ماهان شبکه ایرانیان

۶۹۰۰ واحد صنعتی در شهرک‏‏‌ها تعطیل هستند

۳۰ مجوز برای کارآفرینی

شماره روزنامه: ۵۸۹۲ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۰۹/۱۵ ...

6900 واحد صنعتی در شهرک‌‌‌ها تعطیل هستند. آمارها در مورد شهرک‌‌‌های صنعتی نشان می‌دهد 43‌درصد از واحدهای صنعتی داخل شهرک‌‌‌ها، زیر 50‌درصد تولید کرده‌‌‌ یا متوقف بوده‌‌‌اند و تنها 57‌درصد از این واحدها با ظرفیت بالای 50‌درصد مشغول به فعالیت هستند. بر این اساس 12‌هزار و 181واحد صنعتی یعنی حدود 24درصد، با بالای 70‌درصد ظرفیت فعالیت دارند. حدود 33‌درصد واحدها که نزدیک به 17‌هزار واحد صنعتی می‌شوند، با 50 تا 70‌درصد ظرفیت درحال فعالیت هستند و حدود 14‌هزار واحد با ظرفیت زیر 50‌درصد فعالیت می‌کنند و 13‌درصد از این واحدها هم متوقف هستند.

ماشین‌‌‌آلات و تکنولوژی فرسوده، مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش و نبود بازار از اصلی‌‌‌ترین دلایل تعطیلی این واحدهای صنعتی است. یکی از مسائل مهم سد راه تولیدکنندگان، فرآیندهای مجوزدهی است. بر این اساس اعلام شده است که برای سرمایه‌گذاری در یک‌بخش، تقریبا حدود یک‌سال و نیم تا دوسال طول می‌‌‌کشد تا مجوزهای استقرار از سازمان‌هایی همچون سازمان حفاظت از محیط‌زیست اخذ شود و در این راه، مجوزهای لازم، حدود 30مجوز است. طی سال‌های اخیر احیای واحدهای صنعتی تعطیل در دستور کار دولت‌‌‌ها قرار گرفته و آمار واحدهای احیای‌شده به‌عنوان دستاورد معرفی می‌شود، اما احیا و بازگرداندن این واحدها به هر قیمتی به چرخه تولید لزوما به ایجاد ارزش‌افزوده اقتصادی و رشد و توسعه تولید منجر نشده است.

بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در مواردی واحدهایی تسهیلات دولتی دریافت کرده و حمایت می‌‌‌شوند که اساسا به دلیل عدم‌به‌روزرسانی دانش و تکنولوژی، امکان دوام در بازار و رقابت در بلندمدت و خلق ارزش را ندارند. در مقابل واحدهای صنعتی‌‌‌ از جمله واحدهای دانش‌‌‌بنیانی هستند که به دلیل کمبود سرمایه درگردش و نقدینگی مجبور به توقف فعالیت تولیدی خود می‌‌‌شوند. از این‌رو احیای واحدهای تولیدی غیرفعال براساس استراتژی مشخص و با بررسی کارشناسی ظرفیت‌‌‌ها و نیازها مسیری است که باید مدنظر سیاستگذار و دستگاه‌‌‌های اجرایی قرار گیرد. 

فرشاد مقیمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی در برنامه صف اول و در بررسی عملکرد سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی با اشاره به اینکه به منظور افزایش ظرفیت واحدها، 3‌هزار و 300واحد را هدف‌گذاری کرده‌‌‌ایم، گفت: در ابتدای کار دولت تعداد واحدهای متوقف حدود 17‌درصد بوده است. این روند کاهش پیدا کرده و به 13‌درصد رسیده است. به گفته او 764واحد صنعتی تا به امروز احیا شده و 540واحد صنعتی هم در دست اقدام است. همچنین واحدهایی که با زیر 50‌درصد ظرفیت تولید فعالیت می‌‌‌کردند، 33‌درصد بود که در حال حاضر به حدود 28‌درصد کاهش پیدا کرده است. به گفته او این مجموعه اقدامات و فعالیت‌‌‌ها باعث شده است تا برخی از واحدهایی که زیر 50‌درصد بوده‌‌‌اند، به جرگه واحدهای بالای 50‌درصد بپیوندند.

