زمانی که فرد دچار دل پیچه شدید می شود به دنبال روشی جهت درمان این مشکل می باشد که با روش های خانگی می توانید دل پیچه را درمان کنید در ادامه به روش های خانگی جهت رفع دل پیچه می پردازیم.
رفع دل پیچه با روش های خانگی
دل پیچه یک مشکل گوارشی بسیار شایع است دلایل متعددی وجود دارد که باعث ایجاد این مشکل می شوند که تمام اعضای داخل شکم را درگیر خود می کند، در اکثر موارد زودگذر می باشد.
انجیر
یکی از راهکارهای مفید به منظور رفع دل پیچه انجیر است و به دلیل ترکیباتی که در آن وجود دارد کمک زیادی به کاهش یبوست و بهبود حرکات روده می کند اما اگر دل درد شما به همراه اسهال می باشد باید از مصرف انجیر خودداری نمایید.
آب آلوئه ورا
به منظور کاهش علایم سندروم روده تحریک پذیر استفاده از آب آلوئه ورا گزینه بسیار مناسبی است که به منظور انجام اینکار از آب الوئه ورای طبیعی استفاده نمایید.
خاکشیر
به منظور درمان یبوست و دل پیچه می توانید از خاکشیر کمک بگیرید که به منظور انجام اینکار باید خاکشیر، عسل و مقداری آب گرم را با هم مخلوط نمایید و بنوشید.
استراحت دادن به روده ها
به منظور بهبود دل درد ناشی از پرخوری باید از خوردن غذا خودداری نمایید و در واقع نخوردن غذا بهترین راهکار می باشد و بهتر است به روده و سیسنم گوارشی تان کمی استراحت دهید و همچنین از غذا هایی که هضم راحت تری دارید استفاده نمایید.
استفاده از پد حرارتی
زمانی که احساس کردید دل پیچه دارید از یک بطری آب گرم یا پد حرارتی استفاده کنید زیرا گرما بر روی معده، ماهیچه ها را آرام می کند و به کاهش حالت تهوع نیز کمک می کند همچنین می توانید از پتوی الکتریکی استفاده کنید تا علائم دل پیچه از بین برود البته به خاطر داشته باشید که استفاده بیش از اندازه از این روش به پوست تان آسیب می زند.
آب لیموی گرم
از دیگر روش های جهت درمان دل پیچه استفاده از آب لیمو گرم می باشد زیرا بالا بودن سطح اسیدیته به تولید اسید هیدروکلریک کمک می کند و در نتیجه باعث تجزیه مواد غذایی می شود، همچنین افزایش تولیدHCL به هضم غذا با سرعت طبیعی کمک می کند
بابونه
از دیگر روش ها جهت برطرف کردن دل پیچه استفاده از یک فنجان چای بابونه می باشد که به دلیل داشتن خواص ضد التهابی درد ناشی از ناراحتی معده را کاهش می دهد و همچنین باعث می شود ماهیچه های شکم آرام شوند در نتیجه به کاهش درد، گرفتگی و اسپاسم کمک می کند و در مدت کوتاهی دل پیچه را برطرف می کند.
ریشه زنجبیل
زنجبیل به عنوان یک درمان طبیعی جهت رفع دل پیچه محسوب می شود که جویدن آن و استفاده از مکمل آن آسان است اما اگر ترجیح می دهید به شکل نوشیدنی مصرف کنید یک زنجبیل طبیعی را امتحان کنید و یا اینکه ریشه تازه این گیاه را ریز ریز کنید و با چای بنوشید.
دانه های رازیانه
دانه رازیانه یکی دیگر از روش هایی می باشد که به کاهش دل پیچه کمک می کند بنابراین به منظور درمان دل درد ناشی از سوء هاضمه جویدن دانه های رازیانه گزینه بسیار مناسبی می باشد زیرا این دانه ها دارای آنتول می باشند و می تواند باعث تحریک ترشح مایع گوارشی شود تا مواد غذایی به راحتی بتوانند در مسیر گوارشی در کنار هم حرکت کنند.
نعنا
چای نعنا علاوه بر اینکه باعث آرام شدن عضلات شکم می شود کمک زیادی به بهبود ترشح صفرا نیز می کند در نتیجه به هضم غذا کمک می کند بنابراین این روش به
درمان نفخ و سوء هاضمه کمک می کند.
عسل با سرکه سیب
از دیگر روش های جهت رفع دل پیچه استفاده از سرکه سیب و عسل می باشد بنابراین یک قاشق چای خوری عسل را با یک قاشق غذا خوری سرکه سیب به یک لیوان آب گرم اضافه کنید سپس هم بزنید تا عسل به خوبی حل شود سپس این محلول را با وعده های غذایی خود بنوشید این روش را تا زمانی که دل پیچه تان برطرف شود انجام دهید.
سرکه سیب و لیمو
سرکه سیب به همراه لیمو به درمان دل پیچه کمک می کند بنابراین آب دو عدد لیمو را بگیرید و یک قاشق غذا خوری سرکه سیب و عصاره لیمو تازه را به یک لیوان آب اضافه کنید سپس این محلول را بنوشید استفاده از این روش باعث می شود که از برگشت اسید، نفخ، باد و گاز خلاص شوید.
