کلامکم نور و امرکم رشد
اهتمام به حدیث، پس از تمسک به کتاب حکیم حمید، برترین وظیفه ای است که عالِم دین بدان مکلف است. این، استضائه از انوار علم و حکمتی است که از کلام و تعلیم و هدایت پیامبر مکرم اسلام صلّی الله علیه و آله و ائمه معصومین، از اهل بیت آن حضرت علیهم الصلوة والسلام ساطع میگردد و خرد و اندیشه انسانی را دستگیری و راهنمایی، و زندگی بشر را برخوردار از سلوک حکیمانه و خردمندانه می کند و چنین است که حضرت ابی جعفرعلیه السّلام به جابر میفرماید:
«یاجابر! والله لحدیث تصیبه من صادق فی حلال و حرام، خیر لک مما طلعت علیه الشمس حتی تغرب».
در تاریخ علم دین، جمع حدیث و حمل و فهم و درک و شرح آن، یکی از بزرگترین فصول است، و با یک نظر، حدیث، مادر بسیاری از علوم اسلامی یا همه آنهاست. از این روست که عالِم دین شناس بزرگ اقدم، شیخ کلینی رحمه الله تعالی در مقدمه کتاب کافی شریف، حدیث را برابر با علم دین دانسته و آن را محور علم و ایمان به شمار آورده است. دقت و باریک بینی فقها و علمای برجسته سلف، در امر حدیث و چگونگی تحمل آن و شرایط وثوق به روایت و دیگر آنچه در این باب بر اهلش آشکار است، همه از همین اهمیت و عظمت شأنی که درباره حدیث و تأثیر آن در سرنوشت فرد و جامعه اسلامی گفته شد، سرچشمه می گیرد.
امروزه درباره حدیث، به تدقیق و جداسازی سره از ناسره، راست از دروغ، مسلّم از مشکوک و نیز به تأمل در فهم معضلات و مفاد و مضمون های اساسی در آن، تطبیق یا نسبت یابی آن با کلام الله عزیز حکیم، و شرح و بسط عالمانه و محققانه، و نیز به نشر و همگانی کردن آنچه همگان را به کار خواهد آمد، و بسی خدمات و تلاشهای دیگر، نیازی مبرم و سازماندهی شده وجود دارد.
در کنار این همه، پردازش علم رجال، بررسی تاریخ صدور حدیث و سیر آن، کسب آگاهی از آن، زمینه ای که صدور هر حدیثی را لازم یا راجح ساخته است، و جستجو از مضمونهای مشابه در کتبِ حدیث اهل سنت، از جمله کارهای لازم و ضروری است.
اکنون تأسیس مجمع دارالحدیث به همت جناب حجّة الاسلام والمسلمین آقای ری شهری که در کار حدیث، گذشته از شوق و علاقه، تبحر و سابقه و تجربه نیز دارند، این مژده را می دهد که به حصول این خواسته ها و نیازها در امر حدیث به تدریج نزدیک خواهیم شد،انشاء الله تعالی.
توفیق ایشان و همکارانشان را از خداوند متعال خواستارم.
22 / 8 / 1374
سید علی خامنه ای