فرید نوبخت حقیقی
استفراغ در نوزادان
استفراغ یکی از رویدادهای شایع دوران کودکی و نوزادی است. استفراغ در بیشتر موارد کاملا بیضرر است ولی میتواند تاثیر داروها را کم کند، موجب شود که کودک آن قدر آب از دست بدهد که دچار کم آبی شود و یا نشانگر مشکلی باشد که نیازمند توجه پزشکی است.بیشتر نوزادان آب دهانشان را بیرون میریزند و گاهی استفراغ میکنند اگر این استفراغ موجب کم شدن وزنگیری کودک نشود غیرطبیعی و مضر نیست; با این حال استفراغ بیش از حد میتواند نشانگر عدم تحمل نسبت به غذای کمکی بیشتر یا غذاهای دیگر باشد.
استفراغ شدید و متناوب در جریان دو ماه اول زندگی نوزاد نشانگر انسداد انتهای معده است. نوزادان ممکن است به دنبال سرفه کردن شدید استفراغ کنند، این حالت غیرطبیعی نیست. عفونتهای ویروسی دستگاه گوارش یا بیماریهای عفونی، اختلالات مغزی (مانند مننژیت، انسفالیت، ضربه و...)، یرقان، اجسام خارجی در دستگاه گوارش، آسیبهای شکمی، و... از سایر علل استفراغاند.
بنابراین به طور کلی میتوان گفت: استفراغ نوزادان میتواند بالا آوردن بیضرر مقداری شیر و یا نشانه یک بیماری جدی باشد. اگر استفراغ نوزاد به مدت شش ساعت ادامه داشت، یا با مقادیر کم ادرار تیرهرنگ، گیجی غیرطبیعی، گودرفتگی چشمان و یا شل شدن پوست همراه بود، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات غذا دادن به نوزاد
شیرمادر بهترین و کاملترین غذا برای نوزادان و شیرخواران تا پایان 2 سالگی است. به طوری که تغذیه انحصاری با شیر مادر از بدو تولد تا پایان 6 ماهگی و سپس ادامه آن همراه با تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی منجر به رشد و تکامل کودک میشود.تغذیه نوزاد از ساعات اولیه پس از تولد باید شروع شود و تعداد دفعات آن در طول شبانهروز براساس نیاز شیرخوار تنظیم میشود چرا که تعداد دفعات در نوزادان مختلف، متفاوت است.
برخی شیرخواران تند و برخی شیرخواران کند تغذیه میکنند. هنگامیکه غذا دادن به نوزادان دشوار باشد، هم نوزاد و هم والدین او از تبعات آن رنج میبرند. تغذیه نوزاد به ویژه در چند هفته اول زندگی وی با دشواریهایی همراه است. البته اگر نوزادتان سالم به نظر میرسد و وزنگیری طبیعی دارد، جای هیچ نگرانی نیست.