به گزارش خبرگزاری مهر، آیین اختتامیه هفتمین جشنواره کتابخانه رضوی استان تهران با حضور حضور محمد اللهیاری معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی، اسماعیل جانعلی پور مدیر کل فرهنگی، مرتضی محمدزاده مدیر کل امور مجلس، علیرضا مهدوی شاهرودی مشاور و مدیر کل دفتر استاندار و روابط عمومی، علی نیکنام مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران و جمعی از مسئولان نهاد، فعالان فرهنگی و علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی دیروز چهارشنبه 18 مرداد در سالن اجتماعات کتابخانه عمومی محقق حلی برگزار شد.
علی نیکنام مدیرکل کتابخانه های عمومی استان تهران در ابتدای این مراسم درباره چگونگی شکل گیری این جشنواره گفت: در مدت این چهار ماه یعنی از فرودین سال جاری تا کنون که بحث کتابخوانی رضوی مطرح شد همکاران ما فعالیت خود را در این زمینه آغاز کردند. این مسابقه در دو بخش مکتوب و اینترنتی با محوریت شش عنوان کتاب درباره سیره رضوی شروع شد و همکاران کتابدار ما در این مدت به جاهای زیادی برای تحقق آن مراجعه کردند.
وی افزود: در بخش کودک هم به دو شیوه یکی نقاشی و تصویرسازی با محوریت کتابی با عنوان ده قصه سیره امام رضا قسمت دیگر به صورت فایل ویدیویی بود که برای بچه ها نمایش داده می شد و بچه ها براساس آن قصه را تعریف و بازگو می کردند.
نیکنام در ادامه با بیان اینکه امسال جشنواره کتابخوانی رضوی نسبت به سال گذشته دو و نیم درصد رشد داشته و استقبال خوبی از آن شده، گفت: در این زمینه باید از استاندار تهران تشکر و تقدیر ویژه کرد که به تمام ادارات تاکید کردند که از این جشنواره حمایت داشته باشند. همچنین جای تقدیر از همه فرمانداران و ائمه جمعه است که در جلسات این موضوع را مورد بحث قرار دادند و در ستاد دهه کرامت شهرستان هم موضوع قرار گرفت تا این جشنواره به ثمر برسد که امروز شاهد رشد دو نیم درصدی در این زمینه باشیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه امسال 19 هزار و 871 نفر شرکت کننده داشته ایم، گفت: در بخش فردی هفت هزار و 413 نفر، در بخش اینترنتی چهار هزار و 935 نفر، در بخش خانوادگی هزار و 116 نفر، در بخش کودکان 6 هزار و 526 نفر و دربخش ارسال فایل ویدئویی 12 هزار نفر شرکت کننده داشیم. انتظار این است که در سال آینده از حمایت استانداری تهران و نهاد کتابخانه های کشور بهره مند باشیم و تمام نهادها را درگیر این جشنوراه کنیم تا به هدفی که داریم برسیم.
وی در پایان هدف این جشنواره را نهادینه کردن سیره و فرهنگ رضوی برشمرد و گفت: شاید صدها نشست در بخش قصه گویی و در بخش های دیگر مانند کودکان برگزار شد، اما در سال آینده می طلبد که برای این جشنواره وقت بیشتری گذاشته شودف و سازمان هایی مانند بانک، مخابرات، ائمه جمعه و... به ما کمکی کنند تا بتوانیم به هدف جشنواره که نهادینه کردن سیره و فرهنگ رضوی در سطح جامعه است برسیم.
محمد رضا شرفی نویسنده کتاب «مهارت های زندگی در سیره رضوی» در بخش دیگری از این مراسم، گفت: امروزه در خانواده ها ارتباطات عاطفی باید بیش از گذشته تقویت شود. روانشناسان معتقدند که امروزه خانواده به خوابگاه تبدیل شده است، این امر موجب شد که من به فکر تالیف این کتاب بیافتم.
وی در ادامه با اشاره به موضوع کتاب، افزود: در کتاب به 10 مهارت که برای سازمان های و نهاد نیاز است پرداخته شده و علاوه بر این مهارت های فرزندپروری و رفتار در خانواده و... بر اساس سیره علمی و عملی امام رضا(ع) بررسی شده و نگاهی به زوایای مختلف خانواده و همسران شده است.
شرفی یادآور شد: امام رضا(ع) که مظهر کرامت هستند به گونه ای کریمانه با یاران و خانواده شان رفتار می کردند که امروز هم می تواند مطرح و سرلوحه زندگی باشد.
وی در ادامه با اشاره به دو روایت از برخورد امام رضا با یارانش (ابوهاشم جعفری و یونس بن عبدالرحمان) گفت: در برخوردی که امام با یاران خود دارد، نکاتی آموزنده مانند پوشاندن عیوب دیگران و توصیه ایی که به یونس می کند که با مردم زمان خودت همیشه به اندازه فهم و عقلشان سخن بگوف در واقع حضرت فراتر از همدلی به او یک نظام معیار هم می دهد. همچنین به او می گوید که ای یونس اگر امام زمان تو از تو راضی باشد مردم هرچه بگویند تو نباید ناراحت بشوی.
شرفی در پایان سخنانش گفت: مامون زمانی که امام را به اجبار برای ولی عهدی به توس دعوت کرد و او را مجبور کرد که ولیعهدی را قبول کند حضرت برای پذیرش ولی عهدی شرط گذاشت که در هیچ عزل و نصبی دخالت نکند. یعنی می خواست با این شرط خود را از جنایت های حاکم دور کند.
در ادامه این برنامه، اللهیاری، معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به این که در کشور ما همواره گفته می شود که مردم کتاب نمی خوانند، گفت: جشنواره کتابخوانی رضوی چند نکته را به ما نشان داد. در دوره پنجم نزدیک به 25 هزار نفر شرکت کننده داشتیم که این تعداد با برنامه ریزی ها و طراحی پرسش های مناسب و معرفی کتاب های مناسب سال گذشته به 238 هزار نفر و امسال به 648 هزار نفر رسید. این عدد یک رکورد در سطح کشور است.
وی افزود: جشنواره ثابت کرد که اگر کتاب خوب انتخاب شود و همچنین خوب تبلیغ شود مردم استقبال خواهند کرد. نکته دیگر اینکه جشنواره ثابت کرد که کتابداران تا چه اندازه می توانند در ترویج فرهنگ کتابخوانی نقش داشته باشد.
معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد در ادامه گفت: هفته گذشته اختتاحیه ملی کتابخوانی داشته ایم که در سطح 31 استان کشور این اختتاحیه در مراکز استان ها در حال برگزاری است. همچنین ما در دو هزار و 400 کتابخانه نهادیمان اختتامیه خواهیم داشت. در این دوره همه کودکان لوح و یک جلد کتاب گروه سنی کودک در یافت خواهند کرد. سه نفر در هر کتابخانه و سرجمع شش نفر در هر کتابخانه در هفته آینده مورد تقدیر قرار خواهند گرفت.
علیرضا مهدوی مشاور و مدیر کل دفتر استاندار و روابط عمومی دیگر سخنران این مراسم، با اشاره به کتاب مهارت های زندگی در سیره رضوی نوشته محمد رضا شرفی گفت: اگر بخواهیم مفهوم سیره و معنای آن را به زبان امروزی بیان کنیم، شاید مناسب ترین واژه سبک زندگی باشد. در واقع سیره رضوی می شود سبک زندگی امام رضا. که امروزه به عنوان یک تابلو در مقابل دیدگان ما قرار دارد. که اعم از رفتا و بینش آن بزرگان است.
این مدیر فرهنگی در ادامه گفت: اما چه باید کرد که این سبک را ترویج داد و نگرانی ها چیست؟ امروز بیش از 165 ماهواره داریم که علیه باورهای ما فعالیت می کنند. این ابزار عمدتا معطوف به عقاید آنهاست و درواقع سبک زندگی ما را هدف قرار داده است .دنیا دارد در بینش و روش و زندگی ما تغییراتی را لحاظ می کند.
مهدوی با بیان اینکه اگر بخواهیم با این شبیخون فرهنگی مواجه بشویم بهترین راه مراجعه به این سبک زندگی امام رضا (ع) و ائمه اطهار است، گفت: اما ما برای ترویج این سبک زندگی چکار کرده ایم؟ این جشنواره گامی در این راه است که امیدوارم در ادامه گام های بزرگتری برداشته شود. امام رضا (ع) گنجینه نابی است که برای ما به ارث مانده است. اما آیا نوجوانان و جوانان ما از این گنجینه نورانی آگاهی دارند؟ آیا بیانات و کلمات آن حضرت را به زبان امروز برگردان کرده ایم که جوانان و نوجوانان ما بتوانند از آن استفاده لازم را ببرند؟ سبک زندگی و شیوه زندگی امام رضا از درون همین کتاب ها و قلم ها می تواند منتشر شود.