مصرف مایعات زیاد
در صورت بروز عفونت گوارشی یا مسمومیت غذایی، نوشیدن مایعات می تواند برای درمان این مشکل موثر باشد، اگر قادر به خوردن غذاهای جامد نیستید، می توانید از مایعاتی همچون نوشیدنی های ورزشی، آب گوشت و آب نارگیل استفاده کنید، زیرا الکترولیت های سدیم، پتاسیم و کلسیم موجود در این نوشیدنی ها می تواند به درمان سریعتر دل پیچه کمک کند.
پوره سیب تازه
یکی از روشهای دیگر برای درمان دل پیچه استفاده از پوره سیب تازه است، زیرا سیب حاوی مقدار زیادی فیبر هایی همچون پکتین است که این ماده موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش می شود.
نان تست
به هنگام بروز ناراحتی گوارشی لازم است مصرف فیبر را کاهش دهید، از این رو می توانید از نان های تست سفید استفاده کنید، غلات غنی از فیبر برای افرادی که از سلامتی دستگاه گوارش برخوردارند مناسب است، اما افرادی که دچار مشکلات گوارشی هستند، می توانند نوع تصفیه شده آن را مصرف کنند.
ماساژ
اگر از مشکل دلپیچه ناشی از وجود گاز و اسپاسم دستگاه گوارش رنج می برید، ماساژ دادن و گرم کردن شکم روش موثری برای رفع این مشکل است، بنابراین می توانید چند دقیقه ماساژ شکم را ادامه دهید تا درد بهبود یابد، این روش به خصوص برای کودکان کارساز می باشد.
موز
موز غنی از پتاسیم بوده و این ماده معدنی به درمان خانگی اسهال و تهوع کمک می کند، حال به منظور جایگزین کردن پتاسیم از دست رفته بدن و درمان دل پیچه می توان استفاده کرد.
مصرف برنج سفید
برنج سفید غنی از ویتامین B است، برنج قهوه ای و برنج سیاه دارای ارزش غذایی زیادی از نظر تغذیه هستند، اما به منظور بهبود درد دل پیچه استفاده از برنج سفید مناسب تر بوده، زیرا این نوع برنج نشاسته زیادی داشته و فیبر کمتری دارد، در نتیجه مصرف آن به کنترل اسهال و سفت شدن مدفوع کمک می کند.
درمان دل پیچه در کودکان
به منظور درمان دل پیچه در کودکان علاوه بر استفاده از موارد بالا می توانید جهت رفع دل پیچه از روش های زیر نیز استفاده کنید :
ماست
ماست به عنوان یک روش موثر برای درمان دل پیچه نوزادان محسوب می شود بنابراین اگر کودک تان از درد معده همراه با اسهال رنج می برد ماست گزینه بسیار مناسبی می باشد و شامل باکتری های مفید و سالمی است که باعث جایگزین باکتری های از دست رفته می شود.
عسل
از دیگر روش های درمان دل پیچه در نوزادان عسل می باشد اما برای کودکان زیر یک سال توصیه نمی گردد، عسل را می توانید با مقدار کمی چای یا آب گرم به کودک دهید و یا اینکه می توانید یک قاشق از عسل که در دمای اتاق می باشد را به او بدهید.
شایع ترین علائم دل پیچه
- حالت تهوع
- درد در شکم
- احساس نفخ
- دفع گاز یا آروغ زدن
- احساس سوزش در معده
- کاهش اشتها
- اسهال مرتبط با آن
دلایل ممکن برای اسهال و دل پیچه عبارتند از:
- آنفولانزای معده
- سندرم قبل از قاعدگی
- مسمومیت غذایی
- حساسیت غذایی
- ناتوانی در هضم لاکتوز
- سندرم روده تحریک پذیر
- انسداد روده
- شکستگی مدفوع
- آپاندیس
- کولیت
- عفونت باکتریایی
- آلرژی دارویی
- استرس و اضطراب
- آلرژی دارویی
- برخی از انواع سرطان
- انگل ها
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد :
در صورتی که علائم دل پیچه بیشتر از سه روز طول کشید و علائم آن در 24 ساعت افزایش پیدا کرد و یا علائم زیر را مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه کنید :
- تب 101 درجه فارنهایت (4/100 درجه برای کودکان)
- عدم توانایی در قورت دادن غذا
- استفراغ مداوم
- نداشتن هوشیاری
- مدفوع خشک یا حاوی خون
- خشکی دهان یا تشنگی شدید
- زردی چشم ها یا پوست
- خونریزی خارجی
- تورم اندام تناسلی
برای نوزادان و افراد مسن که دارای سیستم ایمنی ضعیفی می باشد اسهال بسیار خطرناک می باشد که باید در این موارد حتما با پزشک خود مشورت کنید.
روش های پیشگیری از دل پیچه و اسهال ناشی از مشکلات معده و سوء هاضمه
- داشتن رژیم غذایی مغذی و سالم
- کاهش مصرف الکل
- کاهش غذاهای تند و چرب
- نوشیدن آب
- شستن منظم دست ها به منظور جلوگیری از عفونت
- رعایت بهداشت در زمان آماده سازی غذا
- به آرامی و خوب جدیدن غذا
- مصرف سه وعده غذایی کوچک به جای سه وعده غذایی بزرگ
- کاهش استرس با ورزش، مدیتیشن یا یوگا
نکته : از مصرف خود سرانه دارو به منظور کاهش درد و رفع دل پیچه خودداری کنید.