دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
گیاه شناسان معتقدند که دم کرده ریحان خشک یا تازه، داروی خوبی برای درمان تهوع، انقباضات شکمی، سوء جذب و نفخ شکم است.
ریحان به خروج جفت از رحم بعد از زایمان کمک میکند. گیاه مریم گلی برای عمل هضم مفید است. محققین معتقدند که این گیاه به هضم غذاهای چرب کمک میکند.
نعنا، گیاهی است که از آن برای آرام کردن دل پیچه و حالت تهوع ناشی از حرکت استفاده میکنند. جویدن دانه رازیانه نیز برای کمک به عمل هضم توصیه میشود و دم کرده برگهای رازیانه میتواند به درمان دردهای حاد شکمی کمک کند.
مادران شیرده با نوشیدن چای رازیانه میتوانند علائم دردهای حاد شکمی (کولیک) را در شیرخواران خود کاهش دهند؛ در واقع خاصیت نفخزدایی رازیانه از طریق شیر مادر به شیر خوار منتقل میشود.
گیاه شناسان نوشیدن چای رزماری را برای درمان سرماخوردگی، آنفلوانزا و دردهای روماتیسمی توصیه میکنند.
بعلاوه معتقدند که رزماری خاصیت تحریک کنندگی و انرژیزایی نیز دارد. از چای بابونه به عنوان آرام بخش و مسکن استفاده میشود و برای درمان بیخوابی بسیار مفید است.
همچنین تصور میشود که بابونه برای کاهش ناراحتیهای پیش از قاعدگی، اضطراب و استرس مفید است.
فواید خاص گیاهان دارویی
رزماری و مسمومیت غذایی
در شرایط آزمایشگاهی مشاهده شده است که رزماری باعث برطرف شدن مسمومیتهای غذایی با منشاء باکتریایی نظیر سالمونلا و اشرشیا کلی میشود.
آویشن و سالمندی
تحقیقات نشان میدهند که گیاه آویشن خاصیت آنتیاکسیدانی قوی دارد.
نتایج یک سری تحقیقات بر روی موشها نشان داده است موشهای سالمندی که با روغن آویشن تغذیه میشوند نسبت به سایر موشها سرحالترند، تصور میشود که گیاه آویشن از تخریب اسیدهای چرب بلند زنجیر موجود در دیواره سلولی جلوگیری میکند.
آویشن با کمک به مقاومت چربیها در برابر اکسیداسیون چربیها، افراد را در برابر اثرات تخریبی نور خورشید و آلودگی هوا محافظت میکند.
شنبلیله و دیابت
به نظر میآید که ترکیبات فعال موجود در شنبلیله به کاهش قندخون در برخی افراد دیابتی کمک میکنند.
مطالعات نشان دادهاند که مصرف روزانه 25 گرم پودر دانه شنبلیله میتواند سطح قند خون و ادرار را کاهش دهد.
این امر به کاهش دوز مصرفی انسولین در مبتلایانی که باید بهطور منظم انسولین دریافت کنند کمک میکند.
برگ قاصدک و تجمع مایعات در بدن
خاصیت دیورتیک برگ تازه قاصدک شناخته شده است و از آن برای درمان احتباس مایعات در بدن و کاهش فشار خون استفاده میکنند.
ضمناً هر 100 گرم برگ تازه قاصدک حاوی 297 میلیگرم پتاسیم است، که این امر نیز در کاهش فشار خون موثر است.
پیاز، پیازچه و سیر و بیماری قلبی و سرطان
پیازچه نیز مانند پیاز و سیر در بردارنده ترکیبات سولفوره است که بنظر میآید، میتوانند سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون را پایین آورند و احتمالاً در کاهش خطر انعقاد خون نیز مؤثر است.
از طرف دیگر نتایج مطالعات انجام شده نشان میدهند که در شرایط آزمایشگاهی این مواد از سرطانی شدن سلولها جلوگیری میکنند.
از اینرو برخی متخصصین معتقدند افزایش مصرف پیازچه به همراه سیر و پیاز، خطر بیماری قلبی عروقی و همچنین سرطان را کاهش میدهد.
در ادامه باهم خواص چند گیاه دارویی را مرور می کنیم:
مریم گلی (Sage)
نام این گیاه از کلمهای لاتین به معنای «در سلامت خوب» گرفته شده است.
از گذشته تصور میشد مصرف با افزایش طول عمر مرتبط است و ضمنا این گیاه باعث تقویت حافظه میشود.
مصرف آن همراه با غذاهای گوشتی چرب مانند اردک و غاز مناسب است.
جعفری
این گیاه بسیار مغذی که معمولا به صورت خام مصرف میشود سرشار از ویتامین C است، که علاوه بر بسیاری از خواص آن به حفظ ساختار پوست و ساخته شدن کلاژن کمک میکند.
ریحان
این گیاه در اصل بومی کشور هند است اما امروز مصرف آن در کشورهای مدیترانه بسیار رایج است.
برگهای تازه ریحان را با 2 دقیقه مایکروویو کردن میتوان خشک نمود. ریحان خشک باید در ظروف دردار نگهداری شود.
رزماری (اکلیل کوهی)
این گیاه همیشه سبز تا 1/5 متر بلند میشود.
برگهای سوزنی شکل آن با روغن فراری پوشیده شدهاند که باعث حفظ رطوبت در گیاه میشود.
استفاده از رزماری به علت طعم تند آن، همراه با مرغ و گوشت گوسفند مناسب است.