مقیمی با بیان اینکه احیای واحدها صرفا برای همه واحدهای متوقف اتفاق نمی‌‌‌افتد، می‌‌‌گوید: احیای واحدها با توجه به اینکه واحدی واقعا بازار داشته باشد، بتواند بعد از احیا شدن روی پای خودش بایستد، به فعالیت‌‌‌های صنعتی خودش ادامه دهد، توسعه پیدا کند، بزرگ شود و... در دستور کار قرار دارد. به گفته او ممکن است چرخه عمر صنعت، چرخه عمر تکنولوژی یا چرخه عمر محصول برخی از واحدها به پایان رسیده باشد. ازهمین رو در مورد این واحدها مکانیزم‌‌‌های دیگری دنبال می‌شود. به عنوان نمونه، یکی از اقدامات این است که اساسا نگذاریم هیچ واحدی متوقف شود؛ یعنی واحدی که زیر 50‌درصد فعالیت دارد شناسایی و دلایل ظرفیت پایین تولید، بررسی و راهکار استخراج شود. به‌عنوان نمونه، بعضی از واحدها مشکل تامین سرمایه در گردش دارند.

در حال حاضر و در مجموع بالغ بر 59‌هزار واحد صنعتی دولتی و غیردولتی در داخل شهرک‌‌‌های صنعتی مستقر هستند. براساس آمارها بیش از 65‌درصد واحدهای صنعتی الان در داخل شهرک‌‌‌های صنعتی مستقر هستند، همچنین بیش از یک‌میلیون و 40‌هزار نفر در شهرک‌‌‌های دولتی مستقر هستند و ارائه خدمات می‌دهند و 170‌هزار نفر هم در شهرک‌‌‌های غیردولتی مشغول فعالیت‌‌‌های تولیدی در کشور هستند.

فرسودگی ماشین‌‌‌آلات واحدهای صنعتی

بررسی‌‌‌ها نشان‌‌‌ می‌دهد یکی از دلایل عمده تعطیلی واحدهای صنعتی ماشین‌‌‌آلات فرسوده است. براساس استانداردها و چارچوب‌‌‌هایی که در کشور و در دنیا وجود دارد، معمولا طول عمر ماشین‌آلات و تجهیزات را به طور متوسط 20سال درنظر می‌‌‌گیرند. این در حالی است که آمارها نشان می‌دهد 12‌هزار واحد صنعتی در کشور هستند که از پروانه بهره‌برداری صادرشده آنها بیش از 20سال گذشته است. رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی با اشاره به این آمار می‌‌‌گوید: این واحدها طبیعتا برای اینکه بتوانند به حیات خود ادامه دهند باید نسبت به نوسازی و بازسازی در حوزه فعالیتی خودشان اقدام کرده باشند. البته برخی از این واحدها این کار را انجام داده‌‌‌اند؛ یعنی به این معنا نیست که در این حوزه واحدهای صنعتی یا صنعتگرها یا صاحب صنایع اقدامی انجام نداده‌اند، ولی ما به‌عنوان یک متولی و براساس قانون این موضوع را در دستور کار داریم.

هزینه بالای استقرار در شهرک صنعتی

یکی از چالش‌‌‌های استقرار بنگاه‍‌ها در شهرک‌‌‌های صنعتی، هزینه بالای استقرار این واحدهاست. اگرچه به‌لحاظ منطقی این طور به نظر می‌رسد که استقرار در شهرک صنعتی کاهش هزینه برای واحدهای تولیدی را باید به دنبال داشته باشد، اما به‌ویژه در شهرک‌‌‌های صنعتی که با تقاضای بالاتری روبه‌رو هستند، هزینه‌‌‌ استقرار برای واحدهای صنعتی افزایش می‌‌‌یابد و در مواردی همین موضوع تعطیلی و کاهش ظرفیت تولید این واحدها را به دنبال دارد. رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی در این زمینه با بیان اینکه در مجموعه سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی، اصلا زمین واگذار نمی‌شود، می‌‌‌گوید: ما خدمات را داریم واگذار می‌‌‌کنیم، یعنی داریم حق بهره‌برداری از یک زمین صنعتی را به صنعتگر واگذار می‌‌‌کنیم.

