پس از حمله موشکی جنگندههای اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق سناریوهای مختلفی از نحوه پاسخگویی ایران به این حمله مطرح شد. پس از تایید رسمی این پاسخ توسط مقامات کشور سناریوهای مذکور قوت بیشتری گرفت و در نتیجه ریسکهای سیاسی در بازار افزایش یافت. رشد سطح ریسکهای سیاسی و نظامی با تحت تاثیر قراردادن انتظارات تورمی فعالان بازار، حجم تقاضا را افزایش داد و موجب ایجاد روندهای افزایشی جدید در نرخ ارز و طلا شد. به عقیده تحلیلگران با وجود سرعت بالای این روندهای افزایشی، بهدلیل کمبود حجم معاملات، این سطوح قیمتی از پشتوانه لازم برخوردار نبوده و همزمان با فروکش کردن جو روانی بازار نرخها نیز کاهش مییابند. در ساعات پایانی روز شنبه و همزمان با شروع عملیات تنبیه رژیم صهیونیستی توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برخی فعالان سودجوی بازار با هدف کسب سود از شرایط اقدام به انتشار گمانههای منفی و همزمان نرخدهی در سطوح قیمتی بسیار بالاتر از نرخ روز کردند. برخی از این دلالان از این نیز فراتر رفته و اقدام به خالی فروشی در فضای مجازی کردند. تاثیر این اقدامات در بازار صبح روز یکشنبه مشاهده شد و نرخ دلار در نزدیکی کانال 70هزار تومانی فعالیت خود را آغاز کرد. اما پس از گذشت چند ساعت و صورت گرفتن معاملات حقیقی، بازار کم کم به سمت نرخ تعادلی خود حرکت کرد و بخش قابل توجهی از رشد نرخ صورت گرفته جبران شد. قیمت دلار آزاد در بازار عصر روز یکشنبه با کاهش 3 هزار تومانی نسبت به نرخ ابتدایی بازار در مرز کانالهای 66 و 67 هزار تومانی معامله شد. همچنین تحلیلگران معتقدند که بازار ارز پس از عبور از روزهای هیجانی خود اکنون به دنبال یافتن ایستگاه ثبات است.
پرده آخر عملیات روانی؟
براساس اظهارنظر مقامات مسوول عملیات بامداد یکشنبه رزمندگان سپاه، دفاع مشروع در برابر تجاوز اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران بوده و درصورتی که رژیم صهیونیستی اقدام متجاوزانه دیگری انجام ندهد، عملیات دفاع ایران پایان یافته است. از سوی دیگر بسیاری از تحلیلگران داخلی و خارجی نیز معتقدند که احتمال تداوم دادن به این زنجیره واکنش از سوی اسرائیل کاهش یافته است. همچنین روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در اینباره نوشت: «اسرائیل گزینه حمله تلافیجویانه به ایران را کنار گذاشت.» در نتیجه میتوان گفت درصورتی که تا روزهای آتی رویداد مشابه جدیدی رخ ندهد معاملهگران شاهد پرده آخر عملیات روانی در بازار ارز بوده و با فروکش کردن سطح ریسکهای سیاسی در بازار قیمت ارز نیز به تعادل پیشین خود بازخواهد گشت. برخی از تحلیلگران ارزی مقصد دلار پس از فروکش کردن هیجانات را زیر سقف قیمت 64 هزار تومانی میدانند.
نافرمانی سکه از هیجانات
برخلاف روند هیجانی بازار ارز، قیمت سکه در روز گذشته نسبت به روز شنبه کاهشی ثبت شد. در حالی که هر قطعه سکه طلا طرح جدید در بازار روز شنبه حوالی رقم 45 میلیون و 300 هزار تومان معامله میشد، قیمت این کالای سرمایهای در بازار روز گذشته با افتی 500 هزار تومانی به رقم 44 میلیون و 800 هزار تومان رسید. همچنین نیم و ربع سکه نیز در بازار عصر روز گذشته با افت یکسان 100 هزار تومانی به ترتیب در ارقام 26 میلیون و 700 هزار تومان و 16 میلیون و 700 هزار تومان معامله شدند. همچنین قیمت هر گرم طلای 18عیار نیز روز گذشته با 36 هزار تومان کاهش در سطح قیمتی 3میلیون و 741 هزار تومانی به فروش رسید. تحلیلگران یکی از علل مهم حضور نرخ سکه در این سطوح قیمتی را روند هفتههای اخیر طلای جهانی میدانند. بهای جهانی اونس طلا که از جمله عوامل اصلی تعیین قیمت سکه در بازار کشور است در هفتههای اخیر روند افزایشی چشمگیری را تجربه کرده که به سبب آن نرخ سکه نیز دچار رشد قیمت و حضور در سطوح قیمتی حال حاضر شده است.