به گزارش خبرنگار مهر، آئین اختتامیه پانزدهمین جایزه ادبی قلم زرین عصر روز چهارشنبه 14 تیر در محل انجمن قلم ایران برگزار شد.
در این مراسم محسن پرویز سخنگوی انجمن در سخنانی با اشاره به تاریخچه انتخاب 14 تیرماه به عنوان روز قلم گفت: داوران جایزه قلم زرین پس از انتخاب توسط دبیر در هیئت مدیره انجمن تایید میشوند. آثار برگزیده نیز همین روال را طی می کند. این مطلب را به این خاطر می گویم که بدانیم چون جایزه در ابتدای سال برگزار میشود و فشردگی کار بالاست مراحل اجرای سختی دارد.
پرویز در ادامه با اشاره به مراسم روز گذشته خانه کتاب که به مناسبت روز قلم برگزار شد گفت: اگر مراسمی در روزی غیر از روز قلم و با عنوان این روز برگزار میشود به نظرم لازم است تا مسئولان برگزار کننده اش برای دوری از هر نوع سوءتفاهم توضیح دهند که چرا چنین اتفاقی را رقم زده اند.
سخنگوی انجمن قلم همچنین با اشاره به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور حمایت همیشگی از جایزه قلم زرین عنوان کرد: انجمن قلم نهادی غیردولتی است و منبع درآمد رسمی ندارد. به طبع اگر فعالیت های آن مورد حمایت قرار نگیرد دچار مشکل هایی خواهد بود.
وی افزود: در داوری های این جایزه ما بدون در نظر گرفتن نویسنده و ناشر به بررسی می پردازیم. به همین خاطر چه بسا بوده اند نویسندگانی با تفکری خاص که اثری با نگاه مثبت آفریده اند و یا بالعکس. حفظ یک اثر در چرخه داوری ها به خاطر نویسنده یا ناشرش مطلب نیست و ما هم در انتخاب دبیر و داوران سعی کردیم این مسئله را مد نظر قرار دهیم.
تذکر رئیس انجمن قلم به رسانه ها
در ادامه مراسم محمدرضا سرشار رئیس انجمن قلم ایران نیز در سخنانی گفت: چند سال پس از جنگ تحمیلی تماسی از سوی یک نهاد با ما گرفته شد و طرحی را ارائه دادند که بر اساس آن قرار بود به برخی از افراد حاضر در جنگ تحمیلی از جمله نویسندگان دفاع مقدس مدال هایی و مزایایی از جمله حقوق ثابت دائمی اهدا شود اما این اتفاق به خاطر برخی بچه بازی های نویسندگان و خرابکاری هایی که در پروسه انتخاب این افراد انجام شد به شکلی جلو رفت که در نهایت اصل کار منتفی شد.
سرشار ادامه داد: باید دقت کنیم که خیلی از مشکلات ما از خودمان است. گاهی منافع کوچک شخصی مان و اینکه تا نوک بینی مان را بیشتر نمی بینیم چهره بدی را از ما ترسیم می کند. شأن اهالی قلم در میان مردم بسیار بالاست اما گاهی کارهای نسنجیده و نفسانی ما آن را کم می کند. من از اهالی رسانه می خواهم تا به افرادی که قصد دارند در موضوع این جایزه چنین اقداماتی را بکنند کمک نکنند و به این مسئله دامن نزنند.
وی افزود: زیان این مسئله به کسانی بر می گردد که آن را انجام می دهند. من و امثال من دیگر آردهایمان را بیخته و الک مان را آویخته ایم، کارهایمان را کرده ایم، هر چه جایزه بوده گرفته ایم و کتابهایمان خوب فروش رفته است. در ضمن تمام آثار برگزیده جایزه را هم ما هر سال در انجمن نقد می کنیم.
ویژگی های منحصر به فرد انجمن قلم
علیرضا مختار پور دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور نیز در این مراسم به بیان سه ویژگی انجمن قلم پرداخت و گفت: نخستین ویژگی انجمن استمرار برنامه های آن است. ما جوایز زیادی را در کشور دیده ایم که با شوق و سر و صدا آغاز میشوند اما به سرعت خاموش یا از مسیر خارج می شوند.
ویژگی دوم انجمن استقلال آن است که باعث شده در تمام این سالها و با آمد و رفت در همه دستگاهها انجمن بتواند با استقلال کار خود را انجام دهد.
وی ویژگی سوم انجمن را نیز بحث انصاف در آن دانست و گفت: معمولا در جریان های فرهنگی متعهد به انقلاب انصاف برای دیدن و قضاوت در مورد آثار بیشتر است در حالی که در سایر جریان ها و جوایزشان شاهدیم که آنها حاضرند هر انصافی را زیر پا بگذارند تا یک اثر جریان متعهد از میان آنها بیرون نیاید. انصاف و عدالت ویژگی یک جریان متعهد است.
مختارپور در ادامه با اشاره به عباسعلی براتی پور شاعر و عضو انجمن که مراسمی برای تجلیل از وی در این آئین اختتامیه برپا شده بود نیز گفت: کسانی که سالها با ایشان همکار بوده اند می دانند که او چه خدمتی به شعر انقلاب، دفاع و انتظار کرده اند. شعرایی مانند او کارهایی کرده اند که در نسل های پس از خودشان نتیجه اش مشخص میشود. در سالهای قبل از انقلاب شاهد بودیم کسانی که درباره منجی صحبت می کردند در سخنانشان گرایش به سکوت دیده می شد اما ویژگی انسان منتظر ساکت نبودن و منفعل نبودن است و انقلاب اسلامی این معنای تازه را به مفهوم انتظار داد. فهم امثال آقای براتی پور در ترویج چنین تفکری بسیار قابل توجه است.
در ادامه مراسم احمد نیک طلب مشهور به یاور همدانی از شعرای انقلاب اسلامی غزلی را به براتی پور تقدیم کرد و هادی خورشاهیان از شاعران و نویسندگان کشور نیز به تجلیل از براتی پور به عنوان استاد قدیمی خود پرداخت.
در بخش دیگری مراسم عباسعلی براتی پور نیز در سخنانی به مرور برخی از خاطرات خود از دوران نوجوانی و جوانی اش پرداخت و از دوران دبیرستان و حضورش در نیروی هوایی خاطراتی را بیان کرد.
آخرین بخش از این مراسم نیز قرائت بیانیه پایانی مراسم توسط یوسف قوجق دبیر این جایزه بود.
وی دربخش نخست از این بیانیه به دو ابهام برگزاری مراسم روز قلم در سیزدهم تیرماه اشاره کرد و گفت: روز قلم روزی است که توسط شورای فرهنگ عمومی مصوب شده و برگزاری مراسمی به نام آن در روزهای دیگر از سوی ارگانهای دولتی مبهم است. از سوی دیگر نمی دانیم چرا در میان تجلیل شدگان این روز توسط این نهادها نامهای منتسب به جریان روشنفکری که با ادبیات متعهد انقلاب همخوان نیستند و گاه در تضادند چهره هایی دیده میشود.
وی همچنین با اشاره به آمار آثار داوری شده در جشنواره قلم زرین گفت: آثار برگزیده امسال از میان حدود 3 هزار و 500 اثر در بخش شعر بزرگسال، 884 اثر در بخش شعر کودک، 2 هزار و 317 اثر در بخش داستان بزرگسال، هزار و 837 اثر در بخش داستان کودک و هزار عنوان در بخش نقد ادبی انتخاب شدند.
دبیرجایزه قلم زرین همچنین هیئت داوران این دوره از جایزه را به این شرح معرفی کرد:
بخش داستان بزرگسال : راضیه تجار، حسین فتاحی، مریم مقانی
بخش داستان کودک: محسن پرویز، خسرو باباخانی، علی اکبر والایی
بخش شعر بزرگسال رضا اسماعیلی، عباسعلی براتی پور، کامران شرفشاهی
بخش شعر کودک: مهدی ماهوتی، حمید هنرجو و محمد عزیزی (نسیم)
بخش نقد ادبی: کامران پارسی نژاد، محمود بشیری و مرضیه محمدزاده