چه کسی گفته است قانون مور دیگر درباره تکنولوژی های امروزی صدق نمی کند؟ قطعاً IBM و شرکای آن، یعنی Globalfoundries و Samsung چنین عقیده ای ندارند. این سه کمپانی اخیراً فرآیند تولید ترانزیستوری ابداع کرده اند که می تواند راه را برای دستیابی به چیپ های 5 نانومتری هموار کند.
اگرچه این تیم از همان روش لیتوگرافی به وسیله اشعه ماوراء بنفش که سبب دستیابی به چیپ های 7 نانومتری شد استفاده کرده، اما طراحی ترانزیستور FinFET را کنار گذاشته و در عوض به استفاده از نانوشیت های سیلیکونی روی آورده است. این تغییر رویه سبب می شود تا هر مدار، ضمن قرارگیری در فضایی کوچک تر، عملکردی حداکثری نیز داشته باشد.
چقدر کوچک؟ IBM می گوید با فرآیند 5 نانومتری، می توان 30 میلیارد ترانزیستور را در چیپی به اندازه یک ناخن جای داد. این مسئله با در نظرگیری اینکه چیپ های 7 نانومتری چند سال قبل، میزبان 20 میلیارد ترانزیستور بودند بسیار قابل تحسین است.
IBM معتقد است که این سیستم می تواند به تلاش هایش در زمینه یادگیری کامپیوتری و همچنین اینترنت اشیا و سایر فعالیت هایی که باعث مصرف فزاینده دیتا می شوند کمک کند. علاوه بر این، IBM آینده ای نویدبخش برای دستگاه های موبایل متصور می شود و می گوید موبایل های آینده، «دو تا سه برابر» عمر باتری بیشتری نسبت به دیوایس های فعلی خواهند داشت.
با این همه، فعلاً و در آینده نزدیک نباید منتظر فراگیری تکنولوژی تازه این سه کمپانی بود؛ در واقع تا به امروز هیچ دستگاه هوشمندی با چیپ های 7 نانومتری روانه بازار نشده و در خوشبینانه ترین حالت، باید منتظر عرضه آنها طی اوایل سال 2018 میلادی باشیم. بنابراین حداقل چند سالی تا از راه رسیدن فرآیند و چیپ های 5 نانومتری باقی مانده است.