گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» یادداشت دیروز احمد توکلی درباره غسال آیتالله مصباح را تیتر یک کرده است. البته آن بخش که به «نفوذ شبکه فساد و جنگیری» اشاره داشت. این روزنامه اصلاحطلب مینویسد: «این البته اولینبار نیست که بحث جنگیری و ارتباط با جنگیران در فضای سیاسی و میان سیاستمداران مطرح میشود. پیش از این چنین اظهاراتی در خفا و در مورد برخی مسوولان و روحانیون مطرح میشد، اما از زمان محمود احمدینژاد این روایتها راه به رسانهها باز کرد و علنی شد. موضوع رمالی و جادو جنبل در دولت دوم احمدینژاد به اوج خود رسید. حتی سایت جهاننیوز نزدیک به علیرضا زاکانی سال 89 بدون نام بردن از اسفندیار رحیممشایی که تازه استعفا داده بود مدعی شد که «یکی از مقامات ارتش کشور» با مرتاض 400 ساله هندی در ارتباط است. حسین فدایی، مجتبی ذوالنوری، مرتضی نبوی و برخی دیگر از اصولگرایان ادعاهایی مشابه در مورد جریان نزدیک به احمدینژاد مطرح کردند و حتی مصباحیزدی احمدینژاد را «سحر شده» توصیف کرد. بعد از بازداشت «عباس غفاری» رمال معروف که اعتراف کردهبود با بعضی از نزدیکان محمود احمدینژاد ارتباط داشته، موضوع ارتباطاتی از این دست و رواج آن میان برخی سیاستمداران بیش از پیش مطرح شد. برخی اصلاحطلبان همچون محمد عطریانفر، عضو حزب کارگزاران سازندگی نیز روایتی از مراجعه یک رمال به ستاد مرکزی خاتمی در سال 76 و پیشبینی رای 20 میلیونی سید محمد خاتمی مطرح کردهاند.»
«شرق» گفتوگویی دارد با عباس آخوندی که معتقد است «نقدجدی به دولت و اصالت مواضعش وارد است». اهم اظهارات وی به شرح زیر است:
*درحالحاضر ما با پدیده بیدولتی مواجهیم؛ قاعدتا اقدامات مجلس میتواند این حس را به مردم منتقل کند که تا چه اندازه این پدیده عمیق است. در نتیجه، این اقدامات میتواند به کاهش یا افزایش چالشها بینجامد.
*پرداختن به مسئله ایران در اولویت بایدن قرار ندارد. هرگونه تنش و رادیکالشدن اوضاع در سطح بینالمللی به زیان ایران است و در داخل موجب افزایش شکاف اجتماعی میشود. این به زیان ملت ایران، حیثیت شخصی آقای روحانی و جامعه مدنی است.
*روحانی اعلام کرد که من به حقوق شهروندی پایبندم، اما اصل حقوق شهروندی که حق انتخاب است در دوران او مورد کمتوجهی قرار گرفت. روحانی در این ارتباط مسئولیت سیاسی و تاریخی بزرگی بر دوش دارد. او سوگند یاد کرده که از حق انتخاب مردم دفاع کند، اما او هیچگاه به این مسئله اعتراض نکرده یا تذکر قانون اساسی آشکار نداده است.
*روحانی شخصا تضعیف برجام را کلید زد درحالیکه نباید این کار را میکرد. حتی در روزهای آغازین انتخاب بایدن، روحانی باید از سه ماه قبل درخواست تشکیل نشست 1+4 در حد سران را میداد، اما این کار را نکرد. او بههیچوجه نباید از مواضع اصیل خود برمیگشت.
«آفتاب یزد» با عنوان «غسال یا ابربدهکار بانکی؟!» یادداشت دیروز احمد توکلی را تیتر یک کرده و نوشته است: «حواشی مربوط به فوت آیت الله مصباح کماکان ادامه دارد. اکنون احمد توکلی با یادداشتی که نگارش کرده میدان دار این حواشی شده است. پیشتر صدیقی با ذکر خاطرهای عجیب حاشیه ساخت. هرچند در نهایت مجبور شد عذرخواهی کند.»
این روزنامه اصلاحطلب همچین به ادامه ماجرای درگیری عنابستانی و سرباز وظیفه در دروازه دولت پرداخته و با تیتر «نماینده سبزوار طلبکار هم شد» روایت وی از این ماجرا را پوشش میدهد.
سیدعلیرضا کریمی نیز در سرمقاله این روزنامه با عنوان «پولکیها» مینویسد: «سرتاپای جامعه را مادیات فرا گرفته آن هم در جامعهای که ارزشهای مذهبی وجود دارد و اعتقاد راسخ به فانی و محدود بودن این دنیا در ذهنها جاری و ساری است. مسئولان که هیچ، زیرا آنان هم گرفتار کاسبی خود در کوچه پس کوچههای سیاست هستند، اما کارشناسان دلسوز لازم است این فاجعه را بررسی کنند. ما مدام خواندیم و دیدیم که میگویند دنیای غرب دنیای مادیات است، اما فکر میکنم جامعه ما در حال پیشی گرفتن در مادی گرایی و نشاندن ارزشهای پولی به جای ارزشهای انسانی است. تصور میکنم آدرس پیشرفت و ترقی را غلط به مردم داده اند!»
«آرمان ملی» واکنشها به جریان درگیری نماینده مجلس با سرباز وظیفه را تیتر یک کرده و خواهان استعفای نماینده مورد بحث میشود. این روزنامه اصلاحطلب در گزارش خود آورده است: «شنبه 4 بهمن بود که انتشار ویدئویی در فضای مجازی مبنی بر برخورد و ضرب و شتم یک نماینده مجلس با یک سرباز وظیفه پلیس راهور در خط ویژه ایستگاه دروازه دولت بازتابهای زیادی پیدا کرد و با واکنشهای بسیاری روبهرو شد و از کاربران عادی تا چهرههای سیاسی و حتی برخی مسئولان امر به آن واکنش نشان دادند. حتی کاربران فضای مجازی با راه انداختن هشتگ استعفای نماینده، خواهان کنارهگیری این نماینده خاطی از خانه ملت شدند.»
این روزنامه اصلاحطلب همچنین گفتوگویی دارد با محمد سلامتی فعال سیاسی اصلاحطلب که عکس یک شده است. اهم اظهارات وی به شرح زیر است:
* اصلاحطلبان باید صادقانه رفتار و سهم خود را در نتیجه عملکرد دولت بپذیرند.
*فشار تحریمها را نمیتوان دست کم گرفت. با هر کشور دیگر هم اگر چنین رفتاری میشد، به راحتی نمیتوانست از پس آن برآید. هر دولت دیگری هم اگر سرکار بود، با مشکلات فراوان روبهرو میشد.
*دولت به دلیل ضعف بینشی و مدیریتی نتوانست بر آن فائق آید. مهمتر اینکه دولت آقای روحانی به ندرت به پیشنهادات اصلاحی اصلاحطلبان توجه کرده است و تقریبا میتوان گفت که پس از اینکه رای اصلاحطلبان را گرفت، با آنها خداحافظی کرد.
*یکدست شدن قوا درصورتی که نماینده اکثریت جامعه باشند، عیبی ندارد.
*اینکه نظامیان نیز در انتخابات ریاست جمهوری آینده کاندیدا شوند، هیچ اشکالی نمیتواند داشته باشد. اشکال فقط زمانی به وجود میآید که نظامیها ضمن حضور در رقابتهای انتخاباتی و به تبع آن جناحی، ارتباط خود را با تشکیلات و بدنه نظامی حفظ کنند.
«وطن امروز» کوشیده ماجرای درگیری نماینده سبزوار و سرباز وظیفه را علتیابی کند و در تیتر یک خود با عنوان «خشم در دروازه دولت» مینویسد: «آنچه در ماجرای برخورد یک نماینده و سرباز وظیفه نباید مورد غفلت واقع شود، واکنش مردم حاضر در صحنه درگیری است مشکلات معیشتی و احساس تبعیض و نابرابری 2 زمینه مهم برای ایجاد و ابراز خشم اجتماعی شده است».
این روزنامه اصولگرا در گزارش دیگری که عکس یک شده مصوبات مجلس را بررسی کرده تا ببیند که چقدر در زمینه رفع مشکلات معیشتی و اختلاف طبقاتی به کار میآید. در این گزارش با عنوان «در مدار عدالت» آمده است: «8 ماه از شروع به کار مجلس یازدهم میگذرد و در این مدت قوانین مهم اقتصادی مانند مالیات از خانههای خالی، یارانه معیشتی برای گذار از شرایط کرونایی و اصلاح خرید تضمینی گندم توسط نمایندگان به تصویب رسیده است. در کنار این قوانین، طرحهای مترقی اقتصادی برای تبدیل شدن به قانون در حال بررسی است که از جمله میتوان به طرح تحول بازار و صنعت خودروی سبک یا طرح تولید و تأمین مسکن اشاره کرد. بررسی طرحها و قوانین مجلس در ماههای اخیر نشان میدهد فارغ از بحث اقتصادی، تاکید و التزام ویژهای بر گزاره گسترش عدالت و کاهش نابرابریهای توزیع ثروت وجود دارد.»
