ماهان شبکه ایرانیان

غرفه‌داران جمعه‌بازار پروانه از تعطیلی ٣ هفته‌ای کار خود می‌گویند

بلاتکلیفی همسایه قدیمی پلاسکو

حکیمی‌پور، عضو شورا: دراین منطقه تردد زیاد است نگرانیم اتفاق دیگری تبدیل به فاجعه شود عضو کمیته ویژه بررسی حادثه پلاسکو درمجمع نمایندگان تهران: اگر مراجع ذیصلاح ایمنی ساختمان پاساژ کویتی‌ها را تأیید کنند، این پاساژ از هفته آینده آغاز به کار می‌کند.

بلاتکلیفی همسایه قدیمی پلاسکو

حکیمی‌پور، عضو شورا: دراین منطقه تردد زیاد است نگرانیم اتفاق دیگری تبدیل به فاجعه شود عضو کمیته ویژه بررسی حادثه پلاسکو درمجمع نمایندگان تهران: اگر مراجع ذیصلاح ایمنی ساختمان پاساژ کویتی‌ها را تأیید کنند، این پاساژ از هفته آینده آغاز به کار می‌کند.

به گزارش ، روزنامه شهروند نوشت: روبه‌روی پیکر در هم فروریخته پلاسکو، ساختمان پاساژ پروانه با تابلوهای خاکستری و سرخ قد علم کرده است. همان ساختمانی که دو روز بعد از آتش و آوار «پلاسکو» اعضای شورای شهر تهران جلسه اضطراری خود را درآن برگزار کردند. این ساختمان تا سه هفته قبل مثل تمام ساختمان‌های محدوده مرکزی بازار تهران محل رفت‌وآمد خریداران و فروشندگان ازهمه جای ایران بود، اما حالا کار خوابیده است. روزهای اولی که همه درشوک حادثه پلاسکو بودند، بخشی از خیابان جمهوری را بستند و دور ساختمان‌های اطراف پلاسکو را حصار کشیدند و از آن زمان تا همین هفته‌ای که گذشت، سه جمعه است که غرفه‌داران جمعه‌بازار پارکینگ پروانه نتوانسته‌اند اجناس خود را بفروشند. ١٦‌سال است که هرجمعه، رنگ و روی این بازار خریداران را به اینجا کشانده است. ١٦‌سال است که فروشندگان این بازار، درون غرفه‌های کوچکشان در پارکینگ پاساژ پروانه بساط کرده‌اند تا تولیدات هنری و صنایع دستی خود را بفروشند، اما حالا بلاتکلیف مانده‌اند و مسئولان شهری هم هنوز هیچ پیام درستی درباره سرنوشت شغلی‌شان به آنها نداده‌اند.

می‌گویند، پارکینگ پروانه بیشتر از‌ هزارنفر غرفه‌دار دارد، خیلی‌هایشان زنان سرپرست خانوارند و بعضی‌هایشان نان‌آور خانواده. مثل فاطمه خانم که ٨‌سال قبل متارکه کرده و حالا یک دختر دارد که او هم بیمار است: «دخترم نمی‌تواند در اداره کار کند، برای همین درخانه عروسک می‌سازد و من هرجمعه عروسک‌ها را برای فروش به اینجا می‌آورم.» بعد بغضش می‌ترکد: «اگر اینجا را از ما بگیرند، واقعا نمی‌دانم باید چه کار کنم؟ بیچاره می‌شوم.»

ساکنان این جمعه‌بازار هم از پنجشنبه سه‌هفته قبل مثل اسفند روی آتش بودند. می‌گویند، ازهمان روز حادثه پلاسکو تا همین حالا دلشان آتش گرفته است که آتش‌نشان‌های بی‌گناه در زیر آوار ماندند و دیگر زنده برنگشتند. تا زمانی که مأموران آتش‌نشانی، پلیس و امدادگران درحال عملیات آواربرداری بودند، این مردم هم درخانه‌های خود نشستند و به صفحه تلویزیون چشم دوختند تا خبری تازه بشنوند: «کار من عروسک دست‌ساز پارچه‌ای است. شوهرم هم شغلش آزاد است و بعضی وقت‌ها هم اینجا به من کمک می‌کند. از ٤‌سال قبل اینجا هستم. البته درهمان روزهای اول ما بیشتر نگران آتش‌نشان‌های جوانی بودیم که زیر آوار ماندند. روزهای اول آن‌قدر استرس آدم‌هایی که زیر آوار ماندند را داشتیم که اصلا به خودمان و درآمدمان فکر نمی‌کردم، اما بعد از اینکه خیابان باز شد و می‌بینیم که غرفه‌هایمان هنوز تعطیل است، نگران می‌شویم که نکند همین‌طور بماند و بعد نتوانیم جای دیگری پیدا کنیم.»

اصغرآقا هم خیلی کلافه می‌گوید: «پس کی می‌توانیم غرفه‌ها را باز کنیم؟ کلی ضرر داده‌ایم دراین مدت. چک داریم، آخر ما هم خرج زندگی می‌دهیم.» آوارها جمع شد، مراسم تشییع آتش‌نشان‌های شهید انجام و خیابان باز شد. آنها جمعه همین هفته ساعت ٦ صبح که به محل پارکینگ پروانه رفتند، فهمیدند که هنوز پارکینگ بسته است و نمی‌توانند کار کنند. ساکنان این جمعه‌بازار خسته جز مردان میانسالی که عتیقه برای فروش دارند، زنان، دختران و پسران جوانی هستند که کارهای هنری خود را در اینجا می‌فروشند. «زیورآلات می‌سازیم و جمعه‌ها در بازار می‌فروشیم.»

مهدیه این را می‌گوید و بعد روی صفحه گوشی‌اش عکس زیورآلات را نشان می‌دهد. سمیرا هم می‌گوید: «پا در هوا ایستاده‌ایم تا ببینیم چه می‌شود؟ گفته‌اند، بعد از ٢٢ بهمن باز می‌شود اما این هم قطعی نیست. شوهرم ٦‌سال قبل فوت کرد، اما از شما چه پنهان وقتی زنده هم بود، من مجبور بودم کار کنم. حالا می‌ترسم با این وضعیت همین غرفه هم از من دریغ شود و من بمانم با ٧٠٠‌هزار تومان کرایه.» خیلی از غرفه‌داران پارکینگ پروانه جمعه‌ها از شهرهای مختلف ایران مثل رشت و کردستان و شیراز به اینجا می‌آمدند و هرکدام با پرداخت ٣٥‌هزار تومان به شهرداری برای یک روز کاری درهفته ماندگار می‌شدند، حالا هم تمایل زیادی برای جابه‌جایی پاساژ ندارند، چون به قول خودشان تردد زیاد است، اما اگر به یک جای خلوت بروند، فروش اینجا را ندارند.

احمد حکیمی‌پور، عضو شورای شهر اما درباره وضعیت این افراد می‌گوید: «تعطیلی به دلیل وضعیت غیرعادی منطقه است. حتما وقتی شرایط عادی شود، مشکل رفع می‌شود اما در هرصورت شهرداری باید به فکر ساماندهی باشد. خیلی هم بحث ایمنی مطرح نیست، چون تردد زیاد دراین منطقه نگرانی ایجاد کرده است که اگر دوباره اتفاقی بیفتد، تبدیل به فاجعه شود.»

از زمانی که حادثه پلاسکو اتفاق افتاد، شهرداری و اعضای شورا هم به تکاپو افتادند تا ساختمان‌های ناایمن را شناسایی کنند. چند روز قبل هم مأموران آتش‌نشانی درساختمان آلومینیوم تهران که به‌عنوان برادر دوقلوی پلاسکو شناخته می‌شود، مانور داشتند و قبل از آن هم تعداد کپسول‌های آتش‌نشانی داخل طبقات را افزایش دادند و حتی صحبت از پلمپ ساختمان هم شد، چون پله فرار و سیستم اطفای حریق ندارد، اما کسبه این ساختمان معتقدند که این ساختمان از بتون است و هیچ خطری آن را تهدید نمی‌کند، ولی ظاهرا شهرداری تهران از آن زمان آتش‌نشانی را ملزم کرده تا به وضعیت ایمنی ساختمان هم رسیدگی کند، برای همین هم هنوز تکلیف کسبه جمعه‌بازار پارکینگ پروانه مشخص نیست. ترس از دایمی‌شدن تعطیلی جمعه‌بازار باعث شده آنها به فکر امضای طوماری برای شهرداری بیفتند تا شاید از این طریق بتوانند تکلیف خود را مشخص کنند. چهارشنبه هفته گذشته کسبه بازار کویتی‌ها هم در اعتراض به بازنشدن پاساژ تجمع کردند، اما ابوالفضل سروش، یکی از اعضای کمیته ویژه بررسی حادثه پلاسکو درمجمع نمایندگان تهران گفته است: «‌اگر مراجع ذیصلاح ایمنی ساختمان پاساژ کویتی‌ها را تأیید کند، این پاساژ از هفته آینده مجددا آغاز به کار می‌کند.»

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان