دانشمندان با تجزیهوتحلیل وضعیت سلامت افرادی که در موج اول شیوع کرونا بهصورت حاد به این ویروس مبتلا شده بودند، دریافتند ابتلای شدید به ویروس کرونا سبب کاهش چشمگیر تواناییهای شناختی میشود که برابر با ازدستدادن 10 امتیاز هوش (IQ) است.
در این پژوهش، دانشمندان دریافتهاند حتی سالها بعد نیز تواناییهای شناختی این افراد کمتر از حد انتظار بوده و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این امر حتی افراد را مجبور به تغییر شغل کرده است!
به گزارش دیجیاتو، «ماکسیم تاکوت» از دانشگاه آکسفورد میگوید: «ما دریافتهایم که نقص شناختی ایجادشده پس از ابتلای شدید به ویروس کرونا معادل کاهش 10 امتیاز هوشی (IQ) است. این رقم باتوجهبه سن، جنسیت و سایر ویژگیهای فیزیکی افراد تعیین شده است.»
در این مطالعه، دانشمندان وضعیت سلامت 475 نفر را که بهدلیل ابتلا به ویروس کرونا (ابتلای حاد) در بیمارستان بستری شده و پیش از فروردین 1400 (گسترش واکسیناسیون) مرخص شده بودند، بررسی کردند. همه این افراد 6 ماه پس از ترخیص از بیمارستان، ارزیابیهای روانپزشکی و روانشناختی را در مطالعه دیگری انجام داده بودند. تیم محققان از این افراد درخواست کردند این ارزیابیها را پس از گذشت 2 تا 3 سال تکرار کنند. درنهایت مشخص شد علایٔم افسردگی، اضطراب و خستگی تشدید شده است.
دانشمندان دریافتند 47 درصد افراد تحت آزمایش به افسردگی متوسط تا شدید مبتلا شدهاند، درحالیکه نرخ افسردگی شدید در مطالعه اول -6 ماه پس از ترخیص از بیمارستان- حدود 34 درصد بوده است. میزان خستگی و کسل بودن افراد در آزمایش اول 26 درصد بود، درحالیکه در آزمایش دوم -2 تا 3 سال پس از ترخیص- این رقم به 40 درصد افزایش یافته بود. اضطراب نیز از 23 درصد به 27 درصد افزایش یافته بود.
نتایج ارزیابیهای شناختی به شیوه دیگری تحلیل شدند. ازآنجاییکه شرکتکنندگان پیش از بستری شدن در بیمارستان، تحت آزمونهای شناختی و تحلیل هوش قرار نگرفته بودند، سطح هوش آنها با میانگین هوش افراد همجنس، همسن و سطح تحصیلات یکسان مقایسه شدند. این ارقام میانگین هوش در نظرسنجی بزرگ آزمون هوش بریتانیا به ثبت رسیده بود؛ درنتیجه دانشمندان دریافتند کاهش تواناییهای شناختی افراد معادل کاهش 10 امتیاز هوشی (IQ) بوده است.
بااینحال، مشخص نیست چرا علایٔم افسردگی، خستگی و اضطراب در افراد تشدید شده است. اما تیم تحقیقات باور دارد که این علایٔم بهمرور بدتر نیز میشود.
این تیم دریافتند بیش از یکچهارم شرکتکنندگان مدتی پس از ترخیص از بیمارستان، شغلشان را تغییر دادهاند. نیمی از افرادی که این کار را کردند، گفتهاند که دلیلشان وضعیت نامناسب سلامتی بوده است. محققان باور دارند علت این کار زوال شناختی پس از ابتلای شدید به ویروس کرونا است. اما هنوز ارتباط این مورد با اضطراب و افسردگی مشخص نیست.
دانشمندان باور دارند بسیاری از مردم به این دلیل که دیگر نمیتوانند با نیازهای شناختی شغل قبلی خود کنار بیایند، مجبور به تغییر شغل میشوند. بااینحال دانشمندان درنهایت به این نکته اشاره کردند که بررسی دقیقتر شرایط جسمی و روحی افراد پس از گذشت چند سال از ابتلا به ویروس کرونا نیازمند دسترسی به اطلاعات پیشین و جامعه آماری بزرگتر است.