«کیهان» سخنان دیروز خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری دیروز را تیتر یک کرده است. آن بخش که تاکید کرده بود «آمریکا و اروپا بدانند کلمه به کلمه قانون مجلس را اجرا میکنیم».
این روزنامه اصولگرا در یادداشت امروز خود نیز با عنوان «بایدنی کردن اقتصاد نمایش سراب غربگراها» مینویسد: «متاسفانه جریان غربگرا که چیزی جز برجام خسارتبار در کارنامه هشتسالهاش نیست با این حرفها میکوشد مثل 5 سال پیش (قبل از توافق برجام) زلف اقتصاد کشور را به دُم آمریکا گره بزند. این در حالی است که تجربه همین دولت تدبیر و امید نشان داده عایدی این حرفهای متوهمانه چیزی جز معطلی، رکود و خسران بیشتر برای اقتصاد و معیشت مردم نیست.»
«جوان» دیدار خانواده شهید فخریزاده با مقام معظم رهبری را با انتشار عکسی در صفحه نخست خود پوشش داده است. این روزنامه اصولگرا در گزارشی نیز به مساله واکسن کرونا پرداخته و با عنوان «فایرز علیه فایرز» خبر میدهد که مدیرعامل این شرکت واکسن تولید خودشان را نزده است!
عبدالله گنجی نیز در سرمقاله این روزنامه با تیتر «میوههای شیرین مقاومت و دولت مستقر» به اظهارات اخیر اسحاق جهانگیری و رویکرد روزنامه دولت پرداخته و با اشاره به این بخش از گفتههای جهانگیری که تاکید داشت «بگذارید مردم طعم شیرین مقاومت را بچشند» نوشته است: «حتماً ملت ما مقاومت کرد و طبق وعده الهی «ان مع العسر یسرا» طعم شیرین مقاومت خود را خواهد چشید، اما خواهشاً مقاومت ملت و تدبیر رهبری برای خالی ماندن دست ترامپ را مصادره نکنید. ملت ایران به خاطر «غرور مقدس» که امام به آنان نسبت میداد و پیشینه تاریخی و ریشه کربلایی خود و مبتنی بر راهبردهای رهبر انقلاب تحمل کرد و این تحمل البته 42 ساله است. سؤال اساسی این است که اگر موعد چشیدن شیرینی مقاومت است، این مقاومت، محصول ایستادگی دولت است؟»
«ایران» رایزنی تلفنی بایدن و مکرون درباره برجام را در صفحه نخست خود دیده و آورده است: «با این همه نزدیکی اروپا و امریکا همچنانکه میتواند در حکم بازگشت به مسیر توافق هستهای و اجرای برجام و در نهایت برخورداری ایران از مزایای توافق هستهای شود، از سوی دیگر ممکن است محل نگرانی هم باشد. همان نکتهای که برخی کارشناسان در تحلیلهای خود یادآوری کردهاند که بایدن با اتخاذ سیاست همکاری با اروپا میتواند نسبت به ترامپ قدرت بیشتری برای اجماعسازی علیه تهران هم داشته باشد. بر همین اساس است که گفته میشود طرف ایران هم در مواضع خود باید نسبت به چنین واقعیتهایی اشراف داشته باشد. چنانکه محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان هم در بخشی از گفتوگوی خود با روزنامه اطلاعات بر همین موضوع انگشت گذاشت و احتمال همکاری اروپا و امریکا و قدرت اجماعسازی بایدن را انکار نکرد.»
این روزنامه دولتی همچنین یادداشتی از محمدرضا خباز فعال سیاسی اصلاحطلب را منتشر کرده منتقدان دولت را متهم به سیاسیکار میکند. او با عنوان «اهداف سیاسی انتقادهای اقتصادی» مینویسد: «ریشه برخوردهای سیاسی با مسائل اقتصادی، از لایحه بودجه تا بازار ارز و بورس را در همین چشمانداز باید تحلیل کرد؛ چشماندازی که همه امور کشور و مردم را در افق انتخابات ریاست جمهوری 1400 میبیند. مطالب شعارگونهای که از سوی این طیف بیان میشود، صرفاً حرفهای بیپشتوانهای برای پوشاندن مقاصد اصلی آنان است.»