از آنجا که پلی فنولها آنتی اکسیدانهای شناخته شدهای میباشند، منافع آنها از عوارض جانبیشان پیشی گرفته و به نوعی منافع، اثرات جانبی را تحتالشعاع قرار میدهند. تا به امروز، هیچ گونه شاهد معتبری که از هرگونه اختلال در سلامت ناشی از این مواد مغذی گیاهی خبر دهد، وجود نداشته است.
پلی فنول به گروهی از ترکیبات اطلاق میشود که به دلیل برخورداری از اثرات افزایش دهنده سلامتی شناخته شدهاند. این مواد شیمیایی که به طور طبیعی در گیاهان وجود دارند، رنگارنگ بوده و از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار میباشند. فلاونوئیدها معروفترین ترکیبات در میان پلی فنولها میباشند. وجود آنها به طیف گستردهای از میوه و سبزیجات رنگ میبخشند. در این بخش چند فرضیهی موافق با وجود عوارض جانبی ناشی از این ترکیبات، نشان داده میشود.
اثرات جانبی
پلی فنولها به عنوان ترکیبات آنتی اکسیدانی طبقهبندی میشوند و این بدان معناست که میتوانند از بدن در برابر اثرات مضر رادیکالهای آزاد محافظت کنند. رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایدار درون بدن ما هستند که به دلیل وارد آوردن آسیب به سلولهای سالم به بدی شناخته شدهاند. این مولکولها با تواناییهای مخرب خود موجب بروز آسیب تدریجی به اندامهایی مانند چشم و قلب میشوند. کاهش بینایی، کاهش کارایی قلب و ضعف سیستم ایمنی برخی از مشکلات مرتبط با سلامتی بوده که با افزایش سن رخ میدهند. تمام این مشکلات سلامتی در نتیجهی آسیب رادیکالهای آزاد میباشند. راهی ساده جهت به حداقل رساندن این اثرات آسیبزای رادیکالهای آزاد، مصرف مواد غذایی سرشار از پلی فنول است.
با این حال، ممکن است که پلی فنولها جنبهی معکوسی نیز داشته باشند و آن عوارض جانبی احتمالی است که هنوز به اثبات نرسیدهاند. مطابق با مطالعات صورت گرفته توسط انجمن تغذیهی بالینی آمریکا، پلی فنولها میتوانند به طور بالقوه با جذب آهن تداخل ایجاد کرده و در نتیجه ممکن است موجب کمبود آهن در بعضی افرادی شوند که در مرز کم خونی قرار دارند.
همچنین، مکملهایی که دوز یا مقدار فوقالعاده بالایی از پلی فنول را فراهم میسازند، امکان دارد که برای مصرف ضرر داشته باشند. در چنین موردی نیز این اثر جانبی ناشی از اوردوز یا مصرف بیش از حد تنها یک فرضیه است.
پلی فنول به راحتی در انواع مختلف مواد غذایی همچون پیاز، انواع توت، سیب، سویا، چای سبز و در برخی مکملهای غذایی یافت میشود. به هنگام انتخاب منابع غذایی غنی از پلی فنول توصیه میشود که مواد غذایی مصرف کنید که رقیق و یا شیرین نشده باشند. به این دلیل که کالریهای وارد شده به آن نبایستی از خواص آنتی اکسیدانی پلی فنول پیشی گیرند.
فوائد
پلی فنولها به این دلیل که فعالیت آنتی اکسیدانی از خود نشان میدهند، جهت بهبود سلامت کلی و سیستم ایمنی مفید میباشند. محققان هنوز موفق به یافتن شواهدی نشدهاند که از اثرات سمی احتمالی آن خبر دهد. تا آن زمان، اجازه دهید نگاهی به فوائد آنها بیاندازیم:
افزایش سلامت قلب
آیا به دنبال برنامهی رژیمی هستید که بتواند به حفظ سلامت قلبتان کمک کند؟ برنامهی رژیمی که بیشتر بر مصرف مواد غذایی سرشار از پلی فنول تمرکز داشته، درمانی محبوب جهت افزایش سلامت قلب و عروق است. فرد میتواند از به خطر افتادن سلامت قلب همراه با سن در صورت مصرف روزانهی مواد غذایی سرشار از پلی فنول جلوگیری نماید. پلی فنولها این اطمینان را میدهند که توانایی پمپاژ قلب با افزایش سن کاهش نیابد.
افزایش سلامت چشم
از بروز اختلالات چشمی وابسته به سن که موجب از بین بردن کیفیت زندگی میشود همواره میتوان با استفاده از پلی فنولها جلوگیری کرد. به منظور حفظ طبیعی بینایی، همیشه میتوان به پلی فنولها بجای مکملهای ویتامین تکیه کرد. جهت دور نگاه داشتن مشکلات چشمی و اطمینان از بینایی قوی حتی به هنگام سنین بالا، ضروری است که مواد غذایی سرشار از پلی فنول را وارد رژیم غذایی خود سازید.
جلوگیری از بروز سرطان
پلی فنولها همچنین میتوانند به طور قابل ملاحظهای خطر بروز سرطان را به حداقل برسانند. مطالعات آزمایشگاهی صورت گرفته، نشان میدهند که پلی فنولها فعالیتهای ضد سرطانی را از خود نشان داده و بنابراین وارد نمودن آنها به رژیم غذایی میتواند به محافظت از بدن در برابر بروز انواع مختلف سرطان کمک کند. آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد موجب فعالیت سرطانی میشود، اما راهی ساده جهت ممانعت از آن و کاهش خطر بروز سرطان این است که مواد غذایی حاوی پلی فنول را بخشی جدائی ناپذیر از رژیم غذایی خود سازید.
تقویت سیستم ایمنی بدن
حفظ یک سیستم ایمنی سالم چیزی است که میتوان با مصرف روزانه مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی میزان بالایی از پلی فنولها به راحتی به آن رسید. پلی فنولها سیستم ایمنی را تقویت ساخته و آن را مقاوم در برابر عفونتها و ویروسها میسازند. عملکرد صحیح سیستم ایمنی جهت برخورداری از طول عمر بیشتر و یک زندگی سالم بسیار حیاتی است. پلی فنولها از عملکرد سیستم ایمنی حمایت کرده در نتیجه به در پیش گرفتن یک زندگی سالمتر، در سالهای پیش رو کمک میکنند.
توجه
اگرچه عوارض جانبی ناشی از مصرف آنها هنوز ثابت نشده است، اما مصرف پلی فنولها در مقادیر بالا به شکل مکمل قطعاً مضر خواهد بود. در واقع، در صورتی که بتوانیم پلی فنول را از طریق منابع طبیعی (مواد غذایی) تأمین کنیم، استفاده از مکمل غیر ضروری است. افراط در هر چیزی خوب نبوده و این گفته قطعاً در خصوص پلی فنولها نیز صدق میکند. تحقیقات صورت گرفته به اثبات رسانیدهاند که هرگز بدن نمیتواند مقدار بیش از حد آن از طریق مکملها را تحمل نماید. همچنین افرادی که مبتلا به مشکلات قلبی و کلیوی میباشند، بایستی از این مکملها و همچنین نوشیدنیهای سرشار از پلی فنول دوری کنند.
بنابراین، جهت برخورداری از فوائد پلی فنول، انواع مختلف غذاهای گیاهی و میوه را در رژیم غذایی خود وارد سازید. نوشیدنیهایی مانند چای سبز نیز منبعی عالی از پلی فنول بوده و بنابراین مصرف آنها به صورت روزانه و در حد اعتدال میتواند برای سلامتی مفید باشد.