یکی از غذاهایی که برای وعده شام، مناسب است؛ میرزا قاسمی است.
این غذایی که دستپخت شمال کشورمان است، این روزها در تمام کشورمان، طرفدار دارد. بعضیها آن را با برنج میخورند و بعضیها با نان. بعضیها آن را با بادمجان سرخکرده درست میکنند و بعضیها با بادمجان کبابی. اما گذشته از این حرفها، آیا میدانید این غذا از نظر متخصصان تغذیه، چهقدر ارزش غذایی دارد؟
مواد لازم (برای 4 نفر)
|
بادمجان کباب شده
|
5لیوان
|
100کیلوکالری
|
گوجهفرنگی
|
2لیوان
|
50کیلوکالری
|
سیر
|
4حبه
|
10کیلوکالری
|
تخممرغ
|
4عدد
|
400کیلوکالری
|
روغن مایع
|
2قاشق غذاخوری
|
200کیلوکالری
|
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه
|
به میزان دلخواه
|
صفر
|
طرز تهیه:
ابتدا بادمجانها را کباب کنید. سپس پوستشان را با یک چاقوی سر پهن جدا کنید و آن قدر آن را بکوبید تا به صورت پوره در آید. در تابهای روغن بریزید و پس از داغ شدن، گوجهفرنگیهای خرد شده و سیر ساطوریشده را در آن بریزید. سپس ادویههارا اضافه کنید و پس از تفت دادن، بادمجانها را نیز اضافه کنید. در مراحل پایانی، تخممرغها را بشکنید و پس از مخلوط کردن با محتویات در حال پخت، میرزا قاسمیتان را سرو کنید.
این غذا تقریباً 800 کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تقسیم کردناش بین 4 نفر، به هر نفر 200 کیلوکالری انرژی خواهد رسید. این غذا معمولا به همراه نان یا برنج میل میشود و طبیعتا حداقل 250 کیلوکالری دیگر به انرژیاش افزوده خواهد شد.
سیر دوست قلب شماست!
احتمالا این سبزی را فقط به عنوان یک ماده غذایی ضد سرطان میشناسید اما جالب است بدانید که مطالعات نشان داده خوردن هر حبه سیر (حدود10 گرم)، مملو از ترکیبات سولفوردار است (از عوامل بوی بد سیر) و از بروز تهاجمهای عفونی (چه ویروسی، چه قارچی) جلوگیری میکند. نتایج تحقیقات نشان میدهد که عادت به خوردن چندباره این سبزی در طول هفته از بروز بیماریهای قلبی و عروقی به میزان قابل ملاحظهای میکاهد. سیر پایین آورنده چربی و فشار خون بوده و از تشکیل پلاکهای تنگکننده عروق خونی نیز جلوگیری میکند.
گوجه علیه سرطان
یکی از آن دست سبزیهای ارزشمندی که در کنار سیر موجود در این غذا میتواند به هرچه مغذیتر شدن آن کمک کند، گوجه فرنگی است که البته بهتر است به صورت پخته شده میل شود تا جذب عوامل ضدسرطاناش افزایش یابد. به تازگی محققان در مطالعهای به این نتیجه رسیدهاند که افرادی که در هفته بیش از 7 واحد (هر واحد معادل یک گوجهفرنگی متوسط است) از این سبزی را میل میکنند به میزان 60 درصد کمتر به سرطان دهان که یکی از انواع سرطانهای رو به رشد در جهان است، مبتلا میشوند. آنها علت این قضیه را اینطور شرح میدهند که در گوجهفرنگی ترکیباتی به نام پیکوماریک اسید و کلروژنیک اسید وجود دارد که از تشکیل ترکیب سرطانزایی مانند نیتروزآمین جلوگیری میکند. میدانید که عادت به خوردن فرآوردههای گوشتی از عواملی محسوب میشود که تشکیل این ترکیب زیانبار را در بدن افزایش میدهد.
بادمجان بیخاصیت نیست
در میان عامه مردم، بادمجان به عنوان یک سبزی بیخاصیت شهرت دارد؛ در حالی که این تصور صحیح نیست؛ زیرا نکته اول در مورد آن، فیبر فراوان این سبزی است؛ به طوری که اغلب در رژیمهای لاغری میزان مصرف تنوری شده یا آبپز شدهاش محدودیت کمی دارد. نتایج مطالعات نشان دادهاند که این سبزی ترکیبات فنولیکی دارد که خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و بدن را در برابر انواع عفونتهای باکتریایی و قارچی محافظت میکند. علاوه بر اینها در بافت این سبزی، ترکیبی به نام کلروژنیک اسید وجود دارد که به عنوان یک ترکیب آنتیاکسیدان شناخته شده و پایینآورنده کلسترول بد خون معرفی میشود که البته در کنار سیر، این خاصیت چند برابر خواهد شد. ضمنا عادت به خوردن این سبزی از بروز بیماریهای عروق کرونری قلب که این روزها مبتلایان آن در حال افزایشاند، جلوگیری میکند؛ به شرطی که بادمجانها سرخشده مصرف نشوند زیرا در این صورت، دریافت کالری مضاعفی را به همراه خواهند داشت که عامل چاقی بوده و میتواند بهدنبال آن، خطر ابتلا به این نوع از بیماریها را بالا ببرد.
همراه این غذا
بهتر است نانی را که همراه این غذا میل میکنید، از نوع سبوسدار باشد؛ برای مثال، نان سنگک یا نان جو. البته شمالیها معمولا آن را با برنج میل میکنند. شما نیز میتوانید از این عادت تبعیت کنید. نکته مهم درباره این غذا، مصرف آن به همراه ماست (البته مخلوط شده با جوانه گندم و خیار) است. به این ترتیب وعدهتان کاملتر خواهد شد.
اگر اضافه وزن دارید
حتماً بادمجانهایتان را کباب کنید تا روغن مصرفیتان به میزان قابل ملاحظهای کاهش یابد. به جای تخممرغ، به آن قارچ بزنید تا به این ترتیب، از میزان کالری دریافتیاش به میزان قابل توجهی کاسته شود. در ضمن، میتوانید آن را با مقادیر محدود نان سنگک (3 تا 4 برش به اندازه کف دست) میل کنید.
اگرسنگ کلیه دارید
به دلیل اگزالاتی که در بادمجان وجود دارد، بهتر است خوردن آن را محدود کنید و هر از گاه، از غذاهای بادمجاندار بهره ببرید. البته در صورت مصرف باید غذایتان را کم نمک و بدون روغن تهیه کنید و به همراه آن، از سیبزمینی و عدس استفاده کنید که میتوانند به شکستن اگزالات دریافتی کمک کنند.
منبع:www.salamat.com
/ج