سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز چهارشنبه نهم اسفندماه در حالی چاپ و منتشر شد که خروج 3 هزار میلیارد تومان از بورس تهران، ثبت رشد اقتصادی 6 درصدی دومین رکوردشکنی طی دو سال اخیر، و ادامه رقابت لیستها در انتخابات مجلس دوازدهم در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
جبهه اصلاحات پس از قطعی شدن ائتلاف چهار حزب اصلاح طلب با اعتدالیون برای ارائه لیست در تهران و سایر شهرستان ها تاکید کرد که نه تنها اصلاحطلبان در حوزه تهران به هیچ عنوان لیست ارائه نخواهند داد بلکه از هیج کاندیدای غیر اصلاح طلب و نیابتی در سراسر کشور حمایت نخواهند کرد، همچنین این سازوکار ضد انتخاباتی اعلام کرد که در شهرستانها فقط با رای دوم سوم اعضای جبهه اصلاحات شهرستان ها مجاز به معرفی کاندیدای اصلاحطلب میباشند.
با وجود دادن راهبردهای تحریم محور از سوی رادیکالهای اصلاحطلب احزاب چپ در آخرین روزهای منتهی به انتخابات یکی پس از دیگری از لیستهای خود رونمایی کردند؛ روزنامه هممیهن خبر از همکاری 4 حزب اصلاحطلب برای تشکیل فراکسیون در مجلس خبر داده و نوشته است:
از زمانی که ثبتنام برای انتخابات مجلس آغاز شد در استانها فعال بودیم. از مجموع 165 نفری که برای انتخابات مجلس ثبتنام شد، تنها تعداد محدودی تایید نهایی شدند؛ بنابراین تصمیم گرفته شد با همین تعداد محدود در استانها فهرستی تهیه شود و حمایتمان را اعلام کنیم. برای اینکه افراد در این لیست قرار گیرند چند شاخص تعریف شد. فرد عضو حزب باشد و شرایط مناسب در منطقه خود داشته باشد. فرد اصلاحطلب نام آشنایی باشد و زمینههای کافی و لازم را برای رایآوری داشته باشد. فرد مستقل در صورت داشتن محبوبیت و رایآوری در لیست قرار گیرد. با این ویژگیها با سه حزب اصلاحطلب دیگر وارد مذاکره شدیم و حمایتمان را از افراد اعلام کردیم. البته تعدادی از افراد اصلاحطلبی که تمایل نداشتند در لیست قرار گیرند نیز به صورت غیرعلنی مورد حمایت قرار گرفتند.
نزاع رسانهای- راهبردی در جبهه اصلاحات پس از بیانیه 110 تن از فعالان اصلاح طلب و تاکید آنان بر لزوم مشارکت در انتخابات شکل جدی به خود گرفته و حالا با واکنش اعضای هئیت رئیسه آن وارد فاز جدیدی شده است. بررسی مطالب مطرح شده بین طرفین این نزاع در بردارنده نکات و محورهای قابل تاملی است که وضعیت روشن و آشکاری را در جبهه اصلاحات و درگیریهای راهبردیاش به نمایش می گذارد.
در یک سو جبهه اصلاحات در شرایط کنونی شکل عمومیتر حزب اتحاد ملت به عنوان پیشران گروه های معتقد به اصلاح طلبان ساختاری شده که به باور آرمین حتی بخشی از آنان پروژه مشارکت در هر انتخاباتی را تا زمان انجام تحولات بنیادین به تعویق انداختهاند و در سوی دیگر اصلاحطلبان مشارکتجو به دنبال شرایطی خاص برای فرار از ایم منطقه هستند، برخی مفسران سیاسی اعتقاد دارند که نتیجه این شکاف انحلال جبهه اصلاحات است!
روزنامه شرق این تضاد را نشانه تنافضات فکری و ایدئولوژیک در میان چپها خوانده و نوشته است:
در اوایل انقلاب افرادی از دل منتقدان تحت عنوان نیروهای خط امام بیرون آمدند که بعدها در سال 76 به دوم خردادی معروف شدند. پس از آن هم به جبهه اصلاحات تغیر نام دادند. این نیروها همچنان دارای تناقضات ایدئولوژیک هستند و درباره این پرسش که آیا دین از سیاست جدا است؟ تردید و دودلی دارند و برای آنها این سؤال مطرح است. همین مسئله باعث میشود برخی تصمیمگیریها از سوی آنها با تردید همراه باشد و به حدی درباره برخی موضوعات محتاط عمل کنند که از تأثیرگذاری بیفتد!
روزنامه اعتماد هم از وارد شدن لاریجانی به گود انتخابات در حمایت از میانهروها و اصلاحطلبان خبر داده و مینویسد:
علیرغم آنچه در انتخابات ریاستجمهوری سال 1400 بر علی لاریجانی گذشت او باز هم تصمیم گرفته است تا از سرمایه اجتماعی خود برای اثرگذاری بر ترکیب مجلس دوازدهم استفاده کند. لاریجانی به جای قهر و سکوت سعی دارد از روزنههای موجود در راستای تشکیل اقلیتی قوی در مجلس دوازدهم گام بردارد. اقلیتی که از نظر کمی احتمالا از فراکسیون مستقلین مجلس یازدهم بسیار کمتر خواهد بود اما میتواند با انسجام بیشتر صدای ملت در مجلس یکدست انقلابی و اصولگرا باشد. او سعی دارد با استفاده از سرمایه خود رایهای اعتراضی را به سمت مشارکت در انتخابات هدایت کند تا در ایجاد این اقلیت تاثیرگذار باشد.
سیگنالهای سیاسی لاریجانی نشان میدهد که وی میکوشد تا ضمن حمایت از برخی کاندیداها عملا نمادهای نمایندگان ادوار و لیست اعتدالیون را به جای حمایت مستقیم لیستی را پوشش دهد.