به گزارش ایسنا، کارگاه بین المللی مطالعات بازار کار روز شنبه یازدهم شهریور ماه با حضور صاحب نظران حوزه اقتصادی در سالن تلاش وزارت کار برگزار شد. در این کارگاه دو روزه که با مشارکت موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد. مسعود نیلی در خصوص کارگاه و ضرورت شکل گیری آن توضیحاتی ارائه کرد و گفت:وجود مشابهتهای جمعیتی و ویژگیهای بازار کار بین کشور ایران و کشورهای منطقه نظیر مصر و ترکیه و عدم تطابق ویژگیهای دو سمت عرضه و تقاضای بازار کار، ما را بر آن داشت تا این کارگاه را به صورت بین المللی برگزار کنیم و بدینوسیله از هم اندیشی و تعامل ایجاد شده در مدیریت سیاست های بازار کار با اقتصاددانان کشورهای منطقه بهره بگیریم. ایده برگزاری این کارگاه در سال گذشته با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطرح و با استقبال مواجه شد و در نهایت این رویداد با مشارکت موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی و مساعدت مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد.
دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقتصادی همچنین ادامه داد: برنامه ریزی این کارگاه حول سه محور ارائه مقالات از سوی محققان و دانشگاهیان، معرفی طرحهای پژوهشی و نیز ارائه مقالات از سوی اساتید و محققان بین المللی بازار کار صورت گرفته است.
وی سپس در خصوص مسائل کنونی و چالشهای آینده بازار کار به سخنرانی پرداخت و با بررسی سه مقطع زمانی پیش از سال 2006، بین سالهای 2006 تا 2013 و سالهای پس از 2013 به بررسی شرایط بازار کار از منظر ویژگیهای سطح تحصیلات و نرخ مشارکت پرداخت و عنوان کرد: در مقطع نخست، هر دو شاخصِ سطح تحصیلات و مشارکت در بازار کار، رو به افزایش بوده است. بین سالهای 2006 تا 2013 سطح تحصیلات عالی رشد پیدا کرد اما مشارکت با کاهش مواجه شد. در حالی که از سال 2013 تا به امروز هردو شاخص در بازار کار روندی صعودی طی کرده و این تغییرات منجر به بزرگتر شدن عدم تطبیق ویژگیهای دو سمت عرضه و تقاضا در بازار کار ایران شده است.
نیلی همچنین وضعیتی از بازار کار به تفکیک جنسیت را ترسیم کرد و گفت: بررسیها نشان میدهد طی سالهای اخیر ورودی زنان به بازار کار با افزایش معناداری همراه بوده بطوریکه نرخ مشارکت تنها در دو سال اخیر، به حدود 50 درصد و در مجموع به نزدیک 17 درصد رسیده است. با توجه به سرشماری نفوس و مسکن سال 1395، قلّه جمعیتی در سنین بین 25 تا 34 سال به چشم میخورد که به جهت جنسیت و سطح آموزشهای عالی، میان مردان و زنان تقارن وجود دارد. اما بررسی تعداد شاغلین نشان میدهد که طی 20 سال گذشته، نرخ مشارکت مردان کاهش و نرخ مشارکت زنان با جهش مواجه شده است. این پدیده بیانگر آن است که بازار کار ایران که با تسلط کامل مردان از نظر نوع مشاغل مواجه است، ظرف سالهای آینده ورود خیل عظیم زنان را تجربه خواهد کرد و این واقعیت میتواند در صورت عدم توجه و تدبیر، به بزرگترین چالش در حوزه بازار کار ایران مبدل شود.
او ادامه داده است: افزون بر این، مساله بیکاری قابل توجه جوانان و خیل متقاضیان تحصیل کرده جویای کار، چالشهای دیگر این حوزه به شمار میرود. بنابراین علاوه بر اشتغال زایی قابل توجه، کیفیت شغل نیز موضوع با اهمیت است. به عبارت دیگر در سمت عرضه عمدتاً به اشتغال زنان و تحصیل کردهها معطوف خواهد بود و این در حالی است که سمت تقاضا این آمادگی را ندارد.
رئیس موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی همچنین به رشد اقتصادی به عنوان پیش نیاز ایجاد شغل اشاره کرد و گفت: طی سالهای 2005 تا 2010 میزان تولید ناخالص داخلی افزایش داشته و همزمان تعداد شاغلین کم شده است. به عبارتی پدیده رشد بدون اشتغال در کشور رخ داده است. اما از سال 2010 رشد اقتصادی محدود شد و در عوض اشتغالزایی رشد کرد و این بار پدیده اشتغال بدون رشد رخ داد. این واقعیت نشان میدهد که در آینده رشد اقتصادی باید فراگیر باشد تا اشتغالزایی پایدار صورت گیرد. اما لازم است فارغ از رشد اقتصادی، سیاست های خاص بازار کار که مستقل از روند تولید ناخالص داخلی است، نیز مورد توجه قرار گیرد.
نیلی در خاتمه سخنرانی خود ابراز امیدواری کرد که خروجی های حاصل از تعاملات طی دو روز برگزاری کارگاه بینالمللی مطالعات بازار کار به نتایج اثربخش تبدیل شده و در قالب جمع بندی، جهت اعمال در سیاستگذاری به تصمیم سازان ارائه شود.