به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی خبرگزاری میزان،رییس سازمان زندانها در برنامه ماه عسل ضمن تقدیر از کمکهای خیران برای آزادی زندانیان فاقد سابقه گفت: از سال 77 تا 95 طبق سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری بحث کاهش جمعیت کیفری زندانیان و زندان زدایی مورد تاکید ایشان بوده و است.
جهانگیر افزود: در این رابطه اقداماتی را قوه قضاییه اغاز و از جمله ریاست محترم قوه قضاییه بحث ابلاغ دستورالعمل ساماندهی زندانیان برای کاهش جمعیت زندانیان داشتند و همچنین استفاده از ظرفیتهای جدید شروع که خوشبختانه منجر به کاهش 5 درصدی ورودی به زندانها در سال گذشته شد.
وی اضافه کرد: اما این اقدامات کافی نبود و از سوی دیگر نهادهای خیریه و ستاد دیه به آزادسازی زندانیان جرایم غیر عمد کمک کردند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 15 هزار و 700 زندانی جرایم غیر عمد وجود دارد که منتظر کمکهای خیران هستند، گفت:به طور مرتب ستاددیه به سازمان زندانها کمک بزرگی می کند.
جهانگیر تصریح کرد: بخشی از جمعیت زندانیان کسانی هستند که به دلیل ناتوانی در پرداخت در زندان بودند و چون حق الناس مطرح بود نمیتوانستند از کمک برخوردار شوند.
رییس سازمان زندانها بیان داشت: 5700 زندانی نیز دارای جرایم سبک هستند که دوران محکومیت خود را سپری کرده اند.
جهانگیر با اشاره به استقبال مردم از فراخوان برنامه ماه عسل برای آزادی زندانیان اظهار کرد: این استقبال مردم عزیزمان نشان داد که در کشور ما با فرهنگ اسلامی مشکلات به دست مردم حل می شود و مردم راضی نیستند کسی به خاطر بی پولی در زندان بماند.
رییس سازمان زندان ها در بخشی از برنامه ماه عسل گفت: آیت الله آملی لاریجانی ریاست قوه قضاییه امروز و در تایید اقدام مشترک ماه عسل و سازمان زندان ها با اهدای مبلغ ٢٠٠ میلیون ریال به آزادی زندانیان عمد واجد شرایط آزادی کمک کردند و این مبلغ را برای این امر اختصاص دادند. همچنین وزیر دادگستری نیز مبلغ ١٠٠میلیون ریال و رییس کمیته امداد هم مبلغ 500 میلیون تومان به این موضوع اختصاص دادند.
جهانگیر افزود: وقتی فردی مدت محکومیتش را گذراند و بابت بدهی در زندان می ماند بدهکار است و بزهکار نیست و تفاوتی هم نمی کند جرم وی عمد و یا غیر عمد باشد.
رییس سازمان زندانها افزود وقتی فردی جرمش را گذراند و بابت بدهی در زندان می ماند بدهکار است و بزهکار نیست و تفاوتی هم نمیکند جرم عمد باشد یا غیر عمد.
وی همچنین با بیان اینکه در مورد کسی که زیان دیده از جرم است باید جبران خسارت صورت گیرد، گفت: مردم با کمکهایشان آن فرد زیان دیده را یاری کرده اند و یک پرونده در دادگستری بسته و یک نفر از زندان ازاد می شود.
جهانگیر با اشاره به اقدامات سازمان زندانها برای زندانیان در بدو ورود به زندان، یادآور شد: در مرحله اول سلامت جسمی زندانیان است و اگر نیاز به درمان دارد درمان را انجام میدهیم، مرحله دوم سلامت روحی آنان است وقتی پرونده تشکیل میشود زندانی با شوک مواجه میشود که در بدو ورود از طریق روانپزشکان تلاش میکنیم که فرد به شرایط عادی باز گردد.
وی اضافه کرد در مرحله سوم اقدامات آموزشی و تربیتی و فرهنگی است در سال 95 . 5800زندانی بی سواد را با سواد کرده ایم.
رییس سازمان زندانها تصریح کرد در کنارمسایل آموزشی اقدامات فرهنگی و تربیتی نیز انجام میشود در مرحله چهارم حرفه اموزی به زندانیان است با اقدامات فرهنگی در زندانها زندانی آماده بازگشت به جامعه می شود.
وی درباره اینکه این کمکهای مردم شامل ازادی کدام دسته از زندانیان میشود بیان کرد برای کسانی که جرمی انجام داده و مجازاتشان را سپری کرده اند و بدهکار شناخته میشوند نه بزهکار. این افراد با رقمهای مختلف درزندان بودند اما کمکها شامل همه این افراد نشده است کسانی که فاقد سابقه ،متاهل و خانواده نیازمند داشته باشد و در اقدامات فرهنگی گواهینامه های مربوطه را کسب کرده باشد.
وی گفت: در سال گذشته 66 هزار مددجو در برنامه های حرفه آموزی زندان شرکت کرده اند و 55 هزار گواهینامه مهارت صادر شده است .
جهانگیر افزود: این افراد کسانی هستند که از سر اتفاق جرمی را مرتکب شده و سابقه دار نیستند؛ اما پولی ندارند که دیه عمد را بدهند و مجازات زندانش را هم تحمل کرده است. پس در این راستا باید به این افراد کمک کرد؛ چراکه خانواده زندانی بیشترین اسیب را میبینند.
وی اضافه کرد: پس از کمکهای مردمی بر اساس اولویتها حقوق شکات از طریق همکاران قضایی در سراسر کشور پرداخت شد و در قبال انان افراد از زندانها ازاد می شوند.
رییس سازمان زندانها پیش بینی کرد که با 17 میلیارد تومان کمکهای مردم در این برنامه بیش از یک هزار زندانی فاقد سابقه از زندانها آزاد شوند.
وی گفت: اقدامات مردم نشان دهنده اعتماد آنها به نظام است و مشارکت مردم در حقیقت مهر تاییدی برفعالیتهای مثبت به نظام است.