مقیمی با تاکید بر اینکه در تلاش هستیم بهای تمام‌شده را برای صنعتگرمان پایین آوریم، ادامه می‌دهد: پایین آمدن بهای تمام‌شده تولید به پایین آمدن بهای سرمایه‌گذاری در کشور منجر می‌شود و رغبت برای سرمایه‌گذاری را در کشور بالا می‌‌‌برد. اما قاطعانه می‌‌‌توانم بگویم در خیلی از جاهای این کشور، حتما بهای تمام‌شده بالاتر از بهای تمام‌شده شهرک صنعتی است. به گفته او در برخی از شهرک‌‌‌ها تقاضا به دلایل مختلف، ازجمله نزدیکی به مراکز صنعتی، به مراکز تامین مواد اولیه، مراکز تامین نیروی انسانی متخصص، بازار مصرف، بازار تکنولوژی و... که بر زنجیره تولید یک واحد صنعتی تاثیرگذار است و هزینه‌‌‌های تولید، هزینه لجستیک و... بهای تمام‌شده را کاهش می‌دهد، بسیار بالاست و با توجه به مسائل و محدودیت‌ها مثل زیست‌محیطی یا اینکه بارگذاری صنعتی در برخی از مناطق جغرافیایی کشور به حد غیرمجاز رسیده است، امکان توسعه شهرک وجود ندارد.

استقرار 780 واحد دانش‌بنیان‌‌‌ در شهرک‌‌‌ها

در حال حاضر حدود 780واحد دانش‌بنیان در داخل شهرک‌‌‌های صنعتی فعالیت دارند. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد یکی از مشکلات واحدهای دانش‌بنیان که باعث شده نتوانند فعالیت ‌‌‌و اقدامات‌‌‌‌شان را توسعه دهند، این است که اتصال بین واحدهای صنعتی و مصرف‌کنندگان و نوعی بازار ایجاد نمی‌شود. مقیمی در این زمینه با بیان اینکه واحدهای دانش‌بنیان جزو صنایع خرد و کوچک و متوسط هستند، گفت: البته ما واحدهای دانش‌بنیان بزرگ هم داریم، ولی عمده اینها در این سطح هستند. امروز از مجموع 101‌هزار قرارداد صنعتی در داخل شهرک‌‌‌های صنعتی، 51‌هزار آن به واحد صنعتی تبدیل شده است و 49‌هزار آن‌‌‌ در مرحله اجرای طرح صنعتی است.

او با بیان اینکه میزبان 780واحد دانش‌بنیان در داخل شهرک‌‌‌های صنعتی هستیم، ادامه داد: ما 420 طرح در دست ساخت‌وساز در حوزه دانش‌بنیان داریم، 50قرارداد هم همین امسال در سال 1402 تا به امروز بسته شده است. در مورد دانش‌بنیان‌‌‌ها در حوزه زیرساخت شرایطی را برای استقرار این واحدها، چه از بحث زمین صنعتی و چه غیر از زمین صنعتی نیاز مهیا می‌‌‌کنیم. اما چیزی که به صورت ویژه برای دانش‌بنیان‌‌‌ها پیش‌بینی کرده‌‌‌ایم، شرایط واگذاری است. مقیمی افزود: شرایط واگذاری ما مشخص است، برای کسانی که به ما مراجعه می‌کنند، معمولا یک‌درصدی را به عنوان نقد ابتدایی پرداخت می‌کنند، الباقی در قالب اقساطی است که بسته به نوع واگذاری برای آنها پیش‌بینی شده است. همچنین سهم پیش‌پرداخت به 10‌درصد کاهش پیدا کرده است. طول پرداخت اقساط نیز، 36ماه، 42ماه و 48ماه، بسته به نوع فعالیت و درخواست، افزایش پیدا کرده است.

رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی با بیان اینکه در سراسر کشور 20فن‌بازار داریم، ادامه داد: بیش از 2‌هزار و 115نیاز فناورانه واحدهای صنعتی را در سراسر کشور شناسایی کرده‌‌‌ایم و برای شناسایی اینها مکانیزمی پیش‌بینی شده است. آن مکانیزم این است که شرکت‌های مشاوره‌‌‌ای در واحدهای صنعتی مستقر می‌‌‌شوند و نیازهای فناورانه شناسایی می‌شود. 70‌درصد مبلغ قرارداد برای شناسایی و ثبت و ضبط کردن این فناوری را خود مجموعه سازمان به عنوان یارانه پرداخت می‌کند و بعد از اینکه این نیازها شناسایی شد، بین کسانی که دارای فناوری هستند و با این نیازها ارتباط برقرار می‌‌‌کنیم که اینها کارگزارهای فن‌بازار هستند که اگر بتوانیم برای این نیازها افراد یا مجموعه‌‌‌ها یا شرکت‌هایی را پیدا کنیم که آن نیاز را رفع کنند، باز 70‌درصد مبلغ قراردادی که این نیاز را رفع کنند سازمان متقبل می‌شود. به گفته او خوشبختانه تا به امروز از ظرف دوسال گذشته بیش از‌ هزار و 200میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در این فضا اتفاق افتاده است.

ناترازی انرژی واحدهای صنعتی

یکی از مشکلات واحدهای صنعتی که در سال‌های اخیر تشدید شده است، ناترازی انرژی است. رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی در این زمینه با بیان اینکه بیش از 79واحد تولید برق که معادل 728مگاوات برق است، از طریق دیجی‌‌‌ها و از داخل شهرک‌‌‌ها برق تولید می‌کنند و به شبکه سراسری تحویل می‌دهند، می‌‌‌گوید: سرمایه‌گذاری جدید در این حوزه را شناسایی کرده‌‌‌ایم، بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد ما تا پایان سال به 138مگاوات بهره‌برداری جدید از طریق واحدهای سرمایه‌گذاری در داخل شهرک‌‌‌ها خواهیم رسید که معادل 15واحد جدید است که اضافه خواهد شد. همچنین در سال 1402 چهار واحد قبل از پیک سال آینده به چرخه تولید اضافه می‌‌‌شوند که حدود 21مگاوات ظرفیت دارند.

مقیمی با اشاره به اینکه واحدهای تولید برق  داخل شهرک‌‌‌ها که تولید انجام نمی‌دهند، شناسایی شده‌‌‌اند، گفت: معادل 215مگاوات ظرفیت نصب‌شده در داخل شهرک‌‌‌ها به دلیل اینکه قراردادشان با وزارت نیرو به پایان رسیده است، امروز امکان تولید ندارند. اینها نیاز به اورهال کردن و قطعات یدکی دارند که در این زمینه تعاملاتی بین مجموعه وزارت صنعت و وزارت نیرو شکل گرفته است. او ادامه داد: در تلاش هستیم شرایطی را مهیا کنیم که 215مگاوات ظرفیتی که الان در داخل شهرک‌‌‌ها نصب هستند، به چرخه تولید برق اضافه شوند. علاوه بر اینها سرمایه‌گذاری‌‌‌های دیگری هم وجود دارد که بهره‌برداری از آن به سال 1402 و قبل از پیک سال 1403 نخواهد رسید، ولی این عدد هم عدد قابل‌توجهی در حدود 260مگاوات است که بعد از خردادماه سال 1403 تا پایان سال 1403 به چرخه تولید برق در زیرساخت‌‌‌های صنعتی کشور اضافه می‌‌‌شود.

رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی با اشاره به شهرک‌‌‌ها یا انرژی‌‌‌های نوین یا تجدید‌پذیر گفت: شرایط زیرساخت‌‌‌هایی را برای ایجاد شهرک‌‌‌های تخصصی نیروگاهی مهیا کرده‌‌‌ایم و اولین آن در قزوین به بهره‌برداری رسیده است، همچنین در کرمان مشغول ایجاد شهرک صنعتی هستیم. در برخی از شهرک‌‌‌ها هم اگر این زیرساخت و زمینه‌‌‌ها و اراضی موردنیاز وجود داشته باشد، آمادگی داریم در اختیار سرمایه‌گذاران قرار بدهیم تا بتوانند از این شهرک‌‌‌ها و پنل‌‌‌های خورشیدی برای تولید برق استفاده کنند.

اشتغال‌زایی صنایع کوچک و متوسط

رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌‌‌های صنعتی با بیان اینکه 96‌درصد از صنایع ما جزو صنایع خرد، کوچک و متوسط هستند، گفت: واحدهایی که زیر 10نفر کارکن هستند، به عنوان واحدهای خرد شناسایی می‌‌‌شوند؛ واحدهایی که زیر 50نفر اشتغال داشته باشند، به عنوان واحدهای کوچک نام‌گذاری می‌‌‌شوند و در این دسته قرار می‌‌‌گیرند و واحدهایی که بین 50 تا 100نفر نیروی انسانی داشته باشند جزو صنایع متوسط تلقی می‌‌‌شوند و از 100نفر به بالا جزو صنایع بزرگ در کشور هستند که امروز 96‌درصد از صنایع موجود ما جزو صنایع خرد و کوچک و متوسط به شمار می‌روند که از نظر میزان اشتغال، این بخش حدود 45‌درصد از اشتغال کشور و صنایع را به خودش اختصاص می‌دهد.

او با اشاره به اینکه در حوزه صنف هم تعداد زیادی واحدهای تولیدی داریم، گفت: الان بیش از 3میلیون واحد صنفی در کشور مشغول به فعالیت هستند و حدود 19‌درصد از اینها، واحدهای تولیدی هستند؛ یعنی چیزی قریب به 600‌هزار واحد تولیدی صنفی در کشور فعالیت دارند و بخش قابل‌توجهی از فعالیت‌‌‌ها در زنجیره واحدهای صنعتی قرار دارند. مقیمی افزود: به همین دلیل فکر می‌‌‌کنم در دهه 90 و سال‌های 95 یا 96 در مجموعه سازمان این شرایط مهیا شد که بتوانیم واحدهای صنفی را هم مستقر کنیم. البته یکسری واحدهای صنفی خدماتی داریم که از گذشته در داخل شهرک‌‌‌ها بودند. مثلا خدمات مربوط به حوزه تولید و خدمات توزیع کالاهای روزمره‌‌‌ای که واحدهای صنعتی به آن نیاز دارند، در شهرک‌‌‌ها مستقر بودند. واحدهای صنفی تولیدی هم از این ایام مجوز ورود به داخل شهرک‌‌‌ها را پیدا کردند.

اخیرا هم برای توسعه این فعالیت‌‌‌ها، تفاهم‌نامه‌‌‌ای را با اتاق اصناف ایران مبادله کرده‌‌‌ایم که در آنجا بنا بر این است که بتوانیم با استقرار این واحدهای صنفی در مجموعه‌‌‌های صنعتی شرایط تولیدشان را بیشتر مهیا کنیم. مقیمی در ادامه در خصوص مشکلات مجوزدهی برای تولید گفت: اگر سرمایه‌گذاری اراده کند تا در یک کار سرمایه‌گذاری کند، در هر جای این کشور که بخواهد مستقر شود، فرض را بر این می‌‌‌گیریم که زمین را دارد، تقریبا حدود یک‌سال و نیم تا دوسال طول می‌‌‌کشد تا مجوزهای استقرار خودش را از سازمان‌هایی همچون سازمان حفاظت از محیط‌زیست بگیرد. مجوزهای لازم، حدود 30مجوز است. درست است که درگاه ملی مجوزها تسهیلگر صدور مجوز است و درخواست‌ها به‌سادگی ثبت می‌شود، اما در زمینه بررسی کمی طول می‌کشد. در زمان سرمایه‌گذاری با توجه به اینکه سرمایه‌گذاری قصد دریافت مجوزها را دارد با طولانی شدن فرآیند مواجه می‌شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان