یکی از عوامل مهمی که موجب میشود حمله قلبی یک بیماری تهدید کننده زندگی باشد، ناآگاهی از علائم و نشانههای هشدار دهندهی آن است. این مقاله اطلاعاتی را در خصوص علائم رایج هشدار دهندهی حملهی قلبی که بایستی نسبت به آنها آگاهی داشته باشید، در اختیارتان میگذارد.
حمله قلبی که در اصطلح پزشکی «انفارکتوس حاد میوکارد» (AMI)نامیده میشود، یک اختلال شایع قلب میباشد. این وضعیت به دلیل عدم فعالیت و یا آسیب عضله قلب (کامل و یا جزئی) رخ میدهد. آسیب زمانی اتفاق میافتد که از رسیدن خون سرشار از اکسیژن به اندام حیاتی ممانعت به عمل آمده و راه آن مسدود شود.
در اغلب موارد، سطوح کنترل نشدهی کلسترول در بدن منجر به حمله قلبی میشود. قلب به منظور تغذیهی خود، خون سرشار از اکسیژن را توسط عروق کرونر دریافت میکند. در طول زمان، کلسترول شروع به تجمع در این رگهای خونی کرده و در نتیجه موجب گرفتگی آنها میشود. در مجموع، این کلسترول انباشته شده به عنوان پلاک شناخته میشود (این وضعیت تحت عنوان آترواسکلروز شناخته میشود). گاهی اوقات، این پلاک ممکن است شکاف بردارد (پوسته بیرونی آن ترک بردارد) و یک لخته خون ممکن است در اطراف آن و یا بر روی سطح آن تشکیل شود. اکنون، این لخته خون میتواند به اندازه کافی بزرگ باشد که از جریان خون از طریق عروق به قلب به طور جزئی یا به طور کامل جلوگیری کند. با محروم شدن قلب از اکسیژن، ماهیچههای آن شروع به از بین رفتن کرده و آسیب دائمی برجای میگذارند. و این همان حملهی قلبی است. عوامل دیگری که معمولاً کمتر شناخته شده و مانع از عرضهی خون به قلب میشوند، اسپاسم شریان کرونر و لختههای خونی میباشند که در نقاط دیگر بدن تشکیل شدهاند و به درون عروق کرونر راه یافتهاند. در ادامهی این مقاله به طور مختصر در خصوص علائم هشدار دهندهی مهم حملهی قلبی صحبت خواهد شد.
علائم و نشانههای حمله قلبی قریب الوقوع
+ طبق مشاهدات بسیاری از پزشکان، چنانچه یک فرد دیابتی دچار حملهی قلبی گردد، آنگاه به احتمال زیاد هیچ گونه علائم هشدار دهندهای در او وجود نخواهد داشت. این نوع وضعیت را حملهی قلبی خاموش یا بدون علامت (a silent heart attack) گویند. گرچه این وضعیت در میان افراد دیابتی شایعتر میباشد، اما هر کس دیگری نیز ممکن است آن را تجربه نماید.
+ و هنگامی که علائم هشدار دهنده خود را نشان میدهند، اولین نشانهای که دیده میشود، درد قفسهی سینه است. ماهیت این درد تکرار شوندگی آن بوده و با انجام فعالیت بدتر شده اما با استراحت کاهش مییابد. فرد ممکن است احساس کند که گویی قفسهی سینهاش رو به پایین سنگین شده و یا بوسیلهی فشار فوق العادهای فشرده میشود.
+ در کمتر از مدت زمانی، درد قفسه سینه میتواند به ناحیهی فک و اغلب در سمت چپ بازو و یا کتف پخش شود. دردی در پشت و احساس ناراحتی در ناحیهی گردن و معده وجود خواهد داشت.
+ غیر از موارد اشاره شده در خصوص علائم حمله قلبی، فرد مبتلا ممکن است در تنفس عادی دچار مشکل شده، سبکی سر و تهوع یا استفراغ را تجربه نماید. همچنین به طور معمول این افراد از ناراحتی عمومی در ناحیهی بالا و وسط شکم، و احساس مبهمی از بیماری بنام ضعف رنج میبرند. عرق کردن، غش، خستگی، فقدان انرژی و تپش قلب همچنین ممکن است نشان دهندهی نزدیک بودن حملهی قلبی باشد. فرد ممکن دچار سرفه، خس خس، و احساس اضطرابی طاقت فرسا در مورد زندگی خود شود.
همانطور که قبلا ذکر شد، بسیاری افراد از علائم مهمی که نشان دهندهی یک حمله قلبی قریب الوقوع میباشند، بیاطلاع هستند؛ مانند مواردی که در بالا توضیح داده شد. همچنین بعضی افراد حاضر به پذیرش این موضوع نیستند که در واقع دچار حملهی قلبی شدهاند، تا زمانی که درد شدیدی در قفسه سینه خود تجربه کنند. درد قفسه سینه، اگرچه، مشخصهی یک حمله قلبی است، اما لزوماً به این معنا نیست که همیشه وجود خواهد داشت. این حالت (نداشتن درد قفسهی سینه) در مورد زنان، صادقتر است. به گفته کارشناسان، در کمتر از یک سوم زنان، درد قفسه سینه قبل از حمله قلبی رخ میدهد. همچنین توجه داشته باشید که، در زنان، علائم ممکن است یک ماه یا بیشتر قبل از حمله قلبی رخ دهد.
افراد در معرض خطر
• بیماران دیابتی و افراد بالای 65 سال، نسبت به حملهی قلبی آسیبپذیرتر میباشند.
• کشیدن سیگار در دراز مدت، نقش مهمی در آسیب رساندن و تنگ کردن عروق کرونر ایفاء میکند که یکی از بیشمار پیامدهای آن میتواند حملهی قلبی باشد.
• افرادی که دارای مشکلات کلسترول خون بالا و فشار خون میباشند نیز در معرض حملات قلبی قرار دارند.
• چاقی نیز عاملی مهم در بروز بیماریهای قلبی به شمار میرود، به این دلیل که به شدت با کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت در ارتباط است. به عبارت دیگر، افراد چاق همچنین بسیار مستعد ابتلا به حمله قلبی میباشند.
• احتمال خطر همچنین برای کسانی که یکی از اعضای خانواده دارای مشکل مشابه است، بالا میباشد.
بهترین روش جلوگیری و یا اجتناب از حملات قلبی، از بین بردن علل دخیل در آن، و کنترل عوامل مسبب میباشد. نیازی به گفتن نیست که، مواد غذایی سالم بخورید، از سبک زندگی بی تحرک اجتناب کرده و فعال بوده و استرس خود را تحت کنترل در آورید. برای کسانی که در گذشته دچار حملهی قلبی شدهاند بسیار اهمیت دارد که نسبت به کوچکترین و یا خفیفترین علائم هشدار دهنده آگاه و مراقب باشند. این کار به آنها کمک میکند کمتر دچار اضطراب شده و برای آینده بیشتر آماده باشند. مراقب خود باشید!