دونالد ترامپ، به تازگی گفته است تلاش خواهد کرد تا نام خلیج مکزیک را به «خلیج آمریکا» تغییر دهد.
به گزارش عصرایران به نقل از یورونیوز، این آخرین پیشنهاد او برای ترسیم مجدد نقشه آمریکاست. ترامپ از کانادا به عنوان «پنجاه و یکمین ایالت» آمریکا یاد کرده، از دانمارک خواسته تا گرینلند را واگذار کند و به کانال پاناما هم نظر دارد.
دونالد ترامپ از زمان اولین حضورش در کاخ سفید در سال 2016، بارها با مکزیک بر سر مسائل متعددی از جمله امنیت مرزها و اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی درگیر شده است.
او سپس متعهد شد که دیواری در امتداد مرز ایالات متحده و مکزیک بسازد و مکزیک هزینه آن را بپردازد. ایالات متحده در نهایت حدود 700 کیلومتر دیوار را در اولین دوره ریاست جمهوری او در مرز دو کشور ساخت یا بازسازی کرد.
خلیج مکزیک به دلیل خط ساحلی آن در پنج ایالت جنوب شرقی، اغلب به عنوان «ساحل سوم» ایالات متحده شناخته میشود.
آمریکاییها و مکزیکیها همچنین در مورد یکی دیگر از آبهای کلیدی منطقه نیز اختلاف نظر دارند؛ رودخانهای که مرز بین تگزاس و ایالتهای مکزیک به نامهای چیهواهوا، کوآهویلا، نووو لئون و تاماولیپاس را تشکیل میدهد. آمریکاییها آن را ریو گراند (Rio Grande) مینامند. مکزیکیها آن را ریو براوو (Rio Bravo) مینامند.
آیا تغییر نام خلیج مکزیک قبلا مطرح شده است؟
بله، در سال 2012، یکی از اعضای مجلس قانونگذاری میسیسیپی لایحهای را برای تغییر نام بخشهایی از خلیج مکزیک که سواحل این ایالت را لمس میکند، به «خلیج آمریکا» پیشنهاد کرد، لایحهای که به کمیسیون تخصصی ارجاع شد و در نهایت تصویب نشد. نویسنده لایحه هم بعدها در مورد از اقدام خود به عنوان «شوخی» یاد کرد.
آیا ترامپ میتواند نام خلیج مکزیک را تغییر دهد؟
شاید، اما تصمیمهای این گونه نمیتواند به طور یکجانبه اتخاذ شود چون که دیگر کشورها مجبور نیستند با آن کنار بیایند.
نام خلیج مکزیک در نقشههایی به قدمت چهار قرن وجود دارد. سازمان بینالمللی آبنگاری که ایالات متحده و مکزیک هر دو عضو آن هستند، تلاش میکند تا اطمینان حاصل کند که تمام دریاها، اقیانوسها و آبهای قابل کشتیرانی جهان به طور یکنواخت بررسی و نقشهبرداری شوند و همچنین بر یکسان بودن نام بینالمللی برخی از آنها نظارت میکند.
البته در مواردی، کشورها در اسناد ملی خود برخی پدیدههای جغرافیایی را با نامهای متفاوتی از آن چه در عرصه بینالمللی مطرح است، اشاره میکنند.
وقتی یک رشته کوه، رودخانه و دریاچه در داخل مرزهای یک کشور باشد، تغییر نام آن آسانتر باشد. به عنوان نمونه، در سال 2015، باراک اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا، با تغییر نام کوه مککینلی، مرتفع ترین قله آمریکای شمالی، به دنالی موافقت کرد، مصوبهای که دونالد ترامپ وعده داده تا آن را نیز لغو کند.
همچنین، مطابق اسناد فاش شده توسط ویکیلیکس، هیلادی کلینتون، وزیر خارجه اسبق آمریکا در سال 2013 از ابراز تمایل برای تغییر نام «اقیانوس آرام» به «دریای آمریکا» سخن گفته بود.
البته بلافاصله پس از اظهارات روز سهشنبه دونالد ترامپ در مورد خلیج مکزیک، مارجوری تیلور گرین، نماینده جورجیا، در مصاحبهای با پادکست بنی جانسون گفت که تهیه پیشنویس قانونی را برای تغییر نام خلیج مکزیک کلید میزند.
ترامپ با خلیج فارس هم مشکل دارد؟
هر چند ویدیویی قدیمی از دونالد ترامپ در حدود 37 سال پیش (1987) وجود دارد که او در برنامهای تلویزیونی چند باری نام «خلیج فارس» را تکرار میکند ولی آقای ترامپ در نخستین دور حضور خود در کاخ سفید، طی سخنانی در سال 2017 ضمن انتقاد از رویکردهای منطقهای ایران، تهران را به ناآرام کردن «خلیج عربی» متهم کرد.
از حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه وقت، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گرفته تا شمار زیادی از کاربران فارسی زبان شبکههای اجتماعی از نام مورد استفاده رئیس جمهور وقت آمریکا انتقاد کردند.
با این حال، دونالد ترامپ در حالی بار دیگر به کاخ سفید بازمیگردد که به باور گروهی از تحلیلگران، تقویت اتحاد ایالات متحده با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس چه از نظر تامین امنیت انرژی در جهان و چه از نظر تامین امنیت مورد نظر او در قالب صلح اعراب و اسرائیل از اهمیت بیشتری نسبت به دور پیشین ریاست جمهوری او برخوردار شده است.
در همین حال، کشورهای عربی جنوب خلیج فارس به رهبری امارات عربی متحده، طی چهار سال گذشته توانستهاند برخی قدرتهای جهانی از جمله اتحادیه اروپا، چین و روسیه را در مورد طرح ادعای مالکیت امارات بر جزایر سهگانهٔ واقع شده در خلیج فارس و درخواست از ایران برای نشستن بر سر میز مذاکره با خود همراه کنند.
بنابراین، در چنین شرایطی، برخی کارشناسان احتمال میدهند که ترامپ در دور جدید ریاست جمهوری خود و با هدف جلب نظر بیشتر کشورهای عربی جنوب خلیج فارس، نام مورد استفاده خود را در مورد خلیج فارس در 7 سال پیش، بار دیگر تکرار کند و با ادعاهای کشورهای عربی در این خصوص همراهی کند. اما در مقابل، برخی دیگر از تحلیلگران بر این باورند، او که به دنبال مذاکره با جمهوری اسلامی است، در اظهارنظر در مورد خلیج فارس محتاطتر از گذشته خواهد بود.
اما اختلافهای بینالمللی بر سر نام پدیدههای جغرافیایی کم نیستند. شاید یکی از طولانیترین و گستردهترین آنها اختلاف بر سر نام دریای ژاپن بین ژاپن، کره شمالی، کره جنوبی و روسیه است.
اختلافهای این گونه موجب شد تا کشورهای عضو سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) در نشست سال 2020 بر روی طرحی برای جایگزینی نامها با شناسههای عددی و توسعه یک استاندارد دیجیتال جدید برای سیستمهای اطلاعات جغرافیایی مدرن توافق کنند تا اعداد و علائم ریاضی یکسان به اختلافها در مورد نامها پایان دهد.