ماهان شبکه ایرانیان

مشاور وزیر ارشاد مطرح کرد؛

مقوله ایثار و فداکاری، یک مقوله کاملاً جهانی است

حجت‌الاسلام محمدعلی انصاری مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور ایثارگران هدف از تشکیل هیات اندیشه ورزان را توجه به مصادیق مختلف ایثار دانست.

مقوله ایثار و فداکاری، یک مقوله کاملاً جهانی است

به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین جلسه هیات اندیشه‌ورزی ترویج فرهنگ ایثار، مقاومت و فداکاری با حضور حجت‌الاسلام محمدعلی انصاری مشاور وزیر در امورایثارگران، جمعی از اندیشه‌ورزان و پژوهشگران در رشته‌های مختلف علمی، با هدف بررسی راهکارهای اعتلا، تحکیم و ترویج فرهنگ ایثار در سطح جامعه در محل دفتر امور ایثارگران، برگزار شد.

در اولین جلسه این هیات، در خصوص کلیات موضوع، اهمیت ترویج فرهنگ ایثار، چگونگی همکاری و نیز نحوه استمرار جلسات، گفت و گو شد. همچنین تصمیم گرفته شد که با دعوت از اهل نظر و پژوهشگران علوم مختلف از جمله، روان شناسی، جامعه شناسی، مدیریت، مردم شناسی، فلسفه، کلام، هنر، فرهنگ، ادبیات، ... و نیز سایر رشته های علمی در  ارتباط با مباحث مطرح، این ترکیب، تقویت شود.

حجت‌الاسلام انصاری مشاور وزیر در امورایثارگران با اشاره به حوزه فعالیت دفتر امور ایثارگران وزارت فرهنگ و ارشاد اظهار داشت: مسائل مربوط به رفاه و امور حقوقی و معیشت ایثارگران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان‌های تابعه، طراحی برنامه‌های فرهنگی برای ایثارگران سازمان و ترویج فرهنگ ایثار، مقاومت و فداکاری در سطح جامعه با نگاهی ملی و حتی بین‌المللی از جمله فعالیت دفتر امور ایثارگران است.

وی افزود: در این حوزه، دستگاه‌های متعددی در کشور فعال هستند که فعالیت‌های ترویجی، تحقیقی را انجام می‌دهند، اما از نظر ساختاری و سازمانی هر دستگاهی متولی بخشی از کار است.

انصاری با اشاره به حضور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از اعضای اصلی شورای عالی ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت گفت: قانون از وزارت‌خانه‌های مختلف انتظاراتی دارد که انتظار از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شورا، حائز اهمیت است، لذا ما خود را در ترویج فرهنگ ایثار و مقاومت، مسئول می‌دانیم.

وی هدف از تشکیل هیات اندیشه ورزان را تجزیه و تحلیل درست و جامع با توجه به آسیب ها و فرصت ها و اختلاف ها دانست و گفت: جلسه اول به طرح موضوع و بحث‌های کلی در چارچوب این هیات، اختصاص میابد و سعی می‌کنیم با همفکری، ترکیب مناسبی از بهترین‌های ممکن، به وجود آورده و با هم اندیشی در مسیر تعریف شده و مشخصی حرکت کنیم. در این جلسه، به بررسی کلی موضوع، ترکیب هیات، و موضوع‌های مهمی که باید در دستور کار در چارچوب ـ ترویج فرهنگ ایثار و مقاومت  قرار گیرد خواهیم پرداخت.

انصاری اظهار امیدواری کرد: امیدواریم خروجی مباحث در این هیات اندیشه ورزی، نکات اساسی و بنیادینی باشد که برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حتی سایر دستگاه‌ها و نهادها، قابل استفاده باشد و مسیرهای جدید و موثری را پیش روی ما در ترویج فرهنگ ایثار و مقاومت در سطح جامعه قرار دهد.

وی تصریح کرد: کیفیت کار این هیات باید گام به گام باشد. به این معنی که از حداقل‌ها شروع کرده و گام به گام به سوی تعالی کیفیت و رساندن فعالیت به حداکثر ممکن باشد.

وی افزود: انتظار داریم که بحث‌های این جلسه علمی باشد و به دنبال نتیجه خاص و مشخص باشیم. ما می‌خواهیم از دل این مباحث، برای ترویج فرهنگ ایثار، نتیجه عملی حاصل کنیم. بحث‌های اینجا باید واقع‌گرایانه و عملیاتی باشد. باید از دل این هیات، نکاتی عملیاتی برای ترویج فرهنگ ایثار در آید.

انصاری  مشاور وزیر در امورایثارگران تاکید کرد: شأن این هیات، طراحی و برنامه‌ریزی نیست، بلکه تولید فکر و اندیشه  در حوزه فرهنگ ایثار و فداکاری است که در قالب مقالات یا کتاب بتوان آن را نشر داد.

خلاء های موجود در جامعه فرصت فعالیت را فراهم کرده است

ایرج گلشنی با تاکید بر نظره پردازی بر پایه قواعد علمی در این حوزه گفت: . نبود نظریه‌های علمی در حوزه فرهنگ ایثار در ایران، این فرهنگ را دست‌خوش سلیقه و سیاست کرده است و هیچ منش روشن و رویه‌ی مشخصی ندارد تا جایی که گاهی فعالیت نهادها و دستگاه‌ها در این حوزه نه تنها موازی است، بلکه گاهی در تقابل هم‌اند.

وی تصریح کرد: نبود مبانی و اصول ثابت، نبود تعریف معین و مشخص، خلائی ایجاد کرده که هر کس با هر تعریفی می‌تواند مدعی ترویج فرهنگ ایثار باشد. نبود نظریه‌ها، نبود تعریف‌های علمی به معنی تعریف‌های قابل اثبات و فراگیر، نبود فهم مشترک متخصصان دردهایی است که اگر درمان نشود، اتفاق خاصی در این حوزه نخواهد افتاد و کشور، چهل سال دیگر همین رویه‌ی تکراری غیر موثر را تجربه خواهد کرد.

گلشنی عنوان کرد: تقاضا می‌کنم که رویه و روش کشورهای دیگر را مطالعه کنیم و ببینیم آنها با چه منشی به موضوع پرداخته‌اند که آن همه نتیجه گرفته اند. چرا کشور ایران برابر آمارها باید رتبة 163 در رعایت اصول الهی و انسانی باشد. کشورهای دیگر، چگونه با استفاده از این فرهنگ، به کمک اقتصاد و صنعت و زندگی شهروندی خود رفتند و به نتایج شگرفی رسیدند.

وی از توجه به حوزه  بنیاد شهید، سند ابلاغی مقام معظم رهبری و دیدگاه جهانی به موضوع در فرایند تبیین موضوع ایثار پرداخت و گفت: باید توجه داشت که بنیاد شهید، اولاً ماهیتاً خدمت رسانی به ایثارگران است، در ثانی ایثارگر در چارچوب فکری بنیاد شهید تعریف خاص دولتی دارد و از دید این بنیاد، هر کسی ایثارگر نیست، مگر این که در جنگ باشد! آن هم به شرطی که شهید، اسیر یا مجروح شده باشد.

گلشنی با بیان اینکه سند ابلاغی نظام که بر سه محور «جهاد وشهادت»، «تفکر بسیجی» و «فداکاری» بنا نهاده شده باید مد نظر جدی قرار گیرد تصریح کرد: در این رابطه، طبق بند سوم سند ابلاغی نظام، ترویج فداکاری از وظایف صریح و قطعی دستگاه‌های فرهنگی و به طور مشخص وظیفه و رسالت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

این فعال فرهنگی افزود:  مقوله ایثارو فداکاری، یک مقوله کاملا جهانی است و همه‌ی بشر را در بر می‌گیرد. فداکاری، مقوله‌ای فرامرزی، فرادینی و فرامکتبی است و از نقطه نظر ماهوی، کمترین تفاوتی در هیچ وجهی ندارد.

تشکیل کتابخانه‌ای با موضوع ایثار

پاکروان از اعضای کارگروه اندیشه ورزی با تاکید بر پرداختن به موضوع ایثار در همه ابعاد و با همه توان گفت: لازم از در این حوزه آسیب شناسی صورت بگیرد و فعالیت‌های مشابه و نکات منفی و مثبت را تشخیص دهیم تا حداقل، مواردی که موجب شده برخی اتاق‌فکرهای دیگر به نتیجه نرسند را دنبال نکنیم.

وی از دیگر ملزومات هیات اندیشه ورزان وجود طرح و برنامه مشخص برای این هیات دانست و افزود: در این صورت می‌توانیم طبق برنامه پیش برویم. در حوزه فرهنگی ریسک شناسی از مباحث مهم است و باید تمام ابعاد آن تحلیل و درک شود. بررسی شوک‌های وارده به جامعه از ناحیه فرهنگ ایثار، باید مورد بررسی قرار گیرد و آثار مثبت و منفی آن سنجیده شود.

پاکروان با اشاره به  مقوله گفتمان سازی و هماهنگ سازی معنایی بیان کرد: باید تعاریف و مصادیق ایثار کدام مشخص شود که آیا تنها مصداق ایثار موضوع خرمشهر، جنگ و دفاع مقدس است یا خیر و ایثارگران چه کسانی هستند.   به هر حال آن چه مهم است، تغییر رفتار در جامعه است. در این نگاه، معنای ایثار گسترده خواهد بود.

وی پیشنهاد داد: باید شاخه بین‌الملل هم به این موضوع بدهیم. ما در بخش کاری خود قادر به این کار هستیم و می‌توانیم به این موضوع کمک کنیم تا بتوانیم از رایزنی‌های بین المللی هم استفاده کنیم. یعنی هم در حوزه داخلی و هم در حوزه خارجی به این مقوله بپردازیم تا از تجارب و دیدگاه‌های آن‌ها استفاده کنیم و در نهایت می‌توانیم کتابخانه‌ای با موضوع فرهنگ ایثار شکل دهیم و به تولید مقاله و ترجمه و چاپ آثار مرتبط با حوزه ایثار کمک کنیم. در حوزه بین الملل و نشست‌های تخصصی در سطوح عالی برگزار و نتایج را در فضای مجازی منتشر کنیم.

امیر سرتیپ دوم اکرمی نیا عضو دیگر کارگروه اندیشه ورزی در این جلسه با تاکید بر استخراج چیستی و چگونگی ترویج فرهنگ فداکاری و نه فقط شهادت گفت: پس از وضعیت شناسی و تحقیقات لازم دبیرخانه باید کار را شروع و تولیدات انجام شود و ایده‌ای که در هیات خلق می‌شود به مجری آن ارائه شود تا از ایده برنامه تولید و اجرا شده و بازخورد  آن به ما داده شود.

وی افزود: باید بررسی کنیم چطور برخی کشورهادر نشر فرهنگ‌ خود، بسیار موفق عمل کرده‌آند و ما قادر به آنجام آن کار نبوده‌ایم. اگر اینها بحث شود و بعد از بحث چیستی به سراغ روش‌ها برویم، می‌توانیم موثر عمل کنیم.

عبدالحمید موذن مدیر خانه فرهنگ ایثار با اشاره به انتظار کلی از هیات اندیشه ورزان بیان کرد: معتقدم علاو ه بر موضوع تعریف و تبیین واژه ایثار، انتظار دیگری از این جمع نیز متصور هست: اول اینکه، خود اعضای هیات در راستای ترویج فرهنگ ایثار، نظر و ایده و یا پیشنهاد کار و فعالیتی را مطرح کنند تا مدنظر قرار گیرد و دیگر این که، موضوع‌های کلی کار در حوزه دفتر امور ایثارگران و ایده ها و برنامه های ما در جمع هیات اندیشه ورزی بیان شود و نظرها در باره آن گرفته شود. در حقیقت، روی ایده ها و برنامه ما بحث و چکش کاری فکری شود و در واقع، این هیات، اندیشه ها و نظر ها و برنامه های ما در دفتر را «ورز» بدهد، قوت ببخشد و ما را به برنامه ای اثربخش تر در حوزه ترویج فرهنگ ایثار برساند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان