ماهان شبکه ایرانیان

مسمومیت با ضدافسردگی های سه‌حلقه‌ای

مسمومیت با ضدافسردگی‌های سه‌حلقه‌ای یکی از شایع‌ترین مسمومیت‌های دارویی در جهان است

مسمومیت با ضدافسردگی های سه‌حلقه‌ای

دکتر عبدالکریم پژومند؛ رئیس بخش مسمومین مرکز لقمان حکیم

 

 مسمومیت با ضدافسردگی‌های سه‌حلقه‌ای یکی از شایع‌ترین مسمومیت‌های دارویی در جهان است  بطوریکه بین سال‌های 1973-1997 بیشترین مرگ و میرهای دارویی مربوط به ترکیبات TCA بوده است، البته ترکیبات دو حلقه‌ای و چهار حلقه‌ای آنها نیز به بازار عرضه شده است و اخیرا ترکیبات اختصاصی ضدافسردگی با شکل حلقوی با خطرات مسمومیت‌زایی کمتر نظر ترازو دون و Amoxopin به بازار عرضه شده است؛

از آنجایی که نیمی از اقدام‌کنندگان به خودکشی افسرده هستند و این داروها به میزان بالا در اختیار آنان قرار می‌گیرد و بیشترین داروهای مصرفی داروهای در دسترس است پتانسیل شیوع این داروها در خودکشی ظاهر می‌شود. در آمریکا علیرغم ظهور داروها و یا خطرات کمتر میزان مرگ و میر در ده سال اخیر ثابت مانده است از علل دیگر شیوع این مسمومیت طیف وسیع درمانی آنها که علاوه بر ضدافسردگی به عنوان ضداضطراب – در شب ادراری‌های اطفال در وسواس‌ها و حالات Panic نیز کاربرد دارد.

اپیدمیولوژی 
در آمریکا سالانه 500 هزارتماس  با TCA برآورده می‌شود در سال 1992 یکصد و نود وچهار مرگ و میر روی داده است که 70 درصد آنها هیچگونه اقدام درمانی کمک‌کننده دریافت نداشته‌اند که این به علت سرعت مکانیسم مرگ آفرینی در آنها است و براساس یک تحقیق آماری دیگر 50 خودکشی موفق در یک میلیون نسخه T.C.A بوده که بیشترین مرگ و میرها مربوط به امی تریپتیلین و ایمی‌پرامین و نسبت مسمومین زن به مرد سه به یک بوده است. داروهای رایج در ایران امی‌تریپتیلین، ایمی‌پرامین، کلومی پیرامین، نورتریپتیلین، تری‌میپرامین می‌باشد که همه آنها به صورت قرص و فرآورده آخر علاوه بر قرص به صورت قطره Surmontyl عرضه می‌شود.
فارماکولوژی و مکانیسم مسمومیت‌زایی
جذب کامل روده‌ای دارو 30-80 دقیقه به وسیله سیستم میکزومال کبدی متابلیزه می‌شود Overdose این سیستم ناکارآمد و نیمه عمر طولانی می‌گردد  v/d توزیع بافتی بالایی دارد و منجر به تجمع سلولی و بافتی شده به نحوی که در بعضی موارد در قلب حدود صد درصد برابر خون تجمع دارد و مکانیسم تاثیر درمانی آن مانع از بازجذب سروتونین، اپی‌نفرین، نوراپی نفرین و نوروترانسمیتور دیگر در پایانه‌ها شده و به تدریج باعث افزایش Mood یا خلق می‌شود.

اثر مسمومیت‌زایی آن به وسیله تاثیرات افزایش نوروترانسمیتورها – بلوک پمپ سدیم و پتاسیم در قلب، اثرات آنتی کولینرژیکی – آنتی‌هیستامینکی ظاهر می‌گردد. خطرناک‌ترین تاثیرات سمی آن بر روی قلب به وسیله بلوک پمپ سدیم که در فاز O دپولاریزاسیون باعث طولانی شدن انتقال الکتریسیته در امتداد فیبرهای قلبی شده و منجر به Q.R.S پهن می‌شود که نکته مشخص و مهم در ECG این بیماران است در صورتی که از 10 صدم ثانیه بالاتر افزایش یابد نشان مسمومیت 12 صدم ثانیه همراه تشنج و 16 صدم ثانیه تاکی کاردی بطنی و خطر مرگ به دنبال خواهد داشت.

برای شناخت کلینیکی این مسمومیت سه دسته علائم آنتی کولینرژیکی که به صورت هیپرترمی، خشکی و گرمی پوست، خشکی مخاطات رتانسیون ادراری در مثانه، گشادی مردمک و تاکی کاردی سینوسی مشاهده می‌گرد. در قلب نیز تاکی کاردی سینوسی و در پاره‌ای موارد برای کاردی که نشان از وخامت توکسیسیته قلبی است هیپوتانسیون، دیس ریتمی قلبی، تاکی کاردی بطنی و فیبریلاسیون بطنی دیده می‌شود در عروق بلوک آلفاآدرنرژیک‌های محیطی باعث هیپوتانسیون خطرناک 
خواهد شد.
C.N.S
در موارد متوسط کمای درجه I و II و در موارد پیشرفته کما تا درجه VI نیز پیشرفت می‌کند. در بعضی موارد هیپورفلکسی، با بنسکی مثبت، آژیتاسیون دلیریوم و در مراحل انتهایی تشنج به دنبال خواهد بود.
در دستگاه تنفس
دپرسیون تنفسی به دنبال دپرسیون تمامی سیستم‌ها وجود دارد آسپیراسیون و پنومونی بخصوص وقتی آسپیراسیون، محتویات معده دیواری آلونولی را تخریب کرده باشد؛ علاوه بر آن ARDS در مراحل پیشرفته بیماری نیز دیده می‌شود.
تشخیص
1- History
2- معاینات کلینیکی
3- آزمایشات پاراکلینیکی
در شرح حال سابقه افسردگی مصرف داروهای ضدافسردگی سابقه Suicide، بیماری روانی، بستری بودن در بیمارستان روانی، مشکلات زندگی حاشیه‌ای، مجرد بودن و یا مطلقه بودن را نیز باید مدنظر داشت.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان