شیردهی به نوزاد میتواند برای بسیاری از مادران به شرایطی پیچیده تبدیل شود. با این وجود، آکادمی پزشکی کودکان آمریکا (AAP) توصیه میکند که نوزادان برای حدود شش ماه نخست زندگی خود به طور مداوم با شیر مادر تغذیه شوند.
البته گاهی اوقات این مساله در حرف راحتتر از عمل است، زیرا مواردی مانند نوزادان ایرادگیر، ناراحتی و درد، میزان ناکافی شیر و ناتوانی نوزاد در مکیدن شیر میتوانند شیردهی به نوزاد را به مسالهای پیچیده تبدیل کنند.
بانوانی که نمیتوانند به نوزاد خود شیر دهند، برای تغذیه وی از شیرخشک استفاده میکنند. اما این نوع از شیر فاقد پادتنهای موجود در شیر مادر است و نمیتواند تمام فواید شیر مادر را ارائه کند و همچنین گوارش آن میتواند برای برخی نوزادان دشوار بوده و به تولید گاز بیش از منجر شود.
اکنون، شرکت بایومیلک (Biomilq) اعلام کرده است که نخستین شیر انسانی کشت سلولی خارج از بدن انسان را تولید کرده است که گزینهای سالمتر و جایگزینی بیشتر دوستدار محیط زیست نسبت به شیر خشک محسوب میشود.
به گفته دکتر جنیفر اسمیلوویتز، شیر انسان از نظر ترکیب و ساختار بسیار پیچیده است که تولید آن خارج از بدن بانوان را غیرممکن میکند.
اما بایومیلک موفق شده است تا در مدت 11 ماه محصولی تقریبا مشابه با این شیر را تولید کند. میشل ایگر و لیلا استریکلند بنیانگذاران شرکت بایومیلک اکنون امیدوار هستند که این محصول جدید افزون بر کمک به رشد نوزادان به کاهش ردپای کربن قابل توجه بازار جهانی تولید شیرخشک نیز کمک کند.
استریکلند رشد سلولهای پستانی در آزمایشگاه را در سال 2013 آغاز کرد، اما پس از همکاری با میشل ایگر در سال 2019 برای راه اندازی استارتآپ بایومیلک به صورت جدی آنچه مد نظر را داشت را ادامه داد.
در فوریه 2020، بایومیلک اعلام کرد که سلولهای پستانی رشد یافته در آزمایشگاه دو جز کلیدی شیر مادر یعنی لاکتوز و کازئین را تولید کرده اند که گامی اساسی در معرفی شیر کشت یافته انسان بود که از نظر غذایی معادلی واقعی برای شیر مادر باشد.
سپس، در ژوئن 2020، بایومیلک اعلام کرد که موفق به تامین سرمایهای 3.5 میلیون دلاری برای ادامه فعالیتهای خود شده است که نام سرمایه گذارانی شناخته شده از جمله شرکت Breakthrough Energy Ventures متعلق به بیل گیتس که در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی فعالیت میکند، بین آنها دیده میشد.
شرکت بایومیلک تضمین میکند که محصول تولیدی آنها دارای پروفایل ریزمغذیهایی است که تا حد زیادی با انواع و نسبتهای مورد انتظار پروتئین ها، کربوهیدراتهای پیچیده، اسیدهای چرب، و دیگر لیپیدهای زیستفعال که به میزان فراوان در شیر مادر وجود دارند، منطبق است. در نتیجه این، محصول جدید بایومیلک مجموعهای کامل از پروتئینهای شیر انسان را دارد که نه تنها آن را به گزینهای مغذی تبدیل میکند بلکه از نوزادان نیز محافظت میکند.
بایومیلک به این نکته اشاره داشته است که ترکیب جدید آنها دقیقا مشابه با شیر مادر نیست، اما از جنبه مثبت آن میتوان به عدم وجود سموم زیست محیطی، مواد حساسیتزای غذایی، و داروهای تجویزی که اغلب در شیر مادر دیده میشوند، اشاره کرد.
در واقع هدف از معرفی شیر بایومیلک این نیست که جایگزین شیر مادر شود، بلکه میتواند یک گزینه تغذیه مکمل مناسب در نظر گرفته شود تا به رشد نوازدانی سالمتر، قدرت انتخاب بیشتر برای والدین و البته محافظت بیشتر از سیاره زمین منتج شود.
تیم بایومیلک امیدوار است که فقط طی سه سال و پس از کسب اطلاعات بیشتر درباره چگونگی رشد بهتر سلولها خارج از بدن، لحاظ کردن تمام جنبههای ایمنی و دریافت تاییدیههای لازم به مرحله تولید انبوه محصول خود برسد.
--------------------------------------------------------------------