به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان،
ایجاد و تاسیس شوراهای حل اختلاف در کنار مجموعه قضایی کشور در واقع با استفاده از سابقه غنایی اخلاقی و اجتماعی دینی و ایرانی جامعه ما و تقویت فرهنگ صلح و سازش و گذشت و حل اختلاف بین مردم در حوزه دینی و اجتماعی بوده است ولی باتوجه به کثرت اختلافات مردمی به خصوص در حوزه مالی و محدودیتهای موجود در مجموعه قضایی و نیز بهره گیری از ظرفیتهای فرهنگی به تدریج شوراهای حل اختلاف به حوزه قضایی و صدور رای نیز راه یافت.
شورای حل اختلاف در حال حاضر بخشی از حل و فصل اختلافات مردم را به صورت انشاء رای عهده دار می باشد بنابراین می توان گفت هم اکنون شوراهای حل اختلاف علاوه بر رسالت اصلاحی و اقدامات سازشی، اقدامات قضایی را هم عهده دار گردیده که این امر موجب می گردد که نیروی انسانی شاغل در شوراهای حل اختلاف علاوه بر برخورداری از مقبولیت مردمی وجایگاه اجتماعی و تجربیات لازم از اطلاعات حقوقی و روان شناختی و جامعه شناسی هم برخوردار باشند و لازم آن هم این است که در جذب و بکارگیری و ساماندهی و نظارت بر امور و فعالیتهای آنها توجه مضاعفی صورت پذیرد.
در همین راستا در استان اصفهان در بحث شوراها اقدامات مهمی صورت گرفته که به شرح زیر است:
شعب شورای حل اختلاف استان اصفهان در حال پالایش پروندههای راکد شورا میباشد. پس از گذشت یک دهه و اندی از فعالیت شوراهای حل اختلاف از بدو تاسیس در سال 1381 و پشت سر گذاشتن آئین نامه اجرایی ماده 189 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و پس از آن دوران گذر از قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1387 و اکنون پس از تصویب قانون شوراهای حل اختلاف در سال 1394 که دوران تثبیت شوراهای حل اختلاف است.
میتوان در پروندههای خاص با موضوع قصاص در سال 1395 در استان اصفهان مشاهده کرد که چگونه در شعب شوراهای حل اختلاف، سفیر صلح و سازش در آن به ظفر و پیروزی دست یافته اند که از آن جمله میتوان به آزادی تعداد 1798 از محکومان مالی و سایر محکومیتها از زندان و مصالحه تعداد 33091 پرونده در محکومیتهایی مانند قصاص، تصرف عدوانی، نزاع دسته جمعی، ورود به عنف، تهمت و افترا، سرقت، کلاهبرداری، رد مال، ضرب و جرح عمدی، خیانت در امانت، خلع ید، مطالبه وجه چک و سفته، مطالبه مهریه و نفقه ... همچنین تعداد 6366 فقره مصالحه در پروندههای اجرایی احکام مدنی شوراهای حل اختلاف اشاره کرد.
در پایان سال 95 استان اصفهان دارای 231 شعبه شهری و 60 شعبه روستایی و جمعا دارای 291 شعبه بوده و میانگین پرونده وارده به شعب شهری استان 867 فقره و استان در این زمینه در رتبه 8 کشوری است که نسبت به سال 94 چهار پله نزول داشته است.
شوراهای حل اختلاف استان اصفهان در سال 1395 مجموعا تعداد 33091 فقره از پروندههای خود را از طریق صلح و سازش به سرانجام رسانده اند. از سوی دیگر، تعداد پروندههای قابل صلح و سازش استان در این سال معادل 124271 فقره بوده است.
با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در خصوص شعب شوراهای حل اختلاف ویژه زندان و نقش آن در فرآیند قضا زدایی، مرکز امور شوراهای حل اختلاف توجه خاصی به توسعه و بهینه سازی این شوراها دارد. در استان اصفهان تعداد شعب ویژه زندان 12 شعبه اعلام شده است. میزان پروندههای وارده این شعب در پایان سال 95 تعداد 1084 فقره و میزان پروندههای مختومه این شعب نیز در پایان سال 95 تعداد 1272 فقره گزارش شده است که از این میزان 541 فقره معادل 42/5 درصد با صلح و سازش مختومه شده است. همینطور در مدت مشابه تعداد 323 زندانی آزاد شده اند.
/