بسمه تعالی
بررسی اثرات استفاده از کمربند روی حداکثر بار مجاز جهت بلند کردن
Effect of Back Belt on Maximum Acceptable Weight Lift
چکیده:
هدف از این مطالعه بررسی اثرات استفاده از کمربند روی ظرفیت حمل بار میباشد ودر ان از روش فیزیکی روانی استفاده شده است.جهت انجام این مطالعه 10نفر در سه گروه کمربند چرمی ،کمربند الاستیک،و بدون کمربند مورد بررسی قرار گرفتند. فرکانس بلند کردن بار به دو صورت دو بار و شش بار در دقیقه در نظر گرفته شد. در هر ازمایش حداکثر وزن بار مجاز جهت بلند کردن MAWOL) ) به عنوان حداکثر وزنی که افراد مایلند بلند کنند در نظر گرفته شد. نتایج کسب شده نشان داد که فرکانس حمل بار تاثیر مهمی در این زمینه داشته و استفاده از کمربند اثر مهمی روی حداکثر وزن بار مجاز برای بلند کردن MAWOL)) ندارد.
مقدمه:
از لحاظ تاریخی درد قسمتهای پایین کمر ( LBP )مشکل بسیاری از مردم بوده است و مطالعات متعددی گزارش شده که 80 الی 90 درصد افراد در طول عمرشان دچار LBP خواهند شد و در نتیجه همین LBP از هر 25 نفر یک نفر مجبور به تغییر شغل خود میشود. در ایالت متحده در سال 1985هزینه LBP 30 ملیارددلار و در سال 1988- 59 ملیارددلار بوده است که از این مقدار نزدیک به 5 میلیارددلار به طور مستقیم با کار حمل و نقل دستی اجسام ارتباط داشته و هزینه های غیر مستقیم آن دو برابر هزینه های مستقیم برآورد شده است.پیشگیری از صدمات مربوط به کمر در صنعت از طریق انتخاب کارگران مناسب جهت حمل بار ، آموزش شیوه صحیح حمل بار ، انجام کارها به شیوه ارگونومیک و ... صورت میگیرد و اخیرا از کمربندهای مخصوصی به تنهایی ویا در تلفیق با دیگر روشها)جهت پیشگیری از صدمات کمر استفاده میشود. این کمربندها از مواد مختاف و در رنگهای متنوعی ساخته شده تا موجب ترغیب و انگیزش کارگران شوند طوریکه در طی سالهای 1983 تا 1987 بیشتر از 16 میلیون از این کمربندها به فروش رفته است
مکانیزم های مختافی به عنوان مکانیزم پیشنهادی برای تاثیر این کمربندها ارائه شده است که از جمله مکانیزم های بیو مکانیکی میتوان به افزایش فشار داخل شکمی IAP) ) ، کاهش فشار میان دیسکی IDP) )، افزایش حمایت عضلات کمر و محدودیت رنج حرکتی ستون فقرات اشاره کرد. از جمله مکانیزم های رفتاری نیز میتوان ترغیب به استفاده از تکنیکهای حمل ایمن بار و اثرات تسکینی ناشی از گرم شدن بافتها را نام برد.تعقیقات علمی تشان داده است که استفاده از شکم بند میتواند موجب کاهش IAP و IDP شود در حالیکه کمر بند چنین خاصیتی را ندارد.
1;psychophysical 2:Maximum Acceptible Weight Of Lift
3:Low Back Pain 4:Intra Abdomin Pressur 5;Inter Discal Pressur
جهت بررسی تاثیر استفاده از کمربند در بلند کردن اجسام کارشناسان سازمان NIOSH با بررسی 21مقاله در این موردنتیجه گیری کردند که مدارک کافی در این مورد که کمربند در کارهای معمول صنایع موجب حفاظت کارگران در برابر خطرات مربوط به حمل بار ، هل دادن ،کشیدن و چرخش یا خمش کمر میشود وجود ندارد و علاوه بر اینکه ادعاهای سازندگان را رد کرده اند در مورد عوارض قلبی عروقی و ... ناشی از استفاده طولانی مدت از آن هشدار داده اند.
تحقیقات دیگری نیز در مورد اثرات فیزیولوژیکی استفاده از کمربند انجام شده که نشان میدهد استفاده از کمربند اثر مهمی روی میلنگین کلی ضربان قلب . فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و فرکانس تنفس نداردولی بر روی میانگین اکسیژن مصرفی تاثیر گذاشته و موجب کاهش آن میشود.
ارزیابی کمربند:
راههای متعددی جهت تعیین ظرفیت حمل دستی مواد در همه افراد و تحت شرایط مختلف استفاده از کمربند توسط محققان وجود دارد که عبارتند ار روش اپیدمیولوژیکی،روش بیومکانیکی،روش فیزیولوژیکی و روش فیزیکی روانی .
به طور کلی تحقیقات فوف نشان داد که از جنبه بیو مکانیکی کمربند در جهت کاهش صدمات ناشی از زاویه های انجام کار به طور ناقص و چرخش های محوری که موجب محدود شدن برخی حرکات بدن میشود عمل نمی کندبر عکس تحقیقاتی که بوسیله GRANATA و همکاران انجام شد کمربند موجب کاهش رنج حرکت و وسعت و شتاب تنه در حین حمل بار میشود.
کمربندهای الاستیک که در این مطالعه بررسی شده اند به نحو موثری فعالیت عضلانی را کاهش میدهند. دیگر تجزیه و تحلیل ها نشان میدهد که استفاده از کمربند اگرچه جنبش مهره های کمر را بهبود میبخشد ولی به هر حال یک اثر حاشیه ای روی IDP داشته و کاهش ارتفاع ایستاده بدن را به علت فشار بر روی ستون فقرات کاهش میدهد که این امر ممکن است ناشی از انتقال بار به ساختمان کمربند باشد.
همچنین کاهش کمی در IAP نیز در اثر استفاده ا ز کمربند دیده شده است و ننیز گزارش شده در اثر استفاده از کمربند حداکثر نیروی بلند کردن بار و میانگین نیروی عضلانی کاهش می یابد.به هر حال یک ارتباط قطعی بین استفاده از کمربند و این موارد هنوز به تایید نیاز دارد . قابل توجه است که استفاده از کمربند میانگین فشار خون سیستولیک رادر طی تمرینات هوازی و ایزومتریک افزایش میدهد ولی در طی فرایند بلند کردن بار خیر.
همچنین مشخص شده است که ضربان قلب در طی تمرینات هوازی و بلند کردن بار افزایش می یابد به همین خاطر موقع استفاده از هر نوع کمر بند باید احتیاطات لازم در نظر گرفته شود . از جنبه فیزیکی روانی تحقیقات کمی در مورد کمربند انجام شده است LAVENDER و KENYARI نشان دادند که اختلاف در MAWOL برای کمربندهای مختلف مهم نبوده و جنس نیز تاثیر ندارد . همچنین استفاده از کمربند تغییری در خستگی ایجاد نکرده بود.
در بررسی که توسط Mccoy و همکاران صورت گرفت اثر دو نوع کمربند روی ظرفیت حمل بار با استفاده از روش فیزیکی روانی بررسی شد وارزیابی درونی و فشار شکمی خارجی اندازه گیری شد. دو نوع کمربند مورد استفاده در این بررسی شامل نوعCompvest (با تکیه گاه الاستیک و مکانیکی) و کمربند هوایی (که دارای کیسه تنظیم هوا می باشد)
نتیجه کسب شده نشان داد که افزایش قابل توجهی در حداکثر وزن قابل قبول جهت بلند کردنMAWOL)) برای هر دو نوع کمربند در مقایسه با گروه کنترلی (بدون کمربند)هیچ تفاوت قابل توجهی بین دو نوع کمربند مشخص نشد.نتایج این مطالعه موجب بروز سردرگمیهایی در زمینه تاثیر کمربند روی MAWOL شد هدف اصلی این مطالعه نیز بررسی این مطلب میباشد.
روش:
جهت انجام این مطالعه 10 دانشجو از دانشگاه Lousiaanastate انتخاب شدند. این دانشجویان بر حسب جنس ،خصوصیات کاری ،سابقه کمردرد ،سابقه فشار خون و مشکلات قلبی و ... و قابلیت دسترسی انتخاب شدند.و از افراد خواسته شد تا به ترتیب زیر 4 ساعت کار ازمایشگاهی انجام دهند.
دو نفر به مدت 5/1 ساعت جهت جلسه توجیهی ،6 نفر به مدت 5/1 ساعت جهت آزمایش سه نوع کمربند یک نفر جهت حمل بار متوالی و فقط یک ساعت در عر روز جهت پیشگیری از خستگی اجازه داده شد.
در ابتدا مدت 5/2 ساعت طول کشید تا افراد با شیوه کار آشنا شوند. در طی اولین جلسه توجیهی افراد به طور تصادفی با فرکانس حمل بار و نوع کمربند آشنا شدند و در دومین جلسه توجیهی نیز با ترکیب تصادفی دیگری از فرکانس حمل بار و نوع کمربند اشنا شدند. در ابتدای هر جلسه آزمایش افراد با جهت استاندارد انجام آزمایش آشنا شدند و سپس افراد جعبه هایی در ابعاد 24*30*36 سانتی متر را از ارتفاع کف تا ارتفاع زانو (76 سانتیمتری)بلند کردند.
نتــــایــج:
میانگین وانحراف معیارMAWOL درجدول زیر نمایش داده شده است .
مقایسه انواع کمربندها نشان می دهد که کمربند الاستیک وگروه کنترلی میانگین وانحراف معیار خیلی شبیه به هم داشتند وتقریبا معادل بودند . درمورد کمربند چرمی میانگین وانحراف معیارMAWOL خیلی کمتر بوده وتغییر پذیری کمتری بین افراد وفرکانس حمل بار وجود دارد .
ارزیابی اثرات فرکانس حمل بار روی MAWOL نشان داد که یک اختلاف تقریبی 36/1 کیلو گرمی دروزن جابجا شده درهر هفته وجود دارد . آنالیز واریانس انجام شده روی MAWOL نشان داد که فرکانس حمل بار اثر مهمی روی حمل بار دارد . اختلاف بین کمربند وفرکانس حمل بار هردو بی اهمیت هستند .
بحث ونتیجه گیری :
نتیجه کسب شده دراین مطالعه به طور کلی باکار Lavender و Kengeri موافق بود که نشان می دهد که کمربند اثری در MAWOL ندارد درحالیکه این مسئله توسط Mccoy وهمکاران یافت شده بود . دراینجا همانند کار Lavender وKengeri نشان داده شد که اختلاف در MAWOL برای کمربندهای مختلف مهم نیست و باید به این نکته توجه داشت که Lavender و Kengeri فقط از کمربند الاستیک وفرکانس یکبار حمل بار ودرجنس های مختلف انجام شد درحالیکه دراین مطالعه ازکمربند الاستیک وچرمی وبا فرکانس دو بارو یک جنس ازافراد استفاده شد . به علت مهم نبودن جنس درمطالعه Lavender و Kengeri این مطالعه با مطالعه حاضر مقایسه شد پس Mccoy برعکس ارتباط مهمی بین کمربند مورد استفاده و MAWOL پیدا کرد (هنگامیکه ازکمربند الاستیک وکمربند هوائی درفرکانس منفرد ازحمل بار استفاده شد )
بطور کلی ازمطالعه فوق چنین حاصل می شود که استفاده از کمربند برای کاهش صدمات Lbp اثر چندانی ندارد و نباید آنرا به عنوان یک حفاظتی (یا جزو وسائل حفاظت فردی ) درنظر گرفت زیرا ممکن است یک احساس کاذب ایمنی در حمل بار درنظر گرفته شود .
منابع مورد استفاده:
1-S.Kummar(ed).IOS PRESS 1998-Advance in occupational ergonomics and safety page 324-327 Effects of back belt on maximum acceptable weight of light
2-CCOHS web site Your Environmental Health and Safety- BACK BELT
3-Kraus Jf ,Schaffer KB,.. A Field Trial Of Back Belt to reduce the incidence of acute low back injuries in New York city home attendant-2002
تهیه کننده : مهدی جهانگیری
کارشناس بهداشت حرفه ای شرکت پارس آمپول
ارسال توسط کاربر محترم سایت :m1150011998