چند وقت پیش جایی خوانده بودم که در یک نظرسنجی، اکثریت مردم ژاپن به محصولات ساخته شده توسط کشور خودشان بسیار بیشتر از محصولات خارجی تمایل و اعتماد دارند. تقریباً برعکس کشور ما!!. می گویند در کشور ژاپن، شخصی که به فروشگاه برای خرید می رود اگر کالای خارجی ای را انتخاب کند در حالی که کالای مشابه ژاپنی آن هم موجود باشد، دیگران به او به شکل بدی نگاه می کنند!!. انگار که جنایتی مرتکب شده است!!. بر اساس همین فرهنگ است که گفته می شود، سال هاست مردم ژاپن برنج کم کیفیت و ریز محصول کشور خودشان را به برنج های مرغوبتر خارجی ترجیح می دهند. تا این گونه از کشاورزی و صنعت داخلی شان حمایت کنند.
یکی از سؤال شوندگانِ در این نظرسنجی گفته بود، مثلاً وقتی برای خرید وسایل بهداشتی به فروشگاه می روم، اگر ببینم دو کالای همسان و با کیفیت یکسان ولی، یکی ساخت ژاپن و دیگری ساخت کشور خارجی وجود دارد، حتی اگر کالای ژاپنی کمی هم گرانتر باشد، باز هم آن را به کالای خارجی ترجیح می دهم. برعکس خیلی از ما ایرانی ها که اعتمادمان به کالاهای خارجی بیشتر از کالاهای داخلی است. البته هدف من از مثال زدن مردم و کشور ژاپن، مانند بعضی آقایان که در گذشته بعد از سفر به این کشور، ژاپن را الگوی توسعه و پیشرفت ما معرفی کردن، نیست.
باید از خودمان بپرسیم، واقعا چرا ما نسبت به محصولات خودمان بی تمایل و بی اعتمادیم!؟
افرادی که محصولات خارجی را به مشابه وطنی آن ترجیح می دهند هم دلایلی دارند، معمولا آن ها می گویند:
1. خیلی محصولات ایرانی کیفیت ضعیف و پایینی دارند!
در جواب این سخن باید گفت: همیشه هم این گونه نیست! خیلی از محصولات ایرانی هستند که از مشابه خارجی آن بهتر و مرغوب تر هستند. مثال های زیادی در این باره وجود دارد. ولی ما باز هم جنس خارجی را ترجیح می دهیم!!
2. در محصولات ایرانی کم فروشی و تقلب زیاد است!
جواب: همه ما از تقلب زخم خورده ایم. ولی حقیقت این است که تقلب در محصولات خارجی نیز هست. مثلا همه می دانیم که بسیار از کالاهایی که در چین ساخته می شوند با مارکِ آمریکا، ژاپن و کشورهای اروپایی فروخته می شوند، ولی با این که ما از این موضوع اطلاع داریم، باز هم اعتماد بیشتری به آن کالاها داریم!
3. محصولات ایرانی، پشتیبانی و خدمات پس از فروش خوبی ندارند!
قبول دارم. نمونه های زیادی وجود دارد. اگر مثلا یک وسیله الکترونیکی مثل تلویزیون خریده باشید، این مشکل را به خوبی درک می کنید. در آن موقع که شرکت خدمات دهنده به هر بهانه ای سعی می کند از انجام وظیفه خود طفره برود.
4. کالای خارجی (چینی) ارزان تر هستند!
این فقط ما نیستیم که باید مشکل کالاهای ارزان چینی مواجه هستیم. همه دنیا با مشکل کالاهای ارزان چینی رو به رو هستند. فرمولی که چینی ها برای ارائه محصول ارزان بکار می برند عبارتند از:
کیفیت پایین + دستمزد بسیار کم برای کارگران + حمایت از صادرکنندگان = محصول ارزان.
به غیر از مورد آخر، با توجه به فرهنگ و اعتقاداتمان، ما نمی توانیم به دو مورد اول عمل کنیم.
فارغ از این دلایلی که بعضی ها می آورند، هنوز هم یکی از مشکلات در کشور ما این است که، خودمان را ناتوان می بینیم و گاهاً عقده حقارت نسبت به خودمان داریم. هنوز هم کسانی در کشور هستند که کالاهای ساخت داخل را به سخره می گیرند و اعتقاد دارند که ایرانی به درد هیچ کاری نمی خورد. هنوز هم نمی توانند یک آفتابه! را به خوبی درست کنند!. البته این مشکل برای برطرف شدنش نیاز به کار فرهنگی بیشتری دارد.
همه باید بدانیم، با هر کالای خارجی ای که می خریم، همان قدر که به شرکت های چینی یا غربی سود می رسانیم، به همان اندازه به صنایع داخلی ضرر می زنیم. ضرر به صنایع داخلی هم یعنی کمک به بیکاری برادر، دوست، فامیل و همسایه خودمان. بیکاری شدن یک جوان مجردِ در آستانه ازدواج یا یه مرد عیالوار هم یعنی، سوق دادن آن ها به سمت راه های خلاف، ناهنجاری های اجتماعی و...