سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز شنبه 20 آبان ماه در حالی چاپ و منتشر شدند که اعلام نتایج اولیه بررسی صلاحیتها در هیاتهای اجرایی انتخابات و ردصلاحیت تعدادی از چهرههای معروف مجلس یازدهم، سوغات رئیسی در بازگشت از اجلاس اکو، آغاز ساخت پنج نیروگاه هستهای جدید در کشور و امضای پنج سند همکاری اقتصادی ایران و افغانستان در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
از ظهر روز گذشته، انتشار برخی اخبار جهتدار درباره بررسی تأیید صلاحیت نامزدهای مجلس قابلتوجه است؛ اخباری که اغلب حاکی از این بود که بسیاری از چهرههای شناختهشده و بهخصوص منتقدان دولت سیزدهم که قصد رقابت در مجلس دوازدهم را داشتند، با تشخیص هیئتهای اجرایی، صلاحیت حضور در انتخابات اسفندماه را ندارند. رسانههای اصلاحطلب نیز بر آتش شایعات دمیده گویی در یک قلعوقمع شدید هرکسی که کمترین زاویه سیاسی را دارد از گردونه رقابت حذفشده است.
روزنامه هممیهن در سرمقاله خود درباره این ماجرا نوشته است:
تداوم خالص سازی فرایندی اجباری است. در واقع هنگامی که در این مسیر گام گذاشتید، چارهای ندارید، جز اینکه با آخرش بروید. این طرح را نمیتوان نصفه و نیمه انجام داد. اخبار امروز هممیهن اعم از سخنان امام جمعه محترم تهران یا مواضع یکی از روحانیون تندرو و سردمدار خالصسازی و بالاخره ردصلاحیتهای هیئتهای اجرایی، هر سه نشاندهنده این حقیقت است. آنانکه از خالص سازی ارتزاق می کنند، هیچگاه سیر نمیشوند و هنگامی که به نظر میرسد، این آخرین گردنه حذف دیگران است، تازه متوجه میشوند که خیر؛ همچنان نیروهایی هستند که باید حذف شوند.
در بخشی دیگر از این یادداشت آمده است:
نماز جمعه تهران که مظهر وحدت ملی بود، کارش به جایی رسیده که امام جمعه آن با صراحت اعلام میکند من امام جمعه مردم متدین هستم بعد هم میبینید که تعداد قلیلی واجد این مصداق هستند و اکثریت غالب را از گردونه نماز جمعه و شنیدن خطبههای آن خارج می کند. چرا چنین میگوید؟ در حالی که ابتدای انقلاب و بدون آوردن دستوری این و آن به نماز جمعه در موارد فراوان صف نماز جمعه تهران به میدان فلسطین و بلوار کشاورز و حتی چهارراه طالقانی میکشید. اکنون به چنان وضعی افتاده که امام جمعه ناچار از تن دادن به خالص سازی بیش از این نیز هست و خود را مقید به امامت تعداد قلیلی میکند.
روزنامه اعتماد نیز خبر ردضلاحیت تنها ده اصلاحطلب را رد صلاحیت گشترده خوانده و نوشته است که از این پس شرکت در انتخابات بیفایده است! در بخشی از این گزارش آمده است:
در شرایطی که عالیترین مقام کشور از ابتدای سال 1402 بارها بر ضرورت برگزاری انتخاباتی مشارکتی، رقابتی، آزاد و سالم تاکید کرده بودند، روند بررسی صلاحیتها که ابلاغ آن از صبح روز جمعه آغاز شد، نشان میدهد همچنان تیغه تیز ردصلاحیتها متوجه چهرههای اصلاحطلب و میانهرو است. روندی که بدون تردید در صورت ادامه باعث کاهش مشارکت و رقابت در انتخابات شده و میدان انتخابات را به نفع یک جریان سیاسی خاص، خالی میکند. دیروز سخنگوی ستاد انتخابات کشور از پایان بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس دوازدهم و اعلام نتایج بررسی صلاحیتها از صبح روز جمعه خبر داد، همچنین ردصلاحیت بسیاری از نمایندگان منتقد نشان داد که هنوز نشانههایی از زمینهسازی برای افزایش مشارکت در انتخابات مشاهده نمیشود!
روزنامه آرمان امروز اما نوشته است که تعداد ردصلاحیتها کمتر از هیاهوی رسانهای صورت گرفته است؛ در بخشی از این گزارش نوشته شده است:
از روز گذشته مرحله اول احزار صلاحیتهای نامزدهایی که میخواهند در رقابتهای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی که توسط هیأتهای نظارت بر انتخابات استانها مورد بررسی قرار گرفته است به نامزدها اطلاعرسانی شد که آخرین دقایق روز گذشته برخی از چهرههای مطرح مجلس یازدهم با عدم تأیید صلاحیت روبهرو شدند. لازم به ذکر است که روند اطلاعرسانی به کاندیداها امروز هم در جریان خواهد بود. طبق آخرین خبرها نفراتی مانند «غلامرضا نوری قزلجه»، «جلیل رحیمی جهانآبادی»، «جلال محمودزاده»، «علیرضابیگی»، «مسعود پزشکیان» و «علیرضا منادی سفیدان» نمایندگانی هستند که فیلا رد صلاحیت شدند.
یکی از خطوطی که پیش از اعلام نتایج اولیه تعیین صلاحیت نامزدها بهصورت مستمر از سوی رسانههای جریان اصلاحات و حامی اعتدال مطرحشده «مسئله فشار سیاسی روی هیئتهای اجرایی انتخابات» بوده است، اصلاحطلبان در رسانههای خود مدعی بودند که در بعضی شهرستانها چینشهای هیئت نظارت و اجرایی کاملاً یکطرفه است و شائبه مهندسی انتخابات در بعضی حوزهها مطرح است البته شائبه است و بهیقین نرسیده ولی باعث میشود که مشارکت پایین بیاید. نتایج اعلامشده از سوی هیئتهای اجرایی این فرضیه را باطل کرده و نشان داد که جناح چپ با تمرکز روی پروژههای روانی چون «خالصسازی» تلاش کرد تا با حداکثر اطمینان خاطر از مرحله بررسی صلاحیتها در هیئتهای اجرایی عبور کند.
مهاجرانی: ظریف دست گل به آب داد
چوب لای چرخ تدبیر ایران گذاشتن و سنگ زدن به قطار مقاومت در روزهایی که غزه زیر بار فشار جنگ قرار دارد از سوی جناح رادیکال قابل تامل است، جواد ظریف از جمله این افراد است که جنایت در غزه را به روسها ارتباط داده و سعی کرد میان مردم و مقاومت فاصله ایجاد کند.
روزنامه شرق به نقل از عطاالله مهاجرانی وزیر ارشاد دولت اصلاحات نوشته است:
چرا دکتر ظریف بعد از وزارت هر از گاهی دسته گل آب می دهد!؟ ماجرای دیپلماسی و میدان و درجه محبوبیت! ماجرای نابودی امکانات دفاعی کشور در برابر آمریکا و داستان تور بهنگام شدن اطلاعات… و اکنون: ماجرای خستگی مردم و حاکمان وی افزود: ما روستاییان به هنگام سختی کار به یکدیگر می گفتیم: خدا قوت!