فرزاد پیلتن در گفتوگو با خبرگزاری فارس در مورد وضعیت تجارت ایران و سوریه در سال 99 گفت: در 11 ماه سال 1399 از ایران حدود 104 میلیون دلار صادرات به سوریه انجام شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 34 درصد از نظر ارزشی و 43 درصد از نظر وزنی کاهش داشته است.
مدیرکل دفتر عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت ایران در مورد دلایل کاهش صادرات ایران به سوریه بیان کرد: از دلایل اصلی کاهش صادرات ایران به سوریه در سالجاری شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا بود که باعث قطع کامل ارتباطات و روابط تجاری ایران با سوریه شد.
وی افزود: در سال 1398 حدود 6 رویداد نمایشگاهی با سوریه اجرا شد که همه این رویدادها در سال 1399 تعطیل شد. همچنین در سال گذشته هیاتهای تجاری بین دو کشور مبادله شد که در سال 1399 موفق به انجام آن نشدیم اما امیدواریم در سال آینده با پیشبینیها و برنامهریزیهای انجام شده این روند را به سمت افزایش مبادلات تجاری تغییر دهیم.
مدیرکل دفتر عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت ایران در مورد برنامهریزی برای توسعه صادرات به کشور سوریه تا سال 1402 گفت: برنامه ما افزایش حجم مبادلات تجاری ایران و سوریه تا یک و نیم میلیارد دلار در سال 1402 است که براساس برنامهریزی انجام شده 400 میلیون دلار صادرات ایران به سوریه و 100 میلیون دلار نیز واردات ایران از سوریه است.
وی بیان کرد: مابقی این حجم پیشبینی به توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی کشورمان به سوریه اختصاص داده شده که براساس ارزیابیها و پتانسیل سنجیها، ظرفیت چنین افزایشی در مبادلات تجاری بین دو کشور تا سال 1402 وجود دارد.
پیلتن گفت: البته برای کمک به رشد محصولات صادراتی میتوان در زمینه سرمایهگذاری مشترک بین دو کشور و همچنین روی موضوع صادرات مجدد نیز کار کرد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا دولت سوریه در زمینه تشکیل بانک مشترک برای تسهیل روابط تجاری بین دو کشور همکاری نمیکند، گفت: اتفاقا مقامات سوری به این موضوع علاقهمندند اما بانکهای سوری که اغلب نیز خصوصی هستند، بهدلیل تحریم بانکهای جمهوری اسلامی ایران و نگرانی از جریمه شدن توسط دولت آمریکا در صورت برقراری ارتباطات بانکی با طرفهای ایران، تمایل به این کار ندارد.
پیلتن گفت: یکی از برنامههای ما در سال آینده برای توسعه همکاریهای تجاری با کشور سوریه برگزاری حدود 6 پاویون نمایشگاهی ایران است. همچنین مجوزهای لازم برای برگزاری دو نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در سوریه در سال 1400 صادر شده است.
وی افزود: همچنین درحال بررسی تشکیل کمیته مشترک بازرگانی دو کشور برای رسیدگی به موضوعاتی همچون حذف 88 قلم کالا مستثنی از موافقتنامه تجارت آزاد بین دو کشور و تبدیل تعرفهای این موافقتنامه از 4 به صفر هستیم.
مدیرکل دفتر عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت ایران گفت: برنامه دیگر سازمان توسعه تجارت پیگیری راهاندازی خط ترانزیت زمینی کالا از عراق به سوریه و همچنین برقراری خط منظم و مستقیم دریایی بین بنادر جمهوری اسلامی ایران و بنادر سوریه است که زمینه آن تا حدودی فراهم شده و قرار است یک خط دریایی در بیستم هر ماه کالاهای صادراتی ایران را به سوریه منتقل کند.
وی افزود: کمک به صادرات خدمات فنی و مهندسی، مشارکت ایران بهویژه در زمینههای ایجاد زیرساختها و همچنین مشارکت در بازسازی صنایع سوریه، تسهیل تردد تجار بین دو کشور از جمله مهمترین برنامههایی است که در دستور کار میز سوریه در سازمان توسعه تجارت است که امیدواریم با کمک دیگر دستگاهها که وظایف و ماموریتهایی در حوزه تامین زیرساختهای تجاری دارند، به اهداف تعیین شده در سال آینده دست یابیم.