آیه:
وَ قُل رَّبِّ أَدْخِلْنِی مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِی مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّی مِن لَّدُنْک سُلْطناً نِّصِیراً[i]
ترجمه:
و بگو: «پروردگارا، مرا (در هر کار،) با ورودی صادقانه وارد کن، و با خروجی صادقانه خارج ساز؛ و از نزدت برای من تسلّطی یاری بخش، قرار ده.»
نکته ها و اشاره ها:
1. این آیه به سه عامل پیروزی اشاره کرده که از روح ایمان و توحید سرچشمه می گیرد؛ یعنی ورود صادقانه به کارها، خروج صادقانه از کارها و یاری الهی.
2. لازم است پایه ی اصلی هر کاری بر صداقت، راستی و درستی باشد و این خط تا پایان کار حفظ شود تا پیروزی به بار آورد و گرنه اگر ورود به کار بر اساس دروغ و نیرنگ باشد و یا راستی تا پایان ادامه نیابد، در نهایت سبب شکست می شود.
3. در این آیه اشاره شده که پیامبر صلی الله علیه و آله و هر انسان دیگری نیازمند امداد الهی در کارهاست و امداد الهی شامل دلایل و منطق نیرومند، دوستان جانباز، اراده ی قوی، فکر روشن و سلطه ی الهی است. آری؛ این تکیه بر خدا و قطع وابستگی از غیر خداست که نیرویی معنوی به انسان می بخشد و او را در کارها پیروز می کند.
4. هر چند این آیه خطاب به پیامبر صلی الله علیه و آله است و برخی مفسران آن را در موارد خاصی هم چون ورود به مدینه محدود کرده اند، اما آیه مفهوم وسیعی دارد و در حقیقت وظیفه ی همه ی مسلمانان را بیان می کند، و اگر مسلمانان به این سه توصیه ی قرآن و سه عامل پیروزی توجه کرده بودند و با صداقت وارد کارها می شدند و تا آخر ادامه می دادند و به نیروی الهی اعتماد می کردند و به دشمن وابسته نمی شدند، نیرویی معنوی می یافتند که بر هر دشمنی پیروز می شدند.[ii]
آموزه ها و پیام ها:
1. لازم است خط اصلی مسلمانان از آغاز تا فرجام کارها بر اساس صداقت و درستی باشد.
2. راستی، پایداری صادقانه، تسلّط و یاری در کارها را از خدا بخواهید (که این ها عوامل پیروزی است).
پی نوشت:
[i] سوره اسراء، آیه 80
[ii] ر. ک: تفسیر نمونه، ج 12، ص 126 و 232.
منبع : تفسیر قرآن مهر، جلد دوازدهم، صفحه 140
منبع : پایگاه حوزه