خبرگزاری تسنیم: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (دوشنبه 29 دی) قوه مقننه، در جریان بررسی لایحه شوراهای حل اختلاف با ماده 11 این لایحه با 188 رأی موافق، 11 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 233 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
براساس ماده 11 این لایحه؛ کلیه دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب پانصد میلیون (500.000.000) ریال، جهت حصول صلح و سازش، ابتدا به شورای حل اختلاف ارجاع می شود.
در تبصره این ماده نیز آمده است؛ رییس قوه قضاییه می تواند نصاب مذکور را هر سه سال یک بار متناسب با شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی که از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می شود، تغییر دهد.
لازم به ذکر است در جریان بررسی این ماده عباس گودرزی نایب رئیس کمیسیون اجتماعی با استناد به اصل 34 قانون اساسی این ماده را خلاف قانون اساسی برشمرد و تصریح کرد: دادخواهی در دادگاه صالحه براساس قانون اساسی حق مسلم هر فرد است و همه مردم حق دارند که دسترسی به دادگاه صالحه داشته باشند.
وی تاکید کرد: ارجاع پرونده به شوراهای حل اختلاف با قانون اساسی مغایرت دارد، چرا که در صورت تصویب این ماده، ما این حق مسلم را از افراد گرفته ایم و مرحلهای را به مراحل دادرسی اضافه کرده ایم و فرآیند رسیدگی به یک پرونده طولانیتر خواهد شد.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این اخطار با استناد به همان اصل 34 قانون اساسی، تصریح کرد: در انتهای این اصل قید شده هیچکس را نمیتوان از دادگاهی که «به موجب قانون» حق مراجعه به آن را دارد، منع کرد، لذا ما در تصویب این لایحه قانونگذاری میکنیم تا برای صلح و سازش به شورای حل اختلاف مراجعه و در صورت ادامه دار بودن موضوع، به دادگاه صالحه مراجعه کنند.
در ادامه احسان خاندوزی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی نیز با استناد به اصل 159 قانون اساسی گفت: این اصل صراحت دارد مرجع تظلمات و شکایات دادگستری است. در ماده 1 این لایحه نیز تصریح شده به منظور حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص، شورای حل اختلاف ایجاد میشود. اینکه در یک ماده دیگری خلاف اصل 159 مانع حضور افراد در دادگستری شویم، خلاف اصل 159 است.
وی ادامه داد: این موضوع ایجاد سد راه برای مردم به منظور مراجعه به دادگاه و خلاف سیاستهای لایحه شورای حل اختلاف نیز بوده است، در دنیا نیز دادگاهها رتبه بندی میشوند، و اختلافاتی که ریشه آنها ارقام پایینتر است، در دعاوی کوچکتر مورد بررسی قرار میگیرد، اما اینکه پروندهها را به خارج از دادگاه ارجاع دهیم مخالف اصل 159 قانون اساسی است.
محمدباقر قالیباف ضمن وارد ندانستن این اخطار و در پاسخ به آن، گفت: همین اصل نیز تاکید بر رسیدگی به پروندهها «به موجب قانون» دارد. این اقدام به منظور راحتی مردم صورت میگیرد تا اطاله دادرسی کوتاهتر شود. قوه قضائیه برای اینکه مشکلات مردم زودتر حل و فصل شود، این شوراها را در سلسله مراتب دادگاهها تشکیل داده تا این افراد اگر میتوانند صلح و سازش کنند، دچار مشکل نشوند.