاک برای شناسایی افراد جامعه فرد است یا خانواده ؟
سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا در خصوص ملاک شناسایی افراد گفت: ساختار خانواده در این طرح ملاک قرار گرفته شده است . مجموع اعضای یک خانوار را مورد بررسی قرار داده ایم. درآمد و دارایی و بررسی فرد به فرد امکان پذیر نیست، به این جهت که نمی توانیم افراد در مناطق محروم و مناطق مرفه را از هم متمایز کنیم. شاید فرزند هر دو این طبقه های اجتماعی هیچ دارایی و درآمدی نداشته باشند اما از ساختار خانواده متفاوتی برخوردار هستند. اصلا بررسی فرد به فرد توجیه پذیر نیست.
به روز رسانی طرح های حمایتی با نرخ تورم و جابه جایی طبقات امکان پذیر است ؟
میرزایی در آخر گفت: در مورد افزایش تعداد مشمولان طرح های حمایتی از جمله یارانه معیشتی بنزین ، باید به وزارت رفاه ابلاغ شود. بودجه تعلق بگیرد و ابلاغ شود که خانوار جدید را شناسایی کنید. در این صورت شاخص ها به روزرسانی خواهد شد و قطعا فراز شاخص ها پایین تر می آید و افرادی که آسیب دیده اند شناسایی می شوند. اما تا ابلاغ نشود کاری نمی توانیم انجام دهیم