مهدوی در پایان با اشاره به معنای توکل و تواضع نزد امام رضا (ع) گفت: امام در توضیح این دو کلمه توکل به این معنی است که اگر خدا را داریم از چیزی نترسیم و تواضع به این معنی است که همانگونه که مایلید که دیگران با شما برخورد بکنند با دیگران برخورد کنید. تواضع این است که عیب دیگران را به خوبی پاسخ بدهید. حضرت می فرماید که شایسته است که انسان سه ویژگی را از چند نفر داشته یاشد. یک ویژگی که از خدا باید بیاموزد این است که عیوب مردم را بپوشاند، ویژگی دوم که از پیامبر باید داشته باشد این است که با مردم مدارا کند. سوم ویژگی ای که از امام باید داشته باشد این است که صبر در زمان سختی داشتته باشد. مجموعه همه اینها سبک زندگی امام رضا می شود.
پس از ارائه سخنرانی های این مراسم، اسامی برگزیدگان استان تهران در این جشنواره، به این ترتیب معرفی شد:
برگزیدگان کودک مسابقه کتابخوانی جشنواره رضوی
آی ناز ابربو؛ شهرستان پاکدشت؛ کتابخانه رسول اکرم (ص)
مریم جعفری؛ شهرستان ورامین؛ کتابخانه سید الشهدا
مهدی حسین زاده؛ شهرستان قدس؛ کتابخانه امام علی
بهار عابدیان؛ شهرستان دماوند؛ کتابخانه کوثر
ملیکا رحیمی؛ شهرستان اسلام شهر؛ شهید مطهری
برگزیده پویش کتابخوان مجازی
فاطمه حبیبی؛ شهر تهران
برگزیدگان نوجوان
فاطمه رمضانی؛ شهرستان پیشوا
مهدیار شهسواری؛ شهرستان ری
علی میرمحمدلو؛ شهرستان رباط کریم؛ کتابخانه علم و ایمان
خانواده برگزیده جشنواره کتابخوانی رضوی
بهروز مجنون حسینی؛ کتابخانه رسالت؛ شهر تهران
مهدی زیبایی؛ کتابخانه جنت؛ شهرستان قرچک
آغانسا ناصری؛ شهرستان بهارستان؛ کتابخانه خاتم الانبیا
حمید افراسیابی؛ کتابخانه شهدای امامه؛ شهرستان شمیرانات
علی صالحی؛ شهرسنان ری؛ کتابخانه صاحب بن عباد
فاطمه ابوالقاسم؛ شهرستان ری؛ کتابخانه صاحب بن عباد
عبدالمجید تربتی؛ شهرستان ری؛ کتابخانه صاحب بن عباد
صدیقه کنگرانی فراهانی؛ شهر تهران
برگزیدگان کتابدار جشنواره کتابخوانی رضوی
خدیجه صحرایی؛ کتابخانه بسیج
فیروزه یارمحمدی؛ کتابخانه شهید سلیمی؛ شهرستان ملارد
رحیم طاهری؛ کتابخانه مطهری؛ شهرستان ری
مهدی مصطفایی؛ کتابخانه شقایق؛ شهر تهران
مسلم شاهرخی؛ شهرستان قرچک
مهدی مرسلی؛ شهرستان بهارستان
مریم رزبان؛ کتابخانه پیروزی شهر تهران
رقیه حکم آبادی؛ کتابخانه کوهسار شهر تهران
برگزیدگان انفرادی مسابقه کتابخوانی جشنواره رضوی
سپیده عرب؛ شهرستان فیروزکوه
زینب حبیبی؛ شهرستان شهریار
روح الله اکبری؛ شهرستان قرچک
برات درفکی؛ شهرستان پردیس
مرتضی نورمحمدی؛ شهرستان بهارستان
ناهید شیرخانی؛ شهرستان شمیرانات
محمدرضا قربانی؛ شهرستان ملارد
برگزیدگان دستگاه هایی که اقدام ویژه و همکاری قابل توجه داشته اند
آقای قهرمانی معاون اداره روابط عمومی و تبلیغات بانک تجارت به عنوان نماینده از بانک تجارت
تقدیر از شهرستان و کتابخانه برتر استان تهران در هفتمین جشنواره کتابخوانی رضوی
علی اکبر قربانی رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان ری
راضیه محمد قلی زاده؛ مسئول کتابخانه علامه دهخدا؛ شهرستان ری
زهرا عبداللهی؛ کتابدار کتابخانه علامه دهخدا؛ شهرستان ری
حدیث حیدری؛ کتابدار کتابخانه علامه دهخدا؛ شهرستان ری
بخش الله گل محمدی؛ کتابدار کتابخانه علامه دهخدا؛ شهرستان ری
منتخبین عوامل اجرایی هفتمین جشنواره کتابخوانی رضوی استان تهران
مریم تاجیک کارشناس مسئول روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران
پروین بینشیان کارشناس فرهنگی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران
مهدی مهدی نژاد مسئول امور عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران