خبرگزاری ایسنا: سید ضیاء الدین دری، کارگردان سریالهای «کلاه پهلوی» و «کیف انگلیسی» با بیان اینکه مجموعه «شهرزاد» در زمرهی سریالهای تاریخی قرار نمیگیرد، به توضیح دلایل خود درباره این مساله پرداخت.
این کارگردان با اشاره به اینکه سریال شهرزاد را کامل ندیده است، درباره خروجی این مجموعه اظهار کرد: «شهرزاد» از جنس آن سریالهایی که رده تاریخی ثرار بگیرند، نیست؛ چرا که فیلم تاریخی تعریف دارد و این دو وجه دارد؛ یک موقع شما از وقایع مستند تاریخی و یا یک شخصیت مستند تاریخی استفاده میکنید اما یک موقع است که شما داستانی دارید که آن را در دورهای از تاریخ مطرح میکنید و هدفتان از آن، تعریف مباحث تاریخ نیست. سریال «شهرزاد» این گونه نیست که شخصیتهای مستند را دستمایه کار خود قرار داده باشد؛ مثلا بگوید این سریال درباره کودتای سال 32 است. خود آقای فتحی هم همه شخصیتهای «شهرزاد» را خودش خلق کرده است اما برای آن که فضای آن روز جامعه را نشان دهد به وقایع کودتا هم اشاره کرده است.
دری درباره بازی بازیگران سریال «شهرزاد» نیز اظهار کرد: تا حدودی که بخواهم بازیگران را قضاوت کنم کار را ندیدهام. اما به هر حال بازی بازیگران باید بر اساس تداوم حس بازی ارزیابی شود. اینکه مردم راضی هستند و کار خوب دیده شده، اتفاق خوبی و باعث خوشحالی است.
او درباره وضعیت سریالهای تلویزیون نیز اظهار کرد: تلویزیون خودش تصمیمساز دارد و هیچگاه از ما برنامهسازان سوال نمیکند که چه سریالی را بسازد که مخاطب داشته باشد. اظهار نظر کردن در بارهی تلویزیون بیهوده است چرا که کار خودش را میکند و راه خودش را میرود، اگر میخواست سریال آقای فتحی را میساخت، پس نمیخواهد. بعید میدانم که این اظهارنظرها تأثیری بر کسانی که در تلویزیون تصمیم میگیرند داشته باشد. در این یکی، دو سال اخیر مجموعههایی که بخواهند من را تکان دهند اتفاق نیفتاده است و خبری از این جنس کارها در تلویزیون ندارم.
این کارگردان با اشاره به اظهارات مدیران تلویزیون که معتقدند سریالهای تلویزیونی مخاطبان زیادی دارد، بیان کرد: حتما آنها درست میگویند چرا که آمار دست آنهاست و ما نمیتوانیم بگوییم که تلویزیون مخاطب ندارد. وقتی مدیران تلویزیون از مخاطبان راضی هستند بنابراین لابد درست میگویند.
دری در بخش دیگری از گفتوگوی خود درباره سریالهای تلویزیون اظهار کرد: سریالهای تلویزیون را نگاه نمیکنم چون وقت ندارم. دلیل آن هم این است که اگر کار پرمخاطبی ساخته میشد، به آن اندازه که جامعه را تکان بدهد و در اثر آن من را وادار کند که بنشینم و تلویزیون ببینم، چنین کاری اتفاق نیفتاده است. زمانی میگوییم یک کار تلویزیونی پرمخاطب است که کسانی که وقت هم ندارند تلویزیون ببینند، آنقدر درباره آن برنامه یا سریال بشنوند و به آنها گفته شود طوری که تصور کنند اگر آن برنامه را ندیده باشد چیزی را از دست داده است. آیا شما چنین سریالی در چهار سال گذشته سراغ داشتهاید اگر داشتهاید بگویید که ما هم بدانیم؛ بنابراین مشکل و نگرانی از جانب مخاطبان تلویزیون وجود ندارد. زمانی که صاحب تلویزیون میگوید مشکلی وجود ندارد ما هر چه بگوییم سخنی اضافه خواهد بود.
دری درباره وضعیت شبکه نمایش خانگی نیز با اشاره به اینکه با سقوط مواجه بوده است، اظهار کرد: سقوط شبکه نمایش خانگی زمانی شکل گرفت که سریال «شهرزاد» در حال توزیع بود منتها مردم این سریال را خریدند و دیدند، بنابراین به عقیده من نمایش خانگی میتواند مفری برای فعالیت باشد. خود من هم اگر شرایط پیش بیاید ممکن است در این حوزه کار کنم اما به عقیدهی من این حوزه مدار درستی ندارد، فقط یک حداقلی است که دلمان را به آن خوش کنیم. شبکه نمایش خانگی حوزهای است که نمیتواند به آن معنا پایدار و تضمین کننده باشد.
ضیاءالدین دری که پس از سریال «کلاه پهلوی» کار جدیدی برای تلویزیون نداشته است، درباره نگارش سریال جدیدش نیز گفت: این سریال که به مقطع 110 سال گذشته میپردازد کاری است اجتماعی و سیاسی و درباره یک شخصیت تاریخی خاصی که ابتدا فردی عادی بوده است و به مرور زمان تبدیل به یک مبارز میشود.
او در پایان گفت: این سریال در حال نگارش متن است و تاکنون 60 درصد از نگارش آن به سرانجام رسیده است. منتها باید به اتمام برسد تا به مرحله برآورد مالی وارد شویم.