«ظرفیت پذیرش در دورههای رایگان و چهار رشته پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی (رایگان و غیر رایگان) در دانشگاههای کشور محدود است و قبولی در این رشتهها و رها کردن آنها (به دلیل پذیرش در رشته جدید) به معنی خالی ماندن شمار قابل توجهی از ظرفیت آموزشی دورههای رایگان در هر سال است که باعث اختلال جدی در برنامهریزی آموزشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی خواهد شد.»
به گزارش مهر، سرپرست سازمان سنجش گفت: ممنوعیت ثبت نام پذیرفته شدگان سال 1403 در کنکور 1404 کاملا به موقع اطلاعرسانی شده است و اعتراض داوطلبان به این موضوع وارد نیست.
رضا محمدی درباره اعتراض برخی از داوطلبان که جزء گروه پذیرفته شدگان دورههای آموزش رایگان سال 1403 هستند به ممنوعیت ثبت نام در کنکور 1404 اظهار کرد: سازمان سنجش آموزش کشور درباره این ممنوعیت دقیقاً مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را اجرا میکند.
وی افزود: در زمان اعلام نتایج و انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1403 داوطلبان درباره این مصوبه معترض بودند که از همین رو مساعدت لازم صورت گرفت و پذیرفته شدگان 1402 توانستند با کسب ظرفیت ویژه انتخاب رشته کنند چرا که استناد شد که در مصوبه آمده است از آزمون سراسری سال 1404 و بعد از آن باید قانون اعمال شود. بنابراین امکان انتخاب رشته برای پذیرفته شدگان فراهم شد.
لزوم تأمین عدالت آموزشی با رعایت حقوق اکثریت متقاضیان ورود به آموزش عالی
سرپرست سازمان سنجش آموزش کشور تأکید کرد: هدف از تدوین ضوابط و شرایط آزمون سراسری 1404 تأمین عدالت آموزشی با رعایت حقوق اکثریت متقاضیان ورود به آموزش عالی، جلوگیری از اتلاف سرمایهها و منابع آموزشی کشور و حفظ روند برنامهریزی مؤسسات آموزشی است.
وی افزود: براساس شرایط و ضوابط آزمون سراسری سال 1404 فقط پذیرفتهشدگان رشتههای با آزمون دورههای آموزش رایگان در آزمون سراسری سال 1403 و پذیرفتهشدگان چهار رشته پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی (رایگان و غیر رایگان) در سال 1403، امکان شرکت در آزمون سراسری سال 1404 را ندارند و سایر افراد میتوانند در کنکور 1404 ثبت نام کنند.
محمدی تاکید کرد: مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی برعدم امکان شرکت پذیرفتهشدگان صرفاً دورههای رایگان و پرمتقاضی سال 1403 در آزمون سراسری سال 1404 به صورت کامل اطلاعرسانی شده است و علاوه بر اطلاعرسانی عمومی و مکرر درباره مصوبه، این محدودیت در دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1403 به صورت دقیق درج شد.
سرپرست سازمان سنجش اظهار کرد: برای اطمینان از اطلاع رسانی، در مرحله انتخاب رشته، هر فرد در صورتی امکان انتخاب رشته را داشت که باید گزینه «آگاهی از ضابطه محدودیت شرکت در آزمون سال بعد» را تأیید میکرد. بنابراین داوطلب سال 1403 در زمان انتخاب رشته و تایید فرم انتخاب رشته با آگاهی کامل گزینه را انتخاب کرده چون بدون تایید این گزینه امکان انتخاب رشته وجود نداشته است.
امکان ثبت نام دانشجویان تنها منحصر به دو آزمون کارشناسی ارشد و دکتری 1403 بود
وی با اشاره به این نکته که برخی از داوطلبانی که به این موضوع معترض هستند به صحبتهای معاون حقوقی رئیس جمهور اشاره میکنند، خاطرنشان کرد: موضوع صحبتهای معاون محترم حقوقی رئیس جمهور در زمان ثبت نام داوطلبان در آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری سال 1404 بوده است که به دلیل اینکه مصوبه بعد از زمان انتخاب رشته کارشناسی ارشد و دکتری سال 1403 این داوطلبان بوده است، مقرر شد برای این افراد فرصتی فراهم شود که بتوانند ثبت نام کنند. در واقع امکان ثبت نام دانشجویان تنها منحصر به دو آزمون ارشد و دکتری 1403 بوده است.
محمدی یادآور شد: در ماده واحده جلسه 907 مورخ 15 آبان 1403 شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص الحاق تبصره ذیل ماده واحده تعیین نحوه شرکت مجدد پذیرفته شدگان در تمامی آزمونهای سراسری تاکید شد که محدودیت ثبت نام دانشجویان صرفاً برای آزمون سال 1404 مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به دلیل شرایط زمانی اعمال مصوبه برداشته میشود، بنابراین این موضوع شامل محدودیت ثبت نام پذیرفته شدگان 1403 در آزمون سراسری 1404 نمیشود.
اختلال جدی در برنامهریزی آموزشی دانشگاهها با برداشتن ممنوعیت ثبت نام پذیرفته شدگان سال گذشته
وی با اشاره به دلایل مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و تاثیر آن در برنامههای دانشگاههای کشور گفت: ظرفیت پذیرش در دورههای رایگان و چهار رشته پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی (رایگان و غیر رایگان) در دانشگاههای کشور محدود است و قبولی در این رشتهها و رها کردن آنها (به دلیل پذیرش در رشته جدید) به معنی خالی ماندن شمار قابل توجهی از ظرفیت آموزشی دورههای رایگان در هر سال است که باعث اختلال جدی در برنامهریزی آموزشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی خواهد شد.
خالی ماندن ظرفیتهای آموزشی هدر دادن منابع ملی است
سرپرست سازمان سنجش افزود: از سوی دیگر قبولی در یک رشته و اِشغال یک صندلی دانشگاهی برای مدتی و رها کردن بینتیجه آن، به معنی سوزاندن فرصتها و تضییع حقوق دیگر متقاضیان است که میتوانستند در آن رشتهها پذیرش و فارغ التحصیل شوند. ضمن اینکه انصراف از رشته قبولی به ویژه رشتههای رایگان، به دلیل خالی ماندن ظرفیتهای آموزشی، هدر دادن منابع ملی است و این خلاف عدالت آموزشی است.
محمدی خاطرنشان کرد: کسانی که به ضوابط و مقررات بیتوجه هستند و انتظاراتی فراتر از مقررات دارند، باید توجه کنند که خواسته آنها مساوی با ضایع کردن حقوق اکثریت شرکت کنندگانی است که قانون را رعایت کردهاند.
ثبت نام در نوبت اول آزمون سراسری سال 1404 از یکشنبه 25 آذرماه آغاز شده است و همزمان با اعلام شرایط و ضوابط تعدادی از داوطلبانی که در آزمون سراسری سال 1403 پذیرفته شده بودند نسبت بهعدم امکان ثبت نام در آزمون سراسری 1404 در دورههای روزانه (رایگان) و چهار رشته پر متقاضی پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی و دامپزشکی (رایگان و غیر رایگان) معترض شده بودند.
این گروه از داوطلبان با استناد به ثبت نام دانشجویان داوطلب شرکت در آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری سال 1404 معتقد بودند که باید به آنها هم اجازه داده شود که در آزمون سراسری سال 1404 ثبت نام کنند.
در سالهای اخیر تا قبل از سال 1401 پذیرفته شدگان در دورههای روزانه (آموزش رایگان) دانشگاههای کشور اجازه شرکت در آزمون سال بعد را نداشتند و اگر فردی قصد تغییر شرایط خود را داشت یا باید از طریق نقل و انتقال دانشگاهها اقدام میکرد و یا پس از یکسال اجازه شرکت در آزمون را داشت. بعد از رای دیوان عدالت اداری این ممنوعیت برداشته شد اما پس از آن دانشگاهها با مشکلات عدیدهای اعم از انصراف، عدم ثبت نام و سایر ناهماهنگیها مواجه شدند.
در عین حال بسیاری از داوطلبانی که تنها با یک نمره کمتر در دوره روزانه پذیرفته نشده بودند نیز به دلیل اینکه فرد پذیرفته شده شرایط تحصیلی خود را رها کرده و بلاتکلیف گذاشته بود، از تحصیل در دوره روزانه دانشگاههای کشور محروم شدند و به نوعی حق آنها در ادامه تحصیل تضییع شد.