اگر به راه ها و شیوه هایی که تا به حال از طریق آن زندگی کرده اید مطمئن نیستید، اگر نمی دانید آیا باید مطیع دیگران باشید یا خواسته های خود را مستقیم بیان کنید، اگر از این ناراحتید که به دیگران وابسته هستید و خواسته های آن ها را می پذیرید و به همان نسبت وقتی خواسته های خود را بیان می کنید باز هم ناراحت می شوید، اگر احساس می کنید در مقابله با بالا دست ها و مراجع قدرت مانند رئیس، والدین، معلم ها و ... احساس ناراحتی و ترس دارید و اگر احساس می کنید به اندازه کافی درک نشده اید و از شما قدردانی نشده، اما نمی توانید موضوع را مطرح کنید و در عوض نارضایتی خود را با شیوه های غیر مستقیم مانند سهل انگاری و کنایه زدن نشان می دهید، شما یک شخصیت منفی گرا دارید.
شخصیت های منفی گرا نمی توانند به طور مستقیم، نظرات و خواسته های خود را بیان کنند آن ها به ظاهر موافق انجام کاری هستند اما بعدآً از طریق طفره رفتن یا نشان دادن بی کفایتی به بهانه ی نداشتن مهارت، از انجام کارها سرپیچی می کنند. آن ها از طریق لجاجت، همکاری نکردن، مخالفت، اخم کردن، بد بینی و شایعه پراکنی روحیه ی دیگران را تضعیف می کنند، گاهی با اعتراف های مهربانانه، احساس ندامت و پشیمانی خود را نشان می دهند و ناگهان دوباره مخالفت می کنند و عبوس و کج خلق می شوند. این افراد میان اطاعت کردن و سرپیچی در تعارض اند، گاهی اطاعت می کنند و گاهی عمداً سرپیچی می کنند. به طور کلی اگر شما رنجش های خود را از دنیا به صورت غیر مستقیم بیان می کنید یک شخصیت منفی گرا هستید.
زیر گروه های شخصیت منفی گرا کدام اند؟
شخصیت های منفی گرای ناراضی، نوسانی و پیچیده از زیر گروه های منفی گرایی هستند.
الف) شخصیت منفی گرای ناراضی:
این افراد به صورت افراطی غر می زنند و شکایت دارند، از طریق خشمگین کردن و رنجاندن، کنایه زدن، انتقاد و گله کردن به دیگران حمله می کنند. معمولآً با یک بهانه ی کوچک یک جنگ بزرگ راه می اندازند و فقط بهانه جویی می کنند. با شکایت از گذشته و این که هیچ گاه تأیید نشده اند، با باز کردن زخم های قدیمی و گله از این که هیچ گاه به علایق آن ها توجه نشده است منفی گرایی و غر زدن خود را ادامه می دهند. گرچه ممکن است شکایت و گله های آنان تا حدی درست باشد، اما مسئله این است که آن ها نگرانی و ناراحتی های خود را به شکلی بسیار افراطی و مبالغه آمیز بیان می کنند.
ب) شخصیت منفی گرای نوسانی:
حتماً با افرادی روبه رو شده اید که گاهی بسیار مهربان، گرم و قابل پیش بینی هستند، اما ناگهان بسیار تحریک پذیر ( عصبانی)، لجباز و مخالف می شوند. با این که گاهی خود را فردی با اعتماد به نفس، مصمم، شایسته و کارا می بینند، ناگهان اظهار بی کفایتی و ناتوانی می کنند و به سمت وابستگی به دیگران می روند، آن ها یک روز از خود رضایت دارند و روز دیگر از دست خود بسیار عصبانی و ناراحتند. این شخصیت ها هیجان خود را به گونه ای نامناسب و نابالغانه ابراز می کنند. به همین دلیل دیگران آن ها را افرادی آزاردهنده می دانند.
پ) شخصیت منفی گرای پیچیده:
این شخصیت ها سعی می کنند با خواسته ها و انتظارت دیگران به صورت غیر مستقیم مخالفت کنند، گاهی تصور می کنند ارزش آن ها به این است که انتظارات دیگران را برآورده کنند و به عنوان یک فرد ارزشی ندارند، به همین دلیل به صورت پنهانی و بسیار غیر مستقیم انتقام جویی می کنند و به کسی کمک نمی کنند. شیوه های آنان معمولآً طفره رفتن، تلف کردن وقت، فراموشی، بلد نبودن کار و لجبازی است. گاهی نیز از بیماری و شکایات از دردهای جسمی برای انجام ندادن کارها استفاده می کنند. به طور کلی تجربیات گذشته به آن ها نشان داده حتی وقتی درست عمل می کنند کسی تأییدشان نمی کند و حتی ممکن است دیگران آنان را تحقیر یا استهزاء کنند. به همین دلیل به صورت غیر مستقیم از انجام کارها طفره می روند. بسیاری از این افراد در کودکی این پیام را گرفته اند که: « چه، کاری بکنی، چه، کاری نکنی لعنتت می کنند».
منبع مقاله :
گلشنی، فاطمه؛ (1389)، اختلالات شخصیت (مشکل از ماست یا دیگران)، تهران: نشر قطره، چاپ اول