داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص خاکشیر و نیز طرز تهیهی یک شربت دلچسب و گوارا که میتواند در ماه مبارک رمضان برای روزهداران مفید باشد آشنا میشویم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
خاکشیر
خاکشیر گیاهی علفی و یکساله یا دوساله است که ارتفاع ساقهی آن تا یک متر نیز میرسد. بخش پایین گیاه کرکدار و بخش بالای آن بدون کرک است. خاکشیری که ما میشناسیم، در واقع تخم این گیاه است که ریز است. تخم خاکشیر دو رنگ دارد، قرمز و قرمز تیره.
خاکشیر دارای تعدادی اسید چرب مانند اسید لینوئیک، اسید اینولنیک، اسید اولئیک، اسید پامتیک و اسید استئاریک است.
فواید خاکشیر
طبیعت خاکشیر از نظر طب ایرانی گرم و تر است. مصرف خاکشیر در روزهای گرم تابستان، میتواند به رفع عطش و گرمازدگی کمک کند و در ماه مبارک رمضان، مصرف این گیاه به روزهداران کمک میکند که کمتر تشنه بشوند. خاکشیر خواص بسیاری دارد که برخی از آنها را به اختصار شرح میدهیم.
1. التیام دهندهی زخم و جراحت است.
2. خاکشیر در درمان یبوست موثر است اما جوشاندهی آن برای رفع اسهال مفید است.
3. ادرار آور است.
4. خاکشیر تببر قوی است.
5. التهاب کلیه،سرخک و مخملک را مداوا میکند.
6. از گلها و برگهای خاکشیر میتوان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین C استفاده کرد.
7. برای دفع سنگ کلیه میتوان خارشتر، خاکشیر و ترنجبین را با هم مخلوط کرده و صبح ناشتا خورد.
8. افرادی که بر اثر خوردن چربی و شیرینی، دچار جوش صورت میشوند، میتوانند جوشاندهی حاوی یک قاشق ترنجبین را با دو قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کنند و هر روز صبح ناشتا به مدت دو هفته آنرا میل کنند تا جوشها از بین بروند.
نکتهی مهم:
برخی افراد با خوردن خاکشیر ممکن است دچار سردرد شوند. به این افراد توصیه میشود خاکشیر را با کتیرا مصرف کنند.
Recipe
شربت خاکشیر
20 دقیقه
سختی 1 از 10
مصرف این شربت در ماه مبارک رمضان، برای روزهداران بسیار مفید است. توصیه میشود این شربت را در هنگام افطار بدون یخ مصرف کنید. خوردن این شربت در هنگام سحر تشنگی و عطش را در طول روز برای روزهداران کاهش میدهد.
مواد لازم
- آب
- خاکشیر
- شکر
- گلاب
- یخ (دلخواه)
- آبلیموی تازه (دلخواه)
مسیر پخت
- میزان شکر در شربت خاکشیر، دلخواه است و به ذائقهی شما بستگی دارد.
ابتدا خاکشیر را ریگشور کنید و مطمئن شوید که خوب تمیز شده و خاک و ریگ از آن جدا شده است.
- مواد را با هم مخلوط کنید و شربت را تا زمان سرو در یخچال نگهداری کنید.
برای ریگشور کردن خاکشیر، آن را در طرف بزرگی بریزید و آب روی آن بریزید و با دست مخلوط را هم بزنید. سپس آب را آرام از ظرف خارج کنید و مجددا آب روی آن بریزید و این کار را تا جایی که خاک و ریگ از خاکشیر جدا شود، انجام دهید.
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای کاهو» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات آشتی با طبیعت را هر هفته دوشنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
imedpub، irteb