در مرحله اول 55میلیون سهم معادل یک درصد از سهام کل شرکت، به صندوقهای سرمایهگذاری سهامی و مختلط تخصیص مییابد. قیمت هر سهم در مرحله اول، 3هزار و 200تومان خواهد بود. در مرحله دوم نیز قیمت بر اساس قیمت کشف شده در مرحله اول تعیین میشود. در ادامه این گزارش به بررسی این شرکت و تحلیل بنیادی این نماد پرداخته شده است.
نمایی از آینده «فصبا»
شرکت صبا فولاد خوزستان یکی از نمادهای صنعت آهن و فولاد است که اولین روز معاملاتی خود را از هفته آینده آغاز خواهد کرد. این شرکت یکی از تولیدکنندگان بزرگ بریکت آهن اسفنجی به شمار میرود. ظرفیت تولید این محصول در شرکت حدود یک میلیون و 500هزار تن است. در حال حاضر این شرکت نزدیک به 66درصد ظرفیت خود را تولید میکند. دلیل عدم استفاده از ظرفیت تولید آهن اسفنجی، تازه تاسیس بودن این شرکت است. با این حال، در گزارش ارزیابی این شرکت، پیشبینی شده است که شرکت در سالهای آتی از ظرفیت تولید خود حداکثر استفاده را کرده و احتمالا تولید این شرکت با نرخ رشد معینی افزایش مییابد. مطابق پیشبینیها احتمالا شرکت در سال 1406موفق خواهد شد تا نزدیک ظرفیت اسمی خود تولید کند.
این شرکت پیشبینی کرده است، سهم فروش صادراتی در محدوده معینی قرار گیرد و شرکت در 5سال آتی، حدود 40درصد از فروش خود را به صادرات اختصاص دهد. بر این اساس، به نظر میرسد، تا سال 1406، میزان صادرات آهن اسفنجی به 600هزار تن نزدیک شود. نرخ آهن اسفنجی که محصول اصلی شرکت به شمار میآید، بر اساس عرضه و تقاضا در بورس کالا تعیین میشود، با این حال، نرخ این محصول بر اساس ضریبی از شمش فولاد خوزستان تعیین شده و نرخ شمش «فخوز» یکی از محرکهای اصلی برای نرخ فروش شرکت بهشمار میآید. بر این اساس، نرخ فروش داخلی در سال جاری، حدود 12میلیون و 500هزار تومان به ازای هر تن تعیین شده است. شرکت پیشبینی کرده است، نرخ فروش آهن اسفنجی از این قیمت مذکور به 29میلیون تومان در سال 1406 برسد. نرخ فروش صادراتی نیز بر اساس نرخهای دلاری صادراتی تعیین و با نرخ دلار پیشبینی شده محاسبه میشود. با این حال، شرکت نرخ فروش داخلی را با فروش صادراتی برابر در نظر گرفته است. در صورتی که مفروضات فوق تحقق یابد، براساس نرخهای فروش فعلی، درآمد این شرکت در سال مالی منتهی به آذر 1402، به 12هزار و 300میلیارد تومان خواهد رسید. همچنین درآمد این شرکت در سال 1406، حدود 42هزار میلیارد تومان در نظرگرفته شده است.
نگاهی به وزن هزینهها
نگاهی به ساختار بهای تمامشده در نماد «فصبا» نشان میدهد که عمده بهای تمامشده این شرکت را مواد اولیه آن تشکیل میدهد. مواد اولیه این شرکت گندله بوده و گندله طی فرآیندی انرژیبر به آهن اسفنجی تبدیل میشود. از این رو نرخ گاز و سایر حاملهای انرژی اهمیت بالایی داشته و میتواند بر مبلغ سربار اثرگذار باشد. میزان مصرف گندله در سالهای مختلف، با رشد همراه خواهد شد. چرا که میزان مصرف گندله ارتباط مستقیمی با میزان تولید آهن اسفنجی داشته و با ضریب مصرف مشخصی در تولید این محصول به کار گرفته میشود. ضریب مصرف حدود 37/ 1واحد است. یعنی به ازای تولید هر تن آهن اسفنجی حدود 37/ 1 تن گندله نیاز است.
نرخ این ماده نیز بر اساس عرضه و تقاضا در بورس کالا تعیین میشود. با این حال، تحلیلگران نرخ این ماده را نیز بر اساس ضریبی از قیمت شمش فولاد خوزستان در نظر میگیرند. به همین دلیل نرخ گندله در بورس کالا برای سال جاری، حدود 5میلیون و 200هزار تومان به ازای هر تن در نظرگرفته شده است. شرکت پیشبینی کرده است احتمالا نرخ گندله مصرفی «فصبا» در سال 1406به 12میلیون تومان برسد. مبلغ مصرف نیز در سال 1402، به 7هزار و 400میلیارد تومان خواهد رسید. شرکت برآورد کرده است، در سال 1406، بهای مصرفی ماده اولیه به 25هزار میلیارد تومان برسد. همانطور که اشاره شد، با توجه به منابع سرشار گازی در کشور، شرکتهای فولادی نیز آهن اسفنجی خود را با روش احیای مستقیم تولید کرده و هزینه انرژی در این شرکتها به عنوان مهمترین بهای تمامشده فولادیها پس از مواد مستقیم است. شرکت برآورد کرده است در سال مالی 1402، هزینه انرژی به حدود هزار میلیارد تومان برسد. همچنین هزینه انرژی طی 5 سال آینده به 3هزار و 500میلیارد تومان خواهد رسید. تمامی تسهیلات شرکت در سال 1402 پرداخت میشود و پس از آن با توجه به وضعیت سرمایه در گردش شرکت و نقدینگی، شرکت پیشبینی کرده است، در سالهای مالی آینده، هزینه مالی به شرکت تحمیل نشود. این در حالی است که هزینهمالی بخش قابل توجهی از سود عملیاتی را کاهش میدهد که با کاهش این هزینه، سود شرکت تغییر خواهد کرد. علاوه بر این معافیت 7ساله مالیات این شرکت در سال مالی جاری به اتمام رسیده و از سال آینده مالیات این شرکت با نرخ 20درصد برقرار خواهد بود.
ارزشگذاری «فصبا»
شرکت صبا فولاد خوزستان بر اساس 5 روش رایج ارزشگذاری شده است. اولین روش مدل سود تقسیمی است. به طور میانگین نرخ تقسیم سود، حدود 82درصد در نظر گرفته شده است. که بر اساس مدل قیمتگذاری دارایی سرمایهای، با نرخ 34درصد تنزیل شده است. ارزش ذاتی این شرکت مطابق با این روش، حدود 19هزار و 300میلیارد تومان برآورد شده است که ارزش ذاتی هر سهم، بر این اساس، حدود 3هزار و 500تومان خواهد بود.
ارزش این شرکت بر اساس روش تنزیل جریان نقد آزاد شرکت، حدود 19هزار و 500میلیارد تومان و بر اساس روش جریان نقد آزاد سهامداران، حدود 18هزار و 900میلیارد تومان برآورد شده است. ارزش ذاتی هر سهم مطابق با دو روش مذکور به ترتیب، حدود 3هزار و 500 و 3هزار و 400تومان خواهد بود.
در روش مدلهای نسبی نیز شرکتهای مشابه در بورس اوراق بهادار، در نظر گرفته شده و میانگین P/ E آنها به این شرکت، تعمیم داده شده است.
مطابق بررسیهای شرکت P/ E شرکتهای مشابه حدود 11 واحد است. با توجه به سود خالص هزار و 800میلیارد تومانی محقق شده در 4فصل اخیر، به نظر میرسد، ارزش ذاتی این شرکت مطابق با این روش، حدود 20هزار میلیارد تومان برآورد شود. ارزش ذاتی هر سهم، مطابق با این روش، حدود 3هزار و 700تومان خواهد بود.
بر اساس روش خالص ارزش روز داراییها نیز، ارزش ذاتی شرکت حدود 11هزار و 900میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که به ازای هر سهم، حدود 2هزار و 100تومان برآورد میشود. بر اساس روشهای موجود، و در نظرگرفتن ضریب اتکای 20درصدی برای هر روش، احتمالا ارزش ذاتی شرکت، حدود 18هزار میلیارد تومان و ارزش هر سهم، حدود 3هزار و 282 تومان خواهد بود.