تحریریه زندگی آنلاین : خشایار اعتمادی یک سال پس از خداحافظیاش از عرصه موسیقی میگوید: شاید روزی بهعنوان تهیهکننده به عرصه فعالیت بازگردم و برای خلق آثار خوب برای سایر هنرمندان در حوزههای مختلف تجارب بیست و هفتسالهام را وسط بگذارم.
یکی از راههای اعتراض و انتقاد در میان افراد مطرح هر عرصه، تحریم رسانه یا جشنواره یا رویدادی بخصوص است. خداحافظی از فعالیتهای حرفهای نیز یکی دیگر از راههای انتقاد از اتفاق یا شرایطی خاص است. البته باید یادآور شد این آخرین راه اعتراض برخی نسبت به شرایط و اوضاعی است که در آن قرار گرفتهاند. خشایار اعتمادی جزو اولین هنرمندانی است که در سالهای پس از انقلاب برای تداوم و ماندگاری موسیقی پاپ تلاش کرد و خواننده اولین آلبوم پاپ پس از انقلاب است.
او موسیقی را از کودکی با فراگیری ساز پیانو آغاز کرده و از 15 سالگی به فعالیت جدی پرداخت و چند سال بعد با خواندن ترانه «بارون» به شهرت رسید. او سپس علاوه بر همکاری مشترک با برخی خوانندگان در چند آلبوم، طی همکاری با ترانهسرایان و آهنگسازان مطرح، آلبومهای «لیلا»، «دلشوره»، «یادته»، «خاتون»، «مثل هیچکس»، «طعنه»، «عاشقی هرکی هرکی شد»، «خدا تورو ببخشه»، «باید به تو برگردم»، «تو محکومی به برگشتن» و تعدادی تک آهنگ را تولید و ارائه کرد.
بیشتربخوانید:
اعتمادی سال گذشته به دلیل اعتراض به وضعیت فعلی موسیقی پاپ که عاری از کیفیت است و به دلیل انتقاد از عدم وجود فضای مناسب و وجود نگاه صرفاً تجاری به موسیقی، با ارائه یادداشتی از عرصه موسیقی خداحافظی کرد.
او در همان مقطع درباره این تصمیم گفت: «من نزدیک به سه دهه پیش با تصور دیگری وارد عرصه حرفهای شدم. در آن مقطع نگاهم به موسیقی با محوریت فرهنگ بود و هنوز به آن نگاه و منظر معتقدم.
بهتر اینکه بگویم در دهه هفتاد با نگاهی فرهنگی و نه صرفاً هنری پا به عرصه موسیقی گذاشتم. در آن سالها به این نیت پا به میدان گذاشتم که با موسیقی اصطلاحاً عاشقی کنم نه کاسبی. به همین دلیل شاید آنچه که به لحاظ معنویات و مادیات در موسیقی هزینه کردهام بسیار زیاد بوده است.
طی سالها و دهههای گذشته اگر همکارانم با حمایت تهیهکننده به تولید اثر پرداختهاند من این کار را نکردهام و آثارم هیچگاه تهیهکننده نداشته و با هزینه خودم تولید شدهاند.
ده آلبوم در کارنامه دارم که تهیه کننده همه آنها خودم بودهام. رویه بهگونهای بوده که خودم آثارم را ساختهام و سپس آنها را به جریان پخش سپردهام و پخش کنندهها نیز هر طور که خواستهاند با خشایار اعتمادی رفتار کردهاند. حالا یک سال پس از خداحافظیاش از موسیقی با او به گفتوگو نشستیم.
بیشتربخوانید:
لشگری سایبری فکاهی امور را در اختیار گرفته است
او در ابتدای صحبتهایش گفت: به نظرم امکانات موسیقی حال حاضر ما در دست افرادی است که آن را هدایت شده پیش بردهاند، و اینگونه است که لشگری سایبری فکاهی همه امور را در اختیار گرفته است. همه چیز مشهود است و این افراد بهصورت هدایت شده سطح فکر و شعور مخاطبان و مردم را تنزل میدهند. اعتمادی افزود: به نظرم از ابتدا قرار بوده موسیقی فاخر و فکر شده را با موسیقی نازل بزنند و تخریب کنند و اتفاقاً موفق هم بودهاند. این نفوذ اختاپوسی بوده است. او در ادامه توضیح داد: آنهایی که امور را در دست دارند، دیدند چارهای جز اشاعه آثار نازل ندارند و ما از آن خط فکری که در ابتدا وجود داشت و به این روند کمک میکرد، غافل بودیم.
ما از این موضوع غافل بودیم که افرادی که بهظاهر حامی موسیقی هستند، هدفشان این است که با موسیقی را با موسیقی بزنند. عدهای گفته بودند نگران نباشید ما باید این مجوز را به خاطر شرایط و اقتضا و نیاز جامعه صادر میکنیم، اما بعد میتوانیم آن را جمع کنیم. و این کار را هم کردند. این خواننده با تاکید بر اینکه برخی رسانهها نیز از خط فکری غلط به دلیل اجبار یا تمایل خودشان تبعیت کردهاند، گفت: شما تصور کنید کارتان مثلاً تا ده سال پیش تخصصی بوده است.
زمانی که این تخصص به دست افرادی میافتد که نه خط و ربط دارند و نه فکر دارند و نه میدانند چه چیزی را میخواهند اشاعه دهند. یک زمانی جدا از اینکه یک ژورنالیست خودش خط مشی داشت منتقد و مشوق بود یا میدانست به دنبال چه چیزی است. او بر مبنای علم و دانشش اثر یا آثاری را پرزنت میکرد یا منتقد آن میشد و حال میتوان گفت در برخی موارد اینگونه نیست.
از خداحافظی با موسیقی پشیمان نیستم
اعتمادی در پاسخ به این سؤال که آیا تصمیمش در رابطه بازگشتش به فضای موسیقی تغییر کرده یا خیر، گفت: سال گذشته از موسیقی خداحافظی کردهام و بههیچوجه از این تصمیم پشیمان نیستم و قصد بازگشت دوباره ندارم. گاه عزت آدم در گرو این است جایی نباشد که در شأنش نیست. او در ادامه توضیح داد: من سالهای سال برای اینکه اشعار و آثارم محتوا داشته باشند، زحمت کشیدهام و برای وجود موسیقی ارکسترال در ساختار آثارم تلاش کردهام و سعیام این بوده قواعد موسیقی کلاسیک در آثارم دیده شود. برای رسیدن به این اهداف در نوع سازبندیهایم نیز دقت کردهام. اما میدیدم هر کاری میکنم، نمیگذارند آثارم شنیده شود و اگر هم شنیده شود ذهنها آنقدر مسموم است که درک نمیشوند. حال حساب کنید تمام این اینها هم هزینه زمانی دارد و هم مالی.
شاید بهعنوان تهیهکننده بازگردم
اعتمادی با تاکید بر اینکه به عرصه خوانندگی باز نخواهد گشت، گفت: شاید روزی بهعنوان تهیه کننده به عرصه فعالیت باز گردم و برای خلق آثار خوب برای سایر هنرمندان در حوزههای مختلف تجارب بیست و هفتسالهام را وسط بگذارم اما اینکه بخواهم بهعنوان یک استار روی صحنه بروم خیر. بههیچوجه منالوجوه این اتفاق نخواهد افتاد. طی 27 سال حضورم در عرصه موسیقی بیش از صد و شصت کنسرت روی صحنه بردهام و در چند جشنواره بینالمللی شرکت کردهام و در همه آنها مقام کسب کردهام، بنابراین آنچه را باید ببینم را دیدهام و تجربه کردهام و در این زمینه سطح بالاتری برایم وجود ندارد. خشایار اعتمادی در پایان گفت: من عاشق موسیقی هستم، اما قرار نیست مانند برخی از خوانندگان قدیمی مثلاً تا هفتاد، هشتاد سالگی روی صحنه بروم و آثار بیست سال پیشم را مدام بخوانم. این کار برای خودم نیز فرسایشی است و اتفاق جدیدی برایم محسوب نمیشود.