سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
آنچه باید درباره ارتقای ایدئولوژیک در ساختار روسیه بدانید
تأکید پوتین بر معنویت
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به تازگی در پیامی ویدیویی به مناسبت افتتاح آکادمی صنایع خلاق در شبه جزیره کریمه از مفهوم "اصول معنوی در فرهنگ روسیه" سخن گفته است.
به گزارش ایسنا به نقل از اسپوتنیک فارسی، آقای پوتین در بخشی از سخنان خود بیان میکند: برای ما، اکنون زمان تعیین سرنوشت و زمان مبارزه برای حق خود بودن است.
او سپس میافزاید:
"فرهنگ روسیه حامل یک پیام ارزشمند و ویژه است که درباره قدرت مهربانی، احترام متقابل و مهمترین اصول معنوی و اخلاقی صحبت میکند که این فرهنگ باید حفظ شود."[1]
*شنیده شدن صدای معنویت از روسیهی میراثدار کمونیسم و سوسیالیسم حقیقتا یک نقطه عطف تاریخی است.
همه باید بدانند که آقای پوتین خود را مفتخر به عضویت در حزب یا شاخه جوانان حزب کمونیست شوروی میداند و یک مأمور ویژه در تشکیلات امنیتی KGB شوروی بوده است.
تفکر کمونیسیم، بعنوان یکی از مظاهر سوسیالیسم؛ صراحتا و از بنیاد، مخالف خدا و معنویت است و حتی پس از انقلاب اکتبر نیز دست به مسجدسوزی و تخریب کلیساها در شوروی زد.
لکن در سالهای اخیر و خاصّه پس از تعامل ویژهتر مسکو با تهران که در چارچوب همکاریهای 2 هژمون قابل تحلیل است؛ شاهد ورود مفاهیم خدا و معنویت به سطح حکومتی روسیه هستیم.
مثلا چندی قبل بود که قانون اساسی جدید روسیه با نام خدا شروع شد.
استفاده آقای پوتین از عبارت "اصول معنوی" و تأکید او بر این معنا نیز حکایت از یک ارتقای ایدئولوژیک در ساختار روسیه دارد که از اکنون تا دراز مدت به نفع هژمونی ایدئولوژیمحور ایران نیز هست.
***
مقصر استقبال نکردن مردم از طرح کالابرگ کیست!؟
علیرضا عسگریان، معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت کار، اخیرا در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون اما و اگرهای ارائه کالابرگ دولتی به مردم با بیان اینکه در مراحل آزمایشی، استقبال از طرح کالابرگ الکترونیکی کمتر از انتظارات بوده است، اظهار کرد: استقبال در مرحله اول مناسب نبود و شاید توده مردم این تصور را داشتند که مزیتی در این طرح وجود ندارد.
او میافزاید: ما در مرحله اول اجرای اصلی طرح، مبالغ را یکماه جلوتر پرداخت خواهیم کرد. ضمن اینکه برای جذب استقبال بیشتر علاوه بر پرداخت یک ماه جلوتر مبالغ کارتهای مربوط به کالابرگ الکترونیکی، مبالغی نیز احتمالا اضافه خواهد شد. به این ترتیب پیشبینی میکنیم که استقبال از این مرحله از اجرا بیشتر خواهد شد.
عسگریان همچنین گفته است که قبل از فصل تابستان امسال، اولین مرحله از اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی شروع میشود. [2]
*درباره ماجرای کالابرگ چند سوال اساسی وجود دارد:
_ چرا مجلس به مسئله تأخیر در اجرای این طرح که قانون مصوب مجلس نیز هست ورود نمیکند؟
_ چرا اجرای این قانون که تأثیر مستقیمی در رفع بخشی از مشکلات اقتصادی مردم دارد تاکنون با تأخیر مواجه بوده است؟
_ و اینکه استقبال نشدن از مراحل آزمایشی طرح کالابرگ تا آن حد عجیب است که حتما باید واکاوی بیشتر در قبال آن صورت بگیرد.
پر واضح است که این نبود استقبال یا به دلیل بیکفیتی کالاهای شامل طرح کالابرگ بوده، یا به دلیل ناچیز بودن تفاوت قیمتی و یا به علت ناچیز بودن منافع خرید در این طرح.
به هر کدام از این 3 دلیل اما تکرار استقبال نکردن مردم از این طرح ضروری و قانونی هرگز قابل پذیرش نخواهد بود و بعنوان یک ناکارآمدی آشکار تلقی میشود.
***
باطلالسحر آیتالله سبحانی برای جلوگیری از ظاهرسازی اداری
آیت الله العظمی سبحانی، از مراجع عظام تقلید به پرسشی درباره "برپایی مراسم مذهبی در وقت اداری" پاسخ گفته است.
به گزارش شفقنا، متن پرسش وپاسخ مطرح شده بدین شرح است:
سؤال: آیا برپایی مراسم مذهبی از قبیل خواندن زیارت و مراسم اعیاد و... در وقت اداری در ادارات دولتی جایز است؟
پاسخ:
"بسمه تعالی: باید طبق آیین نامه داخلی عمل شود. اگر مدیر وقت اختیاراتی دارد، می تواند بخشی از اوقات را به امور دینی اختصاص دهد ولی شایسته این است که این نوع امور عبادی در خارج از وقت اداری انجام گیرد. والله العالم"[3]
*عقلانیت فقه شیعه اصلیترین ماهیت آنست که انسان را همواره به احترام و تعظیم وامیدارد.
این پاسخ اصولی آیتالله سبحانی همچنین باطلالسحری است که به راحتی میتوان بوسیله آن افراد ظاهرالصلاح و گندمنمایان جو فروش را شناخت و مردم و فضای اجرایی کشور را از شرّ ناکارآمدی، زهدفروشی و بیعقلی آنان نجات بخشید.
سیستم بروکراسی و اجرایی باید بداند که اوقات متعلق به بیتالمال، بایستی تماما در مسیر بیتالمال صرف شود و مگر به ضرورت کارکرد سازمانهای عقیدتی یا عقلانیت اختیارات مدیریتی؛ نه تنها اجباری برای برگزاری مراسم مذهبی و عقیدتی در محیط کار نیست بلکه این کار از نظر فقه شیعه مذموم نیز هست.
دقت شود که این مقوله و این پاسخ آیتالله سبحانی طبعا شامل واجبات مذهبی نیست.
***
1_ isna.ir/xdNWPM
2_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1361995
3_ https://fa.shafaqna.com/?p=1582764