دکتر مطهره میردامادی - متخصص اعصاب و روان
تحریریه زندگی آنلاین : هر انسانی به جنس مخالف خود احساس تمایل می کند به خاطر وجود هورمونهای جنسی و وارد شدن به مرحله بلوغ و ایجاد ارتباط عاطفی. هر مردی و زن با هورمونهای نرمال به سمت جنس مقابل جذب می شود و تشکیل خانواده میدهد. ولی چطور احساس عاشقانه به بی حسی تبدیل می شود.هنگام استرس شدید عصب سمپاتیک تحریک شده مواد محرک بدن تولید می شود و بدن اماده مقابله می شود. بدن درحالت دفاعی قرار می گیرد. اگر استرس و اضطراب کم باشد عصب پاراسمپاتیک فعال می شود و هورمونهای ریلکس کننده و ارامش دهنده تولید میشود. ولی استرس مداوم مثل دعواههای طولانی زوج و مسایل اقتصادی و اجتماعی باعث ترشح زیاد هورمنهای تحریک کننده شده و در نتیجه افزایش انها هورمونهای جنسی کاهش یافته و یا تولید نشده درنتیجه میل جنسی کاهش یافته و رابطه سست می شود و یک فاجعه به نام بی حسی رخ می دهد. برگشت این حس مشکل است ولی امکان پذیر است.
بیشتربخوانید:
دکتر گاتمن بر اساس چهار دهه پژوهش در زمینۀ روابط عاطفی و ازدواج، برخی از طرز فکرهایی را که در مورد برخورداری از یک رابطه عاشقانه و با ثبات وجود دارد را در هم میشکند. از جمله بیان می کند: حتی خوشبختترین و با ثباتترین زوجها نیز با هم دعوا میکنند. چیزی که باعث موفقیت در ازدواج میشود فقط «عشق و علاقه» نیست بلکه شیوه حل مشکلات نیز مهم است.گاتمن پس از سالها تحقیق می گوید زوجها به خاطر دعوا کردن از هم طلاق نمیگیرند بلکه این روش دعوا کردن آنها است که احتمال جداشدنشان را افزایش میدهد. گاتمن پس از تماشای ساعتها برخورد ضبط شده صدها زوج، چندین نشانه طلاق را در روابط کشف کرد. یکی از مهمترین نشانهها، بحثهایی ست که با انتقاد، تمسخر یا اهانت شروع میشوند یعنی همان چیزی که گاتمن آن را «شروع خشن» مینامد. چیزی که بد شروع میشود، بد هم تمام میشود.زوجهایی که خوشبخت نیستند، نمیتوانند وسط دعوا بگویند: «صبر کن، من باید اول خودمو آروم کنم» یا نمیتوانند شوخی کنند تا مانع بالا گرفتن دعوا شوند. همه زوجهای خوشبخت از این ویژگی برخوردارند. این علائم ضرورتاً و به خودی خود نشاندهندۀ احتمال طلاق نیستند ولی اگر بهصورت مستمر و یکی پس از دیگری اتفاق بیفتند احتمال اینکه رابطه به طلاق بیانجامد زیاد خواهد شد.اکثر اصول برای ایجاد روابط زناشویی پایدار و سعادتمند بر اساس یک عامل مهم بنا شده است: دوستی. یعنی زن و مرد بتوانند احترام متقابل نسبت به هم داشته باشند و از همنشینی با هم لذت ببرند. دوستی از یک طرف روابط عاشقانه را بیشتر میکند و از طرف دیگر از اینکه یک رابطه به خصومت و دشمنی ختم شود جلوگیری میکند. تا زمانی که بتوانید «به همسرتان محبت کنید و او را تحسین کنید» میتوانید رابطه زناشوییتان را از خطرات حفظ کنید.
در غیر این صورت احتمال بروز نفرت در دعواها، زیاد میشود و نفرت، رابطه را مسموم میکند. از نظر گاتمن هدف از ازدواج «اهداف مشترک» است. یعنی زن و مرد از رویاها و آرزوهای طرف مقابل حمایت کنند. اگر یکی از طرفین برای خوشحال کردن طرف مقابل خواستههای خودش را زیر پا بگذارد ازدواج آنها وارد یک مسیر اشتباه خواهد شد. دوستی واقعی هم همینطور است. وقتی از نظر علمی با زیر و بم ازدواج آشنا میشوید برای بهبود رابطه خود و جلوگیری از شکست آن در موقعیت بهتری قرار میگیرید. البته این در مورد هر نوع رابطه بلند مدتی صدق میکند. اگر بدانید که یک زندگی مشترک چگونه آسیب می بیند و به پایان می رسد میتوانید جلوی این اتفاق را بگیرید و نگذارید که زندگی زناشویی تان تباه شود.
بیشتربخوانید:
اگر می خواهید زندگی زناشویی تان را تباه کنید، باید به موارد زیر عمل کنید :
1- به تنها چیزی که اهمیت می دهید خواسته های خودتان باشد و به خواسته های طرف مقابل خود فکر نکنید.
2ـ در هر موردی شما از همسرتان بیشترمی فهمید. در همه موارد خود را عقل کل بدانید و همسرتان را نادان فرض کنید.
3ـ فقط به احساسات خود اهمیت دهید و احساسات همسرتان را نبینید.مثلا ناراحتی شما خیلی مهم تر از ناراحتی همسرتان باشد.
4ـ در هر جمعی ایرادات همسر خود را بگویید.در جمع به همسرتان احترام نگذارید و دایم او را مورد تمسخر قرار دهید.
5 ـ هرگز به اشتباهاتتان اقرار نکنید و معذرت نخواهید.
6 ـ هر چیزی را حسابی بزرگ کنید و از هر اتفاق کوچکی فاجعه بیافرینید.
7 ـ سراغ علایق همسرتان نروید.هرچه همسرتان دوست دارد مورد انتقاد قرار دهید.
8 ـ هرگز از همسرتان تشکر نکنید و هر کاری که او انجام می دهد را پای وظیفه قرار دهید و کارهای خود را بزرگ ببینید.
9 ـ دائما همسرتان را با دیگران مقایسه کنید و به او بگویید که دیگران از او بهترند.
10 ـ فقط از خودتان حرف بزنید و اصلا از احوال همسرتان باخبر نشوید.
11 ـ از هر جا ناراحتید سر همسرتان خالی کنید و دلیلش را هم به او نگویید.
12 ـ خانواده همسرتان را مسخره کنید و از آنها ایراد بگیرید.
13 ـ عشقورزی نکنید و احساسات مثبت خود را به همسرتان منتقل نکنید.
بیشتربخوانید:
14 ـ هرگز به همسرتان نگویید دوستت دارم.
15 ـ مرتب بکوشید همسرتان را تغییر دهید.از لباس پوشیدن و حرف زدن تا شخصیت و رفتارش را مورد انتقاد قرار دهید و بخواهید که تغییر کند و آن طور که شما دوست دارید باشد.
16ـ از همسرتان توقع داشته باشید که از نظر ظاهر، تیپ، اندام و... چیزی غیر از آنی که هست باشد.
17 ـ همیشه با بدترین سر و وضع بگردید و تا می توانید نجوش و بداخلاق باشید.
18 ـ دائما حسادت کنید و همسرتان را فقط برای خود بخواهید و او را از دوستان و خانواده و آشنایانش برانید.
19ـ سر هر مساله کوچکی دعوا راه بیندازید و جر و بحث کنید.
20 ـ وانمود کنید که از نظر ظاهر و تیپ گرفته تا اخلاق، رفتار، خانواده و... از همسرتان برتر هستید.
21 ـ کاملا همسرتان را زیر سلطه خود بگیرید و نگذارید نفس بکشد.
اگر دقت کنید خواهید دید که هر کدام از ما دچار یک یا چند مورد از این اشتباهات می شویم و وقتی با مشکلات روبه رو شدیم دنبال دلیل می گردیم در حالی که دلیلش خود ما بوده ایم. حال اگر می خواهید زندگی زناشویی تان عاری از مشکلات شود به خودتان مراجعه کنید و افکار غیرمنطقی و رفتارهای غلط را در خود حذف کنید و آن گاه شاهد بهتر شدن زندگی باشید.