از بچگی به ما گفتهاند که بادام زمینی منبعی غنی و سرشار از پروتئین و چربی سالم است که میتوان با آن یک میان وعده یا عصرانه کامل اعیانی فراهم و نوش جان کرد. همین طور به ما گفتهاند که کرهی بادام زمینی را چه به شکل ساندویچ بخورید.
اما حالا میخواهیم مطلبی را دربارهی کره بادام زمینی با شما در میان بگذاریم که ممکن است نظر شما را راجع به این ماده غذایی عوض کند. دکتر فرانک لیپمن، که پزشک حاذقی است، میگوید: «ظاهرا اصل قضیه فراموش شده است و مصرف کنندگان بادام زمینی از یاد بردهاند که با گیاهی سر و کار دارند که جزو بُنشنها و بقولات است!» این که منظور این پزشک چیست و چرا این حرف را زده موضوعی است که اکنون به آن میپردازیم.
Credit: VegKitchen
دکتر لیپمن در ادامه گفته است: «بُنشنها و بقولات در حالت طبیعی حاوی اسید فیتیک و لکتینها هستند و این دو ماده میتوانند باعث ایجاد اختلال در روده شوند. بنابراین در صورت بروز ناراحتی گوارشی در حین مصرف بادام زمینی و یا کره بادام زمینی ممکن است شاهد به وجود آمدن علائمی مانند دل پیچه، گاز معده و روده، نفخ و حتی در مراحل پیشرفتهتر وقوع نشانههایی مثل تاری دید، اضطراب، افسردگی و اختلال در کار انتقال دهندههای عصبی به مغز باشیم.»
تا جایی که کار مربوط به هضم و دفع اسید فیتیک و لکتینها باشد فرد زحمت زیادی پیش رو ندارد و با قدری فعالیت بیشتر از عهده پس از انداختن آن برمیآید اما همه دلهره و دلمشغولی دکتر لیپمن از این بابت است که در جریان هضم و جذب کره بادام زمینی آسیبی هم متوجه سیستم ایمنی بدن فرد شود.
Credit: VegKitchen
او در این باره خاطرنشان میکند: «90درصد سروتونین موجود در بدن در ناحیهی روده تولید میشود.» سرتونین نوعی واکنش شیمیایی خوب و مثبت در مغز را به دنبال دارد که حس و حال خوب و خوش ناشی از غذا خوردن را در فرد ایجاد میکند و در کنار اینها تکلیف خواب و اشتهای او را نیز در دست دارد. به این دلیل است که اگر روده کسی آسیب ببیند تولید سروتونین در بدن او از حالت تنظیم و تعادل خارج میشود.
کار دکتر لیپمن گاه به جایی میکشد که به بیماران خود توصیه میکند که مصرف کره بادام زمینی را از برنامه غذایی خود به طور کلی حذف کنند. در حداقلترین شکل ممکن این خواسته و توصیه لیپمن سبب میشود تا بیمار دریابد که گاهی بد نیست آدم برای حفظ سلامتی هم که شده تغییری در برنامه غذایی خود به وجود آورد. افزون بر اینها، به تمامی کسانی که با مسائل مرتبط با روده بزرگ از قبیل بیماری خودایمنی دست به گریبان هستند توصیه و تاکید میشود که فکر مصرف بادام زمینی را از فکر و ذهن خود به طور کل بیرون کنند.
Credit: VegKitchen
پس اگر شما نیز مشکل گوارشی دارید و از سوی دیگر یکی از مصرف کنندگان حرفهای بادام زمینی و مشتقات آن هستید خالی از لطف نیست که دست کم برای چند صباحی بیخیال این مادهی غذایی شوید. همچنین اگر نوسانات خلقی عجیب در شما بروز میکند یا خوابتان خوب و خوش نیست باز وقت آن رسیده که با دیدهی شک و تردید به بادام زمینی نیم نگاهی بیاندازید چون هیچ بعید نیست که همه این معضلات زیر سر این دانهی نسبتا ریز و قدرتمند باشد!
از طرف دیگر، اگر گاهی دلتان غنج میزند که به رغم حال نه چندان خوب و خوش خود ناخنکی به کرهی بادام زمینی بزنید بد نیست بدانید که مصرف این ماده غذایی وحی مُنزل آسمانی نیست بلکه چیزهای دیگری هم هست که میتوانید جایگزین آن کنید. دکتر لیپمن در این مورد هم میگوید: «دانههای بُنشن و غلات فراوانی یافت میشوند که از قضا منبع غنی و سرشاری از چربی و فیبر سالم برای برنامه غذایی به شمار میآیند. میتوانید اگر کره بادام زمینی به مزاج شما سازگار نیست به جای آن به مصرف کره دیگر مغزها فکر کنید که دست بر قضا هم خوشمزهاند و هم سالم.»
Credit: VegKitchen
این پزشک در پایان توصیههای خود نکتهای را یادآوری میکند و آن این است که دانههای روغنی از قبیل بادام زمینی را میتوان به صورت خام و بو داده ـ چه با نمک و چه با شکر ـ مصرف کرد. اما در عین حال تصریح میکند که اگر با هضم و دفع این دانهها نیز به مشکل برخوردید، میتوانید آنها را به شکلهای دیگری مانند گنجاندن در دیگر غذاها نوش جوان کنید تا فشاری به سیستم گوارشی شما وارد نسازد.
منبع: popsugar