تابلوی شام آخر اثر لئوناردو داوینچی یکی از معروفترین تابلوهای نقاشی این هنرمند ایتالیایی است که تحسینهای فراوانی را در طول تاریخ به همراه داشته و مطالعات زیادی نیز برروی آن به عمل آمده. این تابلو در حقیقت روایت آخرین شامی است که حضرت عیسی قبل از به صلیب کشیدن شدن با یارانش صرف کرده و داوینچی این تابلو را بین سالهای 1495 تا 1498 کشیده است. این تابلو در یکی از سالنهای صومعه سانتا ماریای شهر میلان نگهداری میشود. مهم نیست که این تابلو را از نزدیک دیدهاید یا نه؛ درهرصورت لازم و ضروری است تا همه ما از نکات جالب توجهی در مورد این تابلو مطلع باشیم. در گزارشی سه قسمتی قصد داریم تا نکات جالب تابلوی شام آخر را با شما مطرح کنیم. این بخش سوم و پایانی گزارش ماست:
11- بحث و گمانهزنیها در مورد غذا:
روی میز کمی نمک ریخته شده مشاهده میشود و به نظر میرسد که این نمک قبل از آنکه خیانت یهودا مشخص شود روی میز ریخته شده و برخیها هم معتقدند که این نمک نشانه بدشانسیای است که حضرت عیسی داشته. ماهی روی میز هم بحثهای زیادی را به همراه داشته. به نظر میرسد که این ماهی، مار ماهی است که میتواند سمبل تلقین و در نتیجه اعتقاد یاران عیسی به او باشد. اما اگر این ماهی، شاه ماهی باشد، ممکن است سمبل افرادی باشد که به دین حضرت عیسی نگرویدهاند.
12- برخی تئوریهای دیگر:
درکتاب The Templar Revelation، لین پیکن و کلیو پرینس، بر این باورند که شخصیتی که سمت چپ حضرت عیسی نشسته، جان نیست، بلکه مریم مجدلیه است و شام آخر در حقیقت مدرک مهمی است که شخصیت واقعی حضرت عیسی از نظر کلیسای کاتولیک رومی را به نمایش گذاشته است. برخی از موزیسینهای سرشناس هم براین باورند که پیغام پنهان نهفته شده در تابلوی شام آخر، یک آوای موسیقی است که آن را همراهی میکند. در سال 2007، جیووانی ماریا پالا، یک موزیسین ایتالیایی،ترانهای غمناک 40 ثانیهای را با نت هایی ساخت که به نظر او در تابلوی داوینچی کدگذاری شد بود.
اخیرا هم سابریا اسفورتزا گالیتزیا، یک محقق واتیکانی علائم "ریاضی و ستاره شناسی" این نقاشی را به عنوان پیغامی از داوینچی درمورد پایان دنیا تعبیر کرد. او معتقد است که داوینچی در تابلویش پیش بینی کرده که سیل ویرانگری در بین 21 مارس تا اول نوامبر سال 4006 میلادی اتفاق خواهد افتاد که دنیا را ویران خواهد کرد و آن تاریخ را به عنوان آخرالزمان عنوان کرده است!
13- شخصیت مرموز یهودا در این تابلو وتردیدهای موجود:
در این میان تنها بحث «کد داوینچی» مطرح نیست. بخشی از نقدی که در مورد اسطوره شناسی این تابلو مطرح است، بر این داستان حکایت دارد که داوینچی مدتها در فکر ارائه مدل خاص و مشخصی برای یهودا بوده. وقتی که این مدل را یافته، حقایق بیشتری را در مورد یهودا کشف کرده. در این میان داستانهای زیادی در مورد شخصیت یهودا و داستانهای روایی داوینچی و پیغامی که قصد داشته تا به جامعه منتقل کند مطرح میشود.
14- الهام پذیری از شام آخر درطول قرنها:
هنر بی نظیری که در طراحی شام آخر به کار گرفته شده، باعث شده تا تقلیدهای فراوانی از این اثر هنری انجام شود. این اتفاق از قرن شانزدهم که نقاشیهای زیادی با رنگ روغن کشیده شده شروع شد و با تعابیر جدید افرادی مثل سالوادور دالی، اندی وارهول، سوزان دورتا وایت و ویک مونیس ادامه یافت. تاثیرپذیری از تابلوی شام آخر در آثاری مثل بخش اول تاریخ جنگ مل بروکس، آثار پل توماس اندرسون و اثر ویریدیانای لوئیس بونوئل نیز دیده میشود.
15- تماشای تابلوی شام آخر:
این تابلو درموزه قرار ندارد و به همین خاطر تماشای آن در آن واحد برای تعداد افراد زیادی مقدور نیست. در صومعهای که این تابلو در آنجا قرار دارد، تنها 20 الی 25 نفر اجازه مییابند تا در یک بازه 15 دقیقهای به تماشای شام آخر بایستند. از همین رو به کسانی که قصد سفر به ایتالیا را دارند، توصیه میشود تا دست کم از دو ماه قبل بلیط تماشای این تابلو را رزرو و یا حتی خریداری کنند.