به گزارش ایسنا بر اساس خبر رسیده از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «قانون» ابن سینا مهمترین و مفصلترین و نیز مشهورترین اثر طبی و از جمله برجستهترین کتابهای طبی شرق و غرب به شمار میرود. این کتاب از زمانی که تألیف شده تا نزدیک به هفت قرن در اروپا و هماکنون نیز در مشرقزمین مورد استفاده شیفتگان علم طب بوده است. اگرچه این کتاب خود به عنوان یکی از مهمترین متون مرجع در زمینه طب شناخته میشود اما خود دارای مرجع نیست. یعنی ابوعلی سینا در تالیف این کتاب ذکر نکرده است که منابع تالیف این کتاب از کجا به دست آمده است.
دانشمندان سالها به دنبال یافتن نسخههایی بودند که در تالیف کتاب «قانون» مورد استفاده قرار گرفته است و حتی در سال 1940 پروفسور مایرهوف اعلام کرده بود که چنین نسخههایی وجود ندارد. سالها بعد فواد سزگین پژوهشگر ترک سه نسخه از کتابی را پیدا کرد که از مجموع آنها بخشهایی از یکی از متون مرجع ابن سینا برای نگارش «قانون» به دست آمد. حالا در کتابخانه ملی قرار است نسخه دیگری از همان کتاب مرجع رونمایی شود که به وسیله آن نسخهای کامل از کتابی که مرجع تالیف «قانون» ابن سینا بوده است به دست میآید.
کتاب «قانون» ابن سینا در قرن پنجم هجری تالیف شده است. 100 سال پیش از آن طبیب و داروشناسی آندلسی به نام ابن سمجون کتابی به نام «ادویه مفرده» تالیف کرد که درباره داروهای غیرترکیبی تا آن زمان بوده است. ابن سمجون در تالیف این کتاب مجموعهای از داروهای پیش از خود و نیز همعصر خود را با دیدی انتقادی مطرح کرده است و در ضمن آن به بیان دیدگاههای خود پرداخته است. این اثر 100 سال بعد به یکی از منابع اصلی ابن سینا در تالیف کتاب «قانون» تبدیل شده است.
در تحقیقات پیشین فواد سزگین پژوهشگر ترک، سه نسخه از این کتاب را از کتابخانههای بریتانیا، بادلیان آکسفورد و احمد ثالث استانبول جمعآوری کرده بود. نسخه ای که به زودی در کتابخانه ملی رونمایی میشود بخش اول این کتاب است و به نوعی کاملکننده آن کتاب. این نسخه اخیرا در تبریز و در دست خانوادهای قدیمی در این شهر یافت شده است و بررسی پژوهشگران نشان داده است که اثری حائز اهمیت است. سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اوایل شهریورماه از این اثر ارزشمند رونمایی خواهد کرد.