ماهان شبکه ایرانیان

نیم طبقه در معماری داخلی ساختمان های مسکونی

مبانی طراحی داخلی: طراحی ساختمان با وجود تنوع فضاهای داخلی و ایجاد جذابیت بصری و کاربردی در آنها، هدفی است که همه معماران آن را دنبال می کنند

مبانی طراحی داخلی: طراحی ساختمان با وجود تنوع فضاهای داخلی و ایجاد جذابیت بصری و کاربردی در آنها، هدفی است که همه معماران آن را دنبال می کنند. در معماری داخلی، تفکیف فضایی در عین حفظ ارتباط بصری، یکی از دغدغه های طراحان است که پیشتر چیدانه در مطلب تقسیم فضایی، روش ها و ابزار آن در معماری داخلی با شما در مورد آن صحبت کرده است. این بار قصد داریم تا با بررسی یکی از این روش ها یعنی طراحی نیم طبقه در معماری داخلی، با مزایا و نمونه های اجرایی آن را در پروژه های برجسته ایرانی بیشتر آشنا شویم.

نیم طبقه ها فضاهایی در ساختمان ها هستند که به کمک راه پله به طبقات دیگر متصل شده، اما مساحت سطح پوششی کف آنها از همین مساحت در طبقات دیگر ساختمان کمتر می باشد. برای اینکه بتوانید تصوری بهتر و کامل تر از آنچه توصیف شد داشته باشید، به شما پیشنهاد می کنم، به تصویر بالا که فضای داخلی ویلای فردوس اثر مهندس سهراب رفعت را نشان می دهد دقت کنید. در اینجا به خوبی می توان فضای ایجاد شده توسط یک نیم طبقه را درک کرد.

اگر در چنین فضایی در سطح زیرین نیم طبقه حضور داشته باشید و با نگاهی کلی به فضای داخلی بنگرید. مرز ایجاد شده توسط اختلاف ارتفاع دو سقف موجود را احساس می کنید. بدون اینکه حتی دیوار و یا پارتیشنی در فضا وجود داشته باشد. این تفکیک فضایی باعث خواهد شد تا بتوانید در فضایی واحد دو کاربری مجرا تعریف کنید. به عنوان مثال در محیط خانه: جدا کردن فضای غذا خوری و نشیمن و یا تقسیم فضا به نشیمن و پذیرایی! علی سوداگران معمار خانه ای برای آخر هفته از این روش در طراحی این ویلا استفاده کرده است.

این در حالی است که معمولا فضاهای تعریف شده در نیم طبقه ها را به بخش های خصوصی خانه، مانند اتاق خواب ها اختصاص می دهند... و اما اگر بر روی سطح نیم طبقه ایستاده باشید احساسی متفاوت خواهید داشت. دیدی مسط و واضح بر طبقه پایین! فکر می کنم داشتن چنین زاویه دیدی برای همه ما جذاب باشد. در تصویر بالا عکاس با ایستادن بر روی نیم طبقه موجود در ساختمان خانه پرویز تناولی اثر معمار شناخته شده کامران دیبا به خوبی این فضا را به تصویر کشیده است.

وجود اختلاف سطح ها در فضای داخلی باعث ایجاد حس پویای و تنوع در محیط می شود. محمد رضا قانعی و اشکان قانعی با آگاهی از این موضوع علاوه بر استفاده از نیم طبقه با ایجاد فرو رفتگی در زمین بر جذابیت فضای داخلی خانه قانعی افزوده اند.

در این خانه در زیر و روی نیم طبقه ها فضاهای اصلی و فرعی به خوبی جای گرفته و کارکردی مفید دارند. در این تصویر آشپزخانه و فضای غذاخوری خانه قانعی را می بینید.

یکی از مزایای استفاده از نیم طبقه ها، ارتفاع زیاد سقف اصلی می باشد. فضاهایی با این خصوصیت، باعث می شوند تا بنای کلی ساختمان بزرگتر و با شکوه تر به نظر برسد. گاهی نیز معمار پروژه ترجیح می دهد که در هنگام استفاده از نیم طبقه، فضای زیر آن را به وسیله دیواری از دیگر بخش های خانه جدا کند. اجرای چنین دیواری تاثیری در کوچکتر جلوه کردن فضا نخواهد داشت. در طراحی خانه شماره هفت که توسط طراحان دفتر معماری آینه انجام شده نمونه آن را می توانید ببینید.

مطالب بیشتر:چگونه طراحی دکوراسیون داخلی را شروع کنیم؟
مراحل و روند طراحی معماری
فضاهای خصوصی و عمومی در معماری داخلی
نکات کلیدی در معماری داخلی فضاهای مسکونی

نویسنده: لاله داورپناه ؛ تحریریه چیدانه

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان