با نامه 150 بازیکن عضو اتحادیه جهانی فوتبالیستهای خانم به فیفا، این نهاد برای نخستین بار و در راستای نشان دادن عدم تبعیض جنسیتی، تصمیم گرفت برای هریک از بازیکنان حاضر در جامجهانی 2023 نفری 30 هزار دلار پاداش در نظر بگیرد. این مبلغ با صعود تیمها به مراحل بالاتر افزایش خواهد یافت و بازیکنانی که تا روز آخر تورنمنت با تیمهایشان حضور داشته باشند، میتوانند تا 270 هزار دلار به جیب بزنند. با بالا گرفتن اعتراضات، فیفا با افزایشی بیسابقه در مجموع 110 میلیون دلار برای پاداش کنار گذاشته که 20 میلیون از آن به باشگاههایی میرسد که بازیکنانشان درگیر این رقابتها هستند. پاداشهای تیمی این دوره از رقابتها هم افزایش یافته است؛ تیم قهرمان 4 میلیون دریافت میکند، نایب قهرمان 6/ 2میلیون، تیم سوم 2 میلیون و بازنده دیدار ردهبندی هم 6/ 1 میلیون دلار. این ارقام به شکل پلکانی کاهش پیدا میکنند تا اینکه به هر تیم صرفا بابت حضور در این رقابتها مبلغ 750 هزار دلار تعلق میگیرد.
حال بیایید این ارقام را با جام جهانی مردان مقایسه کنیم. فیفا درحالی 20 میلیون به تیمهای باشگاهی فوتبال زنان بابت حضور بازیکنانشان اعطا میکند که برای جامجهانی قطر که چند ماه قبل برگزار شد، در مجموع 209 میلیون پاداش به باشگاههای فوتبال آقایان پرداخت کرد؛ عددی هنگفت که شامل روزی 10 هزار دلار به ازای هر بازیکنی که در این رقابتها حضور داشته، میشود. هرچند سازوکار پاداش قهرمانی در جامجهانی بانوان هنوز مشخص نشده اما به ازای پاداشی که فدراسیونهای مختلف بابت حضور در جامجهانی قطر دریافت کردند، 30 درصد به بازیکنان رسیده است. این را در نظر داشته باشید که حضور در مرحله گروهی جامجهانی فوق، پاداشی 9 میلیون دلاری داشته که بیش از دو برابر قهرمان جامجهانی بانوان است! از این مقدار، مبلغ 7/ 2 میلیون دلار به بازیکنان میرسد و باید بین آنها تقسیم شود. مثلا تیم ملی ایران که با یک برد و دو باخت از مرحله گروهی جامجهانی حذف شد، هرکدام از بازیکنانش حدودا 115 هزار دلار از فیفا پاداش خواهند گرفت. این کمترین مقدار محاسبه شده است و در نظر داشته باشید که آرژانتین به عنوان قهرمان جهان، 42 میلیون دلار پاداش از فیفا دریافت کرد.
این محاسبه نشان میدهد که بازیکنان تیم ملی مردان ایران به تنهایی تقریبا نزدیک به تیمهای موفق در جامجهانی بانوان پاداش دریافت کردند و حتی فدراسیون ما هم تنها کمی کمتر از مجموع 4 تیم برتر جامجهانی استرالیا پاداش گرفته است! البته که پاداشهای داخلی و حواله خودروها که مسائل درون خانوادگی است. در این شرایط خبر اعتراض بانوان ملیپوش تیم ملی انگلیس که به عنوان قهرمان یوروی بانوان پای به جامجهانی میگذارند و بابت این حضور هیچ مبلغی از فدراسیون خود دریافت نکردهاند، کاملا توجیهپذیر است. این تبعیض درحالی شکل گرفته که انصافا نمیتوان جذابیت و محبوبیت فوتبال بانوان را با آقایان مقایسه کرد و حتی اسپانسرها هم قطعا برای عقد قرارداد برای جامجهانی مردان سر و دست میشکنند تا بانوان. با این حال برای توسعه فوتبال در این بخش فیفا باید مبالغ بیشتری هزینه کند؛ نه اینکه اختلافات اینگونه معنادار باشد.