سرویس سیاست مشرق - «با کمال خرسندی اکنون سند عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای در شهر دوشنبه با حضور رئیس جمهور محترم کشورمان به تایید سران رسید. این عضویت راهبردی تاثیر مهمی بر روند همکاری های همه جانبه ایران در راستای سیاست همسایگی و آسیا محور دارد»؛ این توئیت «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان در اعلام خبر عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای است.
روز جمعه 26 شهریور و همزمان با اولین سفر خارجی آقای رئیسی در کسوت رئیس جمهور، خبر عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای در صدر اخبار رسانه های جهان قرار گرفت.
پیش از این «نیکولا سارکوزی» رئیسجمهور اسبق فرانسه گفته بود: «محور جهان در حال عبور از غرب، به شرق یعنی آسیاست. ما در گذشته بر جهان تسلط داشتیم، اما حالا به هیچ وجه مسلط نیستیم».
عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در حقیقت یک نتیجه «برد-برد» برای طرفین است. از یکسو اعضای سازمان همکاری شانگهای به این مسئله واقف هستند که پذیرش و عضویت دائم ایران در این سازمان در مقطع فعلی، اعتبار ویژه ای به ماهیت و عملکرد این سازمان خواهد داد.
همانطور که آقای رئیسی در سخنان خود در اجلاس سران شانگهای تاکید کرد: ابتکار کمربند و جاده، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کریدور شمال- جنوب به عنوان طرحهای کلیدی در حوزه اتصالات زیرساختی میتوانند در تقویت منافع مشترک کشورهای در حال توسعه و تقویت صلح در این منطقه نقش ایفا کنند. و ایران حلقه وصل 3 طرح زیرساختی فوق است.
از سوی دیگر عضویت دائمی ایران در پیمان شانگهای، ظرفیت بزرگی برای توسعه مناسبات سیاسی و اقتصادی طرفین و بهرهمندی کشورمان از تجارت 330 میلیارد دلاری کشورهای عضو دارد و درعین حال اثرگذاری تحریمهای غرب علیه ایران را نیز کاهش میدهد.
اما نکته مهم اینجاست که ایران در شرایطی به سازمان همکاری شانگهای پیوست که نه از لیست سیاه FATF خارج شده بود و نه در دولت بایدن اقدامی درباره لغو تحریم ها صورت گرفته بود. سوال اینجاست که پیوستن به شانگهای چه ارتباطی با FATF و لغو تحریم ها دارد!؟
به این موارد دقت کنید:
«حشمت الله فلاحت پیشه» نماینده حامی دولت روحانی در مجلس دهم در روزهای گذشته گفته بود: «کشورهای عضو شانگهای حاضر نیستند در مسائل ایران از جمله در بحث برجام و FATF خود را درگیر کنند».
فلاحت پیشه در ادامه گفته بود: «ایران برای پیوستن به این سازمان باید تنش زدایی در روابط خارجی را در پیش بگیرد».
همچنین روزنامه اعتماد- به مدیرمسئولی «الیاس حضرتی» رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم- چندی پیش در مطلبی نوشته بود: «تحریم، مانع پیوستن به سازمان شانگهای است».
«احمد شیرزاد» از اعضای طیف تندرو اصلاح طلب و نماینده مجلس ششم که به دلیل اظهارات مغایر با منافع ملی، رئیس وقت مجلس لقب «صدای رادیو اسرائیل» را به او داده بود، پیش از این گفته بود: «عضویت ایران در شانگهای در گروی حل مشکل تحریم ها و FATF است».
ادعای طیف اصلاح طلب و جریان غربگرا این بود که تا مسئله FATF حل نشود و تا آمریکا تحریم های ایران را لغو نکند، خبری از پیوستن به سازمان شانگهای نیست.
حالا ایران با دیپلماسی مقتدرانه و با دهن کجی به تحریم های ظالمانه آمریکا، به شانگهای پیوسته است. «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه، روز جمعه گفته بود: «برای وارد شدن به پروسه عضویت دائم که امروز این اتفاق مهم رخ داد نیازمند پیگیریهای جدی بودیم که آقای رئیس جمهور از همه فرصتهای تماسهای تلفنی و مهمانانی که برای مراسم تحلیف به تهران آمدند و عضو پیمان شانگهای بودند استفاده کرده و شخصا این موضوع را پیگیری کرد و به بنده هم تکلیف کرد که در رایزنیها با همتایان این موضوع را با جدیت دنبال کنیم که بتوانیم این عضویت را در دوشنبه پایتخت تاجیکستان به نتیجه برسانیم».
برخی تحلیلگران معتقدند که اظهارات آقای رئیسی در مراسم تحلیف و همچنین مراسم تنفیذ و محتوای گفت و گوهای تلفنی رئیس جمهور با مقامات سایر کشورها و در ادامه، اظهارات امیرعبداللهیان و انتصاب معاونان این وزارتخانه، همگی در کنار هم این پیام را به اعضای سازمان شانگهای داد که با پیوستن ایران به این سازمان، فصل جدیدی در فعالیت این سازمان رقم خواهد خورد.
از زمان روی کارآمدن دولت سید ابراهیم رئیسی، حداقل این دومین بار است که شاهد رسوایی کاسبان تحریم و بزک کنندگان FATF هستیم.
در هفته ها و روزهای گذشته رکورد واکسیناسیون روزانه کرونا در ایران شکسته شد. رئیس جمهور- 20 شهریور- در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: «امیدواریم واکسیناسیون روزانه به زودی آمار 2 میلیون نفر در روز را پشت سر بگذارد».
«کریم همتی» رئیس جمعیت هلال احمر نیز در روزهای گذشته گفته بود: «رئیس جمهوری و معاون اول وی، تلاش های بسزایی انجام داده اند... وزارت امورخارجه و بانک مرکزی نیز کمکهای خوبی انجام داده اند و سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر در این عرصه با موفقیت عمل کرد. مجموعا تا آبان ماه 90 میلیون دز واکسن وارد کشور خواهد شد».
این در حالی است که در مقطعی که دولت روحانی روی کار بود، برخی مقامات ارشد دولت همصدا با جریان اصلاح طلب و طیف غربگرا با یاس آفرینی و خودتحقیری و سیاه نمایی مطلق از وضعیت کشور، مخالفت با FATF و پافشاری ایران درباره مشروط کردن احیای برجام به لغو یکباره تحریم ها را عامل کاهش واردات واکسن معرفی کردند.
حالا در دولت سیزدهم، نه ایران از لیست سیاه FATF خارج نشد و نه دولت بایدن در تحریم های ضدایرانی تجدیدنظر کرد؛ فقط یک اتفاق افتاد و آن این بود که مدیریت جهادی روی کار آمد.
ماجرای واردات انبوه واکسن و رکوردزنی واکسیناسیون در کنار پیوستن ایران به شانگهای، تنها دو نمونه از رسوایی کاسبان تحریم و بزک کنندگان FATF در هفته های اخیر است.
بخش قابل توجهی از جریان اصلاح طلب به عنوان مصداق اتّم کاسبان تحریم و بزک کنندگان FATF در دولت روحانی مدعی بودند که مسلط به زبان دیپلماسی بوده و طیف مقابل را با این طعنه که «مگر شما بلدید با دنیا مذاکره کنید!؟» مورد هجمه قرار می دادند.
اما این طیف علیرغم ادعاهای فراوان و فضاسازی گسترده رسانه ای، ثابت کرد که حتی با بدیهی ترین و ابتدایی ترین اصول دیپلماسی و مذاکره نیز آشنا نیست.
جماعتی که برجام را فتح الفتوح جا زد اما دلار را حدودا 9 برابر گران کرد و گرانی 700 درصدی مسکن را به جا گذاشت و تحریم ها را افزایش داد و سفره مردم را کوچک کرد.
رکوردزنی در واردات واکسن و کاهش چشمگیر فوتی ها و مبتلایان کرونا و همچنین پیوستن ایران به سازمان شانگهای و در کنار آن فروش سوخت ایران به لبنان، همگی نتایج دیپلماسی مقتدرانه و فعال و پرهیز از انفعال در سیاست خارجی است.