ماهان شبکه ایرانیان

واکسن کرونا بر افراد چاق‌ تاثیر کمتری دارد؟

گرچه بدن افراد چاق ممکن است با دریافت دوز سوم واکسن، پادتن لازم برای مقابله با ویروس کرونا را به دست آورد. اما در بدن افراد غیر چاق امکان دارد پادتن در دوز اول و در نهایت در دوز دوم به شکل کامل تولید شود. از طرفی این نخستین بار نیست که بدن افراد چاق در برابر واکسیناسیون دافعه دارد.

واکسن کرونا
فرادید؛ پژوهشگران که پیش از این از درصد بالای مرگ افراد چاق بر اثر کرونا در برابر سایر افراد جامعه خبر داده بودند، حالا می‌گویند که واکسن کرونا روی این طیف اثر کمتری دارد. به عقیده دانشمندان، افراد چاق برای ایمن شدن در برابر کرونا باید سه دوز از واکسن کرونا را دریافت کنند.

به گزارش فرادید؛ فدراسیون جهانی چاقی مفرط به تازگی با انتشار گزارشی اعلام کرده است که نزدیک به 2.2 میلیون از 2.5 میلیون مرگ و میر ناشی از کووید 19، در کشور‌های که بیش از نیمی از جمعیت بالغ آن، دچار چاقی مفرط هستند به میان آمده است.


دیلی میل هم با انتشار گزارشی از محققان انگلیسی نوشت: در تحقیقی که بر روی بیش از 17 هزار بیمار مبتلا به کووید 19 بستری در بیمارستان‌های بریتانیا صورت گرفت مشخص شد، کسانی که چاق بودند و شاخص توده بدنی (بی‌ام‌آی) آن‌ها بیش از 30 بود، 33 درصد بیشتر در معرض خطر مرگ بر اثر این بیماری بودند تا کسانی که چاق نبودند.
 
از سوی دیگر، محققان ایتالیایی دریافتند میزان اثرگذاری واکسن کرونا فایزر روی افراد چاق کمتر از سایرین است. هنوز اطلاعات دقیقی در مورد ارتباط چاقی و اثرگذاری واکسن‌های دیگر کووید در دست نیست.
 
بر اساس این تحقیقات آن دسته از کارکنان بخش بهداشت که دچار چاقی هستند و واکسن کووید محصول شرکت فایزر را دریافت کرده‌اند، در مقایسه با دیگر همکاران خود، مقادیر کمتری پادتن در بدن آنها تولید شده است.
 
در واقع میزان پادتن تولید شده در بدن این افراد در واکنش به دومین دوز واکسن فایزر، تقریبا نصف میزان پادتن تولید شده در بدن افراد سالم است.

با این وجود بررسی‌های جدید نیز نشان داده، از آنجا که بدن افراد چاق 2 تا 3 برابر کمتر از افراد معمولی پادتن تولید می‌کند. پژوهشگران توصیه می‌کنند، افراد چاق برای ایمن شدن در برابر ویروس کرونا، به جای 2 بار، 3 بار واکسن کرونا تزریق کنند.
 
البته علاوه بر افراد چاق، محققان می گویند که واکسن در بزرگسالان مسن تاثیر کم‌تری دارد، به همین دلیل افراد 65 ساله و مسن‌تر سالانه یک بار واکسن آنفلوانزا دریافت می‌کنند.
کرونای روی چاق ها

چرا بدن افراد چاق با واکسن میانه خوبی ندارد؟

گرچه بدن افراد چاق ممکن است با دریافت دوز سوم واکسن، پادتن لازم برای مقابله با ویروس کرونا را به دست آورد. اما در بدن افراد غیر چاق امکان دارد پادتن در دوز اول و در نهایت در دوز دوم به شکل کامل تولید شود. از طرفی این نخستین بار نیست که بدن افراد چاق در برابر واکسیناسیون دافعه دارد.

پیش از این و در سال 1985، زمانی که کارمندان چاق یک بیمارستان که واکسن هپاتیت B دریافت کرده بودند 11 ماه بعد کاهش قابل‌توجهی در سطح ایمنی نشان دادند، چیزی که در کارمندان غیر چاق مشاهده نشد. این یافته در یک مطالعه پیگیرانه که از سوزن‌های بلندتر برای اطمینان از رسیدن واکسن به عضله استفاده کرد، تایید شد.

با این وجود دانشمندان در زمینه ایمونومتابولیسم به این نتیجه رسیده‌اند که چاقی در واکنش ایمنی بدن نیز اختلال ایجاد می‌کند و افراد چاق را در معرض خطر بالاتر ابتلا به عفونت‌هایی مانند آنفولانزا و کرونا ویروس قرار می‌دهد.

رسانه خبری گاردین نیز در گزارشی به نقل از محققان ایتالیایی نوشته است: «افراد چاق در مقایسه با سایرین حدود 50 درصد بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از ابتلا به کووید و 113 درصد بیشتر در معرض بستری شدن در اثر ابتلا به این بیماری قرار دارند. به اعتقاد محققان وجود عوارض مزمن مانند بیماری‌های قلبی و دیابت نوع 2 در این افراد می‌تواند موجب افزایش خطر برای آن‌ها در برابر کووید 19 شود.»

البته شش ماه پیش از اثبات این موضوع، دکتر مسعود مردانی متخصص بیماری‌های عفونی فرضیه اثرگذاری کمتر واکسن ها بر افراد چاق را مطرح کرده بود.

او گفته بود: «به نظر می‌رسد افراد چاق کمتر از افراد عادی نسبت به واکسن کرونا پاسخ مثبت بگیرند و طبق گزارش‌ها دیده شده که اثر واکسن هپاتیت B نیز در افراد چاق کمتر بوده است. در این رابطه متأسفانه دیدیم که افراد چاق در صورت ابتلا به کووید19 به شکل شدیدتر با این بیماری مواجه می‌شوند، بنابراین رعایت رژیم غذایی مناسب و پرهیز از اضافه‌وزن و چاقی یکی از راه‌های پیشگیری از کرونا برای این دسته از افراد است.»
 
البته او تاکید کرده بود که اینگونه نیست که این واکسن روی افراد چاق بی اثر باشد، اما ثاثیرش کمتر است.
واکشن افراد چاق به واکسن کرونا

چاقی و چالش مواجهه با کرونا

بیش از یک سال از همه گیری کرونا در جهان می‌گذرد و در این مدت پژوهشگران بار‌ها بر آسیب پذیری بالای افراد چاق در برابر کرونا تاکید کردند. در نهایت، اما در مطالعات اخیر مشخص شد، چاقی به عنوان یک ریسک‌فاکتور مهم شناخته شده است که احتمال ابتلا به عوارض شدید بیماری و مرگ‌ومیر در افراد آلوده به ویروس را افزایش می‌دهد.

پیش از آن هم محققان گفته بودند که چاقی باعث افزایش خطر ابتلا به نوع حاد ویروس کرونا می‌شود و خطر بستری شدن را تا 3 برابر افزایش می‌دهد.

علاوه بر آن چاقی، یک علل زمینه‌ای مهم برای ابتلا به کرونا و بیماری‌های دیگری مثل فشار خون، اختلال در چربی‌های خون مانند کلسترول، تری گلیسیرید، دیابت نوع 2، بیماری‌های عروق کرونری، سکته‌ها، بیماری‌های کیسه صفرا، سرطان و استئوآرتریت است.

محققان می‌گویند چاقی می‌تواند با محدود کردن توانایی ریه ها، باعث تشدید بیماری کرونا شود و از آنجا که ویروس کرونا نیز ریه را درگیر می‌کند، در نتیجه احتمال بیشتری دارد فرد دچار علائم شدید و گرفتار بیمارستان شود.

مطالعه دیگری که آبان ماه سال جاری در مجله لنست منتشر شد، در این زمینه آورده بود: «سلول‌های چربی دارای گیرنده‌های ویروس SARS-CoV-2 هستند و به عنوان یک پناهگاه برای ویروس عمل می‌کنند. این عامل سبب می‌شود عوارض کووید 19 در افراد چاق و دارای اضافه وزن بسیار شدیدتر باشد و احتمال مرگ و میر در این افراد بیشتر از افراد با وزن نرمال است.